Κλωνοποιησαν ποντικι απο μια σταγονα αιματος στην Ιαπωνια

Αξιοποιωντας τα κυτταρα που υπαρχουν σε μια σταγονα αιμα, ιαπωνες επιστημονες κλωνοποιησαν ενα ποντικι το οποιο οπως αποδειχτηκε στη συνεχεια, εζησε μια φυσιολογικη ζωη χωρις επιπλοκες, και αφησε μαλιστα πισω του αρκετους απογονους.
Η σταγονα αιματος απο την οποια εγινε η κλωνοποιηση, προηλθε απο την ουρα αλλου ποντικιου. Μεχρι σημερα η κλωνοποιηση ποντικιων γινοταν με κυτταρα λευκων αιμοσφαιριων απο λεμφαδενες, απο το μυελο των οστων και το συκωτι.
Η αξιοποιηση κυτταρων αιματος με σκοπο την κλωνοποιηση εγινε για πρωτη φορα και στοχος των ιαπωνων ειδικων απο το Κεντρο Βιοερευνων Riken στην Τσουκουμπα, ηταν να διαπιστωσουν αν μπορουν με να βρουν μια διαθεσιμη πηγη κυτταρων απο ποντικια δοτες ωστε να δημιουργουν «εξειδικευμενα» εργαστηριακα ποντικια πανω στα οποια θα κανουν πολυπλοκα πειραματα.
Επικεφαλης της ερευνας που δημοσιευτηκε στην επιθεωρηση Biology of Reproduction, ηταν ο δρ. Ατσουο Ογκουρα ο οποιος μαζι με τους συνεργατες του απομονωσε τα λευκα αιμοσφαιρια απο την «δανεικη» σταγονα αιματος και κλωνοποιησε τον πυρηνα τους.
http://www.tanea.gr

Recommended For You