Κινηματογραφική απόπειρα δολοφονίας πολιτικού στη Σόφια

Ανάστατος είναι ο πολιτικός κόσμος στη γειτονική Βουλγαρία μετά την κινηματογραφικού τύπου απόπειρα κατά της ζωής του ηγέτη του τουρκικού κόμματος «Κοινωνικά Δικαιώματα και Ελευθερίες» Αχμέτ Ντογάν.
Την ώρα που ο Βούλγαρος, τουρκικής καταγωγής, πολιτικός απηύθυνε ομιλία σε οπαδούς του, ένας 25χρονος νεαρός, ο Οκτάι Χασάνοφ, επίσης τουρκικής καταγωγής και σεσημασμένος για διακίνηση ναρκωτικών και κλοπές, ανέβηκε στο πόντιουμ με ένα πιστόλι αερίου στο χέρι και σημάδεψε το κεφάλι του Αχμέτ Ντογάν. Επακολούθησε πανδαιμόνιο.
Ο Βούλγαρος πολιτικός εμβρόντητος παρακολουθεί τον νεαρό με το όπλο, προσπαθεί να αμυνθεί υποτυπωδώς και πέφτει στο έδαφος. Η ασφάλεια του Αχμέτ Ντογάν αιφνιδιάζεται και επεμβαίνει με αρκετή καθυστέρηση, καθηλώνοντας τον νεαρό Οκτάι Χασάνοφ. Τον κλοτσούν και τον γρονθοκοπούν. Το πιστόλι βρίσκεται στο δάπεδο. Το πανδαιμόνιο γενικεύεται. Λίγο αργότερα τον μεταφέρουν με χειροπέδες και με το πρόσωπο μέσα στα αίματα. Το Διαδίκτυο παίρνει φωτιά. Η Βουλγαρία έχει πολλά χρόνια να ζήσει τέτοιες στιγμές έντασης.
Καρέ – καρέ το συμβάν στο βίντεο που ακολουθεί:
Στην αίθουσα βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον 3.000 άτομα και δεν έπεφτε καρφίτσα. Ο δράστης διέθετε επίσημη διαπίστευση συνέδρου, στοιχείο που περιπλέκει την υπόθεση. Αυτόπτες μάρτυρες και σύμβουλοι του Αχμέτ Ντογάν, σχολιάζοντας το συμβάν, επισημαίνουν πως το γεγονός ότι ο 25χρονος χρησιμοποίησε πιστόλι αερίου παραπέμπει σε ερασιτεχνισμό ή προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις, δεδομένου ότι, όταν κάποιος αποφασίζει να δολοφονήσει με τέτοιον τρόπο έναν πολιτικό εν μέσω 3.000 συνέδρων, χρησιμοποιεί τουλάχιστον πυροβόλο όπλο κάποιας αποτελεσματικότητας.
Οι αρχές ασφαλείας της Βουλγαρίας επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα, γνωρίζοντας ότι αυτή η ιστορία μπορεί να πυροδοτήσει έπειτα από πολύ καιρό νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της τουρκικής -όπως επίσημα ονομάζεται- μειονότητας στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Απλώς, για την ιστορία, επισημαίνεται πως το καθεστώς Ζίβκοφ έπεσε σαν χάρτινος πύργος όταν εξεδόθη διάταγμα σλαβοποίησης των τουρκικών-μουσουλμανικών ονομάτων της μειονότητας. Επακολούθησε κύμα προσφύγων στην Τουρκία, διεθνής κατακραυγή και αμέσως μετά επήλθε η πτώση του καθεστώτος, ελέω βεβαίως και της Περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.
Ραγδαίες εξελίξεις στο μειονοτικό κόμμα
Αμέσως μετά το δραματικό συμβάν το συνέδριο του κόμματος «Κοινωνικά Δικαιώματα και Ελευθερίες εξέλεξε νέο πρόεδρο στη θέση του Αχμέτ Ντογάν. Πρόκειται για τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κόμματος, Λουτφί Μεστάν.
http://www.zougla.gr

… αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας απλά πατώντας Like …

Recommended For You