Μάθετε πως να Νικήστε τις λιγούρες της δίαιτας

Ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους περιλαμβάνει σίγουρα αρκετά εμπόδια και δυσκολίες. Μεταξύ αυτών, χαρακτηριστικό παράδειγμα θα λέγαμε ότι είναι οι λεγόμενες «λιγούρες», η επιθυμία δηλαδή κατανάλωσης κάποιου τροφίμου εκτός προγράμματος, που τις περισσότερες φορές δε θα χαρακτηρίζαμε ως υγιεινό.

Η αναζήτηση για μια αλμυρή ή γλυκιά «λιχουδιά» είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση τέτοιων …πειρασμών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους ή να αποτρέψει την απώλεια σε περιόδους δίαιτας. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να διαχειριστούμε αυτή την επιθυμία με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβαδίζει με τους εκάστοτε στόχους μας.

Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις «λιγούρες»; Βασικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια είναι η αξιολόγηση του αισθήματος πείνας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Και αυτό, γιατί πολλές φορές η έντονη επιθυμία για φαγητό μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το στρες ή απλά να προκύπτει από βαριεστημάρα, επειδή δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα «λιγουρευτείτε» κάτι εκτός προγράμματος, ξοδέψτε λίγο χρόνο για να αξιολογήσετε εάν το έχετε πραγματικά ανάγκη. Επιπλέον, εάν πιάνετε τον εαυτό σας κάποιες φορές να βαριέται, φροντίστε να ασχοληθείτε με κάτι που δε σχετίζεται με το φαγητό, προκειμένου να ξεχαστείτε. Τέλος, προσπαθήστε να περιορίσετε τη διαθεσιμότητα διατροφικών πειρασμών στους χώρους όπου κινείστε καθημερινά, ώστε να αποφύγετε το άσκοπο τσιμπολόγημα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Recommended For You