Κάνετε Νευρικές Κινήσεις;

Περίπου το 15 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού κάνει στερεότυπες νευρικές κινήσεις, λέει η καναδική εφημερίδα Γκλόουμπ εντ Μέιλ. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, μερικοί ασυναίσθητα «στρίβουν τούφες από τα μαλλιά τους, χτυπούν ρυθμικά τις πατούσες τους, κουνούν τα πόδια τους, τρώνε τα νύχια τους ή κάνουν άλλες τέτοιες κινήσεις». Γιατί συμβαίνει αυτό στους ανθρώπους;

Η Πέγκι Ρίχτερ, ψυχίατρος στο Κέντρο Εθισμού και Ψυχικής Υγείας του Τορόντο, πιστεύει ότι αυτές οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις κάνουν το άτομο να νιώθει πιο άνετα. Από την άλλη μεριά, ο κλινικός ψυχολόγος Πολ Κέλι λέει ότι οι νευρικές κινήσεις οφείλονται στην ένταση και αποτελούν αυτόματη, ασυνείδητη αντίδραση του ατόμου η οποία το βοηθάει να ξεφύγει από μια κατάσταση που του δημιουργεί άγχος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «μπορείτε να μάθετε να διακόπτετε τη συνήθειά σας και τελικά να απαλλαχτείτε από αυτήν επικεντρώνοντας την προσοχή σας σε κάποιο άλλο αντικείμενο όταν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει νευρικές κινήσεις», λέει η Γκλόουμπ.

Recommended For You