Λεωφορείο χωρίς οδηγό

Παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο αυτοοδηγούμενο όχημα που είναι εμπορικά διαθέσιμο. Το Navia, της γαλλικής εταιρείας Induct, είναι ένα μικρό λεωφορείο χωρητικότητας δέκα ατόμων.

Με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων την ώρα σε αυτή τη φάση δεν αναμένεται να κατακλύσει τους δρόμους των ΗΠΑ, αλλά θα χρησιμοποιηθεί για τις μεταφορές σε πανεπιστήμια και αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας Induct, Pierre Lefevre, το όχημα, κόστους 250.000 δολαρίων, ήδη δοκιμάζεται σε πανεπιστήμια στην Ελβετία, τη Βρετανία και τη Σιγκαπούρη.

Ο κ. Lefevre υποστηρίζει ότι ορισμένα αυτοοδηγούμενα λεωφορεία θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν φέτος στους δρόμους, ωστόσο κάτι τέτοιο θα απαιτούσε αλλαγή της νομοθεσίας.

Όπως τόνισε, στόχος είναι το πρωτότυπο όχημα να εξυπηρετήσει το κοινό σε αεροδρόμια, θεματικά πάρκα, ιστορικά μνημεία, πανεπιστήμια και εμπορικά κέντρα.

«Λειτουργεί περισσότερο συμπληρωματικά και δεν αντικαθιστά τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό μπορεί να απομακρύνει τα ΙΧ από τα πανεπιστήμια και το κέντρο των πόλεων», ανέφερε.

Το μικρό λεωφορείο πρέπει να προγραμματιστεί για να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδρομή. Αποφεύγει τα εμπόδια με τη χρήση λέιζερ τα οποία υπολογίζουν τις αποστάσεις με ακρίβεια.

«Λειτουργεί σαν οριζόντιος ανελκυστήρας. Μπαίνεις μέσα και διαλέγεις τη στάση σου», εξήγησε ο κ. Lefevre.

Το Navia είναι ηλεκτρικό και έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η γαλλική εταιρεία Induct υποστηρίζει ότι το όχημά της διαφέρει επειδή είναι «έξυπνο», αυτάρκες και περιβαλλοντικά φιλικό.

Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να καλέσουν το μικρό λεωφορείο μέσω smartphone ή υπολογιστή. Μόλις επιβιβαστούν οι επιβάτες επιλέγουν τον προορισμό τους στην οθόνη.

Επιπλέον, το θετικό είναι ότι το όχημα δεν χρειάζεται ειδικές υποδομές, όπως για παράδειγμα ράγες, και κινείται με ευκολία στο οδόστρωμα.

«Το Navia είναι πλήρως αυτοοδηγούμενο, 100% ηλεκτρικό, χωρίς εκπομπές ρύπων, ασφαλές και εύκολο στη χρήση», ανέφερε ο κ. Lefevre.

«Το μέσο κόστος για την ενοικίαση λεωφορείου με οδηγό στις ΗΠΑ ανέρχεται σε 200.000 δολάρια τον χρόνο. Το Navia προσφέρει μια ασφαλή περιβαλλοντικά φιλική λύση, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος κατά 40 με 60%», προσέθεσε.

Σημειώνεται ότι η αυτοκινητοβιομηχανία Tesla Motors εργάζεται εντατικά για την κατασκευή ενός οχήματος χωρίς οδηγό μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ενώ πριν τέσσερα χρόνια η Google ξεκίνησε την υλοποίηση προγράμματος για την ανάπτυξη αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

Ωστόσο, το πρόγραμμα της Google κινείται με αργούς ρυθμούς γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες εκφράζουν φόβους για τις υποχρεώσεις και την ευθύνη που θα φέρουν σε περίπτωση ατυχήματος.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Recommended For You