ΛΕΙΨΑΝΑ Θεοί που “Δεν Μπορούν να Σώσουν”

imagesΕξετάστε, για παράδειγμα, τη χρήση εικόνων ή συμβόλων στη λατρεία. Για όσους θέτουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά ή προσεύχονται μέσω αυτών, τα είδωλα φαίνονται να είναι σωτήρια αντικείμενα, κατέχοντας υπερανθρώπινες δυνάμεις οι οποίες μπορούν να ανταμείψουν τους ανθρώπους ή να τους γλιτώσουν από τον κίνδυνο. Μπορούν, όμως, να σώσουν πραγματικά; Σχετικά με τέτοια αντικείμενα, ο ψαλμωδός έψαλε: «Τα είδωλα των εθνών είναι ασήμι και χρυσάφι, έργο χεριών χωματένιου ανθρώπου. Στόμα έχουν, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν· μάτια έχουν, αλλά δεν μπορούν να δουν· αφτιά έχουν, αλλά δεν μπορούν να δώσουν ακρόαση. Επίσης, δεν υπάρχει πνεύμα στο στόμα τους». Πραγματικά, είναι θεοί που “δεν μπορούν να σώσουν”.—Ψαλμός 135:15-17· Ησαΐας 45:20.

Ομολογουμένως, αυτοί που φτιάχνουν είδωλα ίσως αποδίδουν ζωή και δύναμη στο έργο των χεριών τους. Επίσης, όσοι λατρεύουν είδωλα θέτουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτά. «Σηκώνουν [το είδωλο] πάνω στον ώμο», είπε ο προφήτης Ησαΐας, «το βαστάζουν και το αποθέτουν στη θέση του για να σταθεί», και πρόσθεσε: «Από το μέρος όπου στέκεται δεν απομακρύνεται. Κραυγάζει κάποιος προς αυτό, αλλά εκείνο δεν απαντάει· δεν μπορεί να σώσει κάποιον από τη στενοχώρια του». (Ησαΐας 46:7) Η αλήθεια είναι ότι ένα είδωλο παραμένει άψυχο άσχετα από το πόσο ένθερμη είναι η πίστη εκείνων που θέτουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτό. Τέτοιου είδους γλυπτές εικόνες και χυτά αγάλματα είναι “άχρηστοι θεοί”.—Αββακούμ 2:18.

Η ειδωλοποίηση, η λατρεία ή ο υπερβολικός θαυμασμός προσωπικοτήτων του κόσμου της ψυχαγωγίας, αστέρων του αθλητισμού, πολιτικών συστημάτων και μερικών θρησκευτικών ηγετών είναι επίσης κάτι το συνηθισμένο σήμερα. Επιπλέον, τα χρήματα είναι θεός για πολλούς. Σε κάθε περίπτωση, προσδίδονται σε αυτά τα είδωλα ανύπαρκτες ιδιότητες. Δεν παρέχουν—ούτε και μπορούν να παράσχουν—όλα όσα ελπίζουν εκείνοι που πιστεύουν σε αυτά. Λόγου χάρη, τα πλούτη μπορεί να φαίνεται ότι προσφέρουν τη λύση σε πολλά προβλήματα, αλλά η δύναμη του πλούτου είναι απατηλή. (Μάρκος 4:19) Κάποιος ερευνητής ρώτησε: «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε το γεγονός ότι κάτι το οποίο επιθυμούν διακαώς τόσο πολλοί άνθρωποι, και το οποίο θεωρείται κατά κάποιον τρόπο πανάκεια, όταν το αποκτήσουν επιφέρει πάνω τους διάφορα αποτελέσματα που ποικίλλουν από απογοητευτικά ως τραυματικά;» Ναι, η επιδίωξη πλούτου ίσως απαιτήσει από κάποιον άνθρωπο να θυσιάσει κάτι που έχει πραγματική αξία, όπως είναι η καλή υγεία, η ικανοποιητική οικογενειακή ζωή, οι στενές φιλίες ή η πολύτιμη σχέση με τον Δημιουργό. Ο θεός του δεν αποδεικνύεται τίποτα περισσότερο από ένα “είδωλο αναλήθειας”!—Ιωνάς 2:8.

πηγή

Recommended For You