Μαρμελάδα μαύρο μούρο

imagesΥλικά

  • 2 κιλά μούρα
  • 1,5-2 κιλά ζάχαρη
  • μισό λεμόνι, χυμός

Καθαρίζουμε τα μούρα και τα ξεπλένουμε στα γρήγορα με τρεχούμενο νερό. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό να βράσουν για ένα τέταρτο από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Τα μούρα κατεβάζουν πολλά υγρά δικά τους δεν χρειάζονται καθόλου νερό.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε ένα σουρωτήρι μέσα σε μια λεκάνη, αδειάζουμε  την κατσαρόλα και με τα χέρια πατάμε καλά. Με τον τρόπο αυτό μένουν πίσω τα κοτσανάκια και η συνέχεια του μίσχου στο εσωτερικό των φρούτων. Ζυγίζουμε τα μούρα και τα ξαναβάζουμε στη φωτιά αφού προσθέσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης. (Η Ανθούλα, αρχικά, προσθέτει ζάχαρη ίση με τη μισή ποσότητα των μούρων, στη συνέχεια δοκιμάζει τη μαρμελάδα και προσθέτει κι άλλη ζάχαρη μέχρι να φτάσει να γίνει όσο γλυκιά τη θέλει.).
Βράζουμε τη μαρμελάδα μέχρι να δέσει ενώ αφαιρούμε συνεχώς τους αφρούς μαζί με τα κουκουτσάκια που ανεβαίνουν στη επιφάνεια του υγρού. Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί και κολήσει. Αφήνουμε την κατσαρόλα στην άκρη για μερικά λεπτά και γεμίζουμε ζεστά αποστειρωμένα βάζα.

·Η μαρμελάδα μούρο έχει τόσο ωραία και λεπτά αρώματα δικά της που θα ήταν ιεροσυλία να της προσθέσουμε κάποιο άλλο αρωματικό (λέω εγώ τώρα). Παρ’όλα αυτά ταιριάζει πολύ με άλλα ομοειδή φρουτάκια όπως το φραμπουάζ, οι φράουλες και τα βατόμουρα.

http://www.bostanistas.gr

Recommended For You