Μάικλ Τζάκσον: Ο Βασιλιάς της ποπ «ζει» Έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του

Πάθος για τη μουσική, ασυγκράτητη ενέργεια, χορευτικές κινήσεις που έγραψαν ιστορία επηρεάζοντας μια πλειάδα καλλιτεχνών, δόξα, σκάνδαλα, είναι μερικές μόνο λέξεις που περιγράφουν τη ζωή του «βασιλιά της ποπ». Ο λόγος για τον Μάικλ Τζάκσον, που έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του, στις 25 Ιουνίου του 2009, εξακολουθεί να βρίσκεται στη «σκηνή» λόγω της μουσικής του, αλλά και της «σκοτεινής» ζωής του.

Άλλαξε τις ισορροπίες στην ποπ με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Με την κίνηση, το στιλ και την εκρηκτική του διάθεση «ανάγκασε» τα μέσα να παραδεχτούν ότι ο «βασιλιάς της ποπ» μπορεί να είναι μαύρος.

U.S. popstar Michael Jackson performs during his "HIStory World Tour" concert in Vienna in this July 2, 1997 file photo. Pop star Michael Jackson, 50, died in Los Angeles on June 25, 2009 after rehearsing for a series of 50 concerts in London. Picture taken July 2, 1997. REUTERS/Leonhard Foeger/Files (AUSTRIA - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY OBITUARY ANNIVERSARY PROFILE)

Από πατέρα χειριστή γερανού, ο Μάικλ Τζάκσον μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με εννιά παιδιά. Η μουσική ήταν το «καταφύγιό» τους, η κιθάρα βασική συντροφιά των γονιών του, οι δυσκολίες όμως σε ένα μικρό σπίτι ήταν ορατές.

Ο πατέρας του, Τζόι Τζάκσον,τραγουδούσε στους Falcons, ένα συγκρότημα μπλουζ, και η μητέρα του συμμετείχε σε χορωδία.

Όταν ο Τζόι ανακάλυψε πως τα παιδιά του ενδιαφέρονταν για τη μουσική προσπάθησε να τα προπονήσει. Ο ίδιος μιλούσε για εποικοδομητικά μαθήματα πάνω στο είδος, ο  Μάικλ όμως δεν ανακαλούσε με νοσταλγία τη διδασκαλία αυτή, στοιχείο που μαρτυρά την ταραχώδη σχέση με τον δεσποτικό πατέρα του .

«Μας ασκούσε κριτική και όταν κάναμε λάθος μάς χτυπούσε. Ορισμένες φορές με τη ζώνη», είχε σημειώσει με μια ψυχολογία που ίσως χάραξε μετέπειτα επικίνδυνα μονοπάτια.

Ο Μάικλ ήξερε από μικρός πώς να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Λάτρευε το χορό, το τραγούδι, άκουγε συνέχεια μουσική με τα αδέρφια του, και ενώ ήταν ήρεμος όταν ήθελε γινόταν «δυναμίτης».

Το «μικρόβιο» της μουσικής

Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το οικογενειακό συγκρότημα «The Jackson Five». Ένα συγκρότημα που δεν χρειάστηκε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα για να γίνει αγαπητό, φτάνοντας ακόμη και στη Νέα Υόρκη, στο διαγωνισμό ταλέντων «Amateur Night» στο θέατρο Apollo.

Το δικό του δρόμο, όμως, ακολούθησε ο τραγουδιστής το 1979 με το δίσκο «Off the Wall».
Σταθμός στην καριέρα του το «Thriller», που κυκλοφόρησε το 1982, πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σε πωλήσεις δίσκου στην ιστορία της μουσικής.

Προφητικός ο Τζάκσον, είχε προβλέψει ότι το «Thriller» θα είναι το σπουδαιότερο άλμπουμ του. Το πρόσωπό του όμως ήταν σαφώς διαφορετικό στο εξώφυλλο. Το δέρμα του πιο ανοιχτό, και η μύτη πιο λεπτή και ίσια.

Μιλώντας για τις αλλαγές στην εμφάνισή του, ο Τζάκσον αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι έκανε επέμβαση στο δέρμα του. Η απάντησή του περιορίστηκε σε μια αλλαγή στη διατροφή του που επέφερε τις συγκεκριμένες εξωτερικές αλλοιώσεις. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι «πείραξε» τη μύτη και το πιγούνι του.

Ο «κύκλος» των επεμβάσεων συνέχισε να γυρνά και οι παραμορφώσεις δεν είχαν τελειωμό.

Το δέρμα άνοιγε όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων, η μύτη άλλαξε σχήμα και τα ζυγωματικά έγιναν πιο έντονα. Ορισμένοι μίλησαν για ωραιοπάθεια, άλλοι για την ανάγκη ενός μαύρου να μετατραπεί σε λευκό, ενώ υπήρχαν κι εκείνοι που έκαναν λόγο για ερμαφρόδιτα δείγματα.

Ο «γρίφος» της σεξουαλικής κακοποίησης

Όσο περνούσε ο καιρός, οι ειδήσεις ήθελαν τον Μάικλ Τζάκσον να εμπλέκεται σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικων αγοριών. Κατηγορήθηκε για κακοποίηση δεκάδων αγοριών και για το ότι είχε ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια ώστε να εξαγοράσει τη σιωπή των οικογενειών τους.

Μέσα από ντοκιμαντέρ «Ζώντας με τον Μάικλ Τζάκσον», ο βασιλιάς της ποπ μίλησε για την «τρυφερή» σχέση του με τον 13χρονο, τότε,  Γκάβιν Αρβίζο. Αποκάλυψε ότι του αρέσε να κοιμάται με ανήλικα αγόρια. Η δήλωση αυτή έσκασε σαν βόμβα με τον Τζάκσον να δέχεται τη μήνυση της οικογένειας του αγοριού. Αθωώθηκε, η εικόνα του όμως δέχτηκε ισχυρό πλήγμα.

Τόσο η μουσική όσο και η προσωπική του ζωή απασχολούν μέχρι σήμερα την κοινή γνώμη. Μαρτυρίες, θεωρίες και δηλώσεις δεν έχουν σταματήσει να σκάνε και να δημιουργούν ένα αινιγματικό «πλέγμα» γύρω από το όνομά του.

Καθαρίστριες που δούλευαν στην έπαυλή του μίλησαν για έναν αηδιαστικό Τζάκσον που απειλούσε να πετάξει ακαθαρσίες ζώων σε όποιον του έφερνε αντίρρηση.

Το φως της δημοσιότητας είχε δει, ακόμη, η αποκάλυψη του μάνατζέρ του, Φρανκ Ντιλέο, κατά την οποία η Μαφία είχε συνάψει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του καλλιτέχνη που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.

Πλησιάζοντας στο τέλος, ο Τζάκσον βρέθηκε αναίσθητος στην κατοικία στο Λος Άντζελες, με το θάνατό του να αποδίδεται σε οξεία δηλητηρίαση μετά από λήψη πολλών διαφορετικών φαρμάκων. –

images

http://www.in.gr

Recommended For You