Ιταλία: Απόγονος του ποιητή Δάντη προσπαθεί να ανατρέψει την καταδίκη του για διαφθορά 7 αιώνες μετά

Ο ποιητής είχε κριθεί ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο στη Φλωρεντία– Εκστρατεία του απογόνου του να καθαρίσει το όνομά του

Από την Κόλαση στο Καθαρτήριο και μετά στον Παράδεισο. Αυτό τουλάχιστον ήταν το ταξίδι του Δάντη Αλιγκέρι στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη, όπως το αφηγείται στη Θεία Κωμωδία, που έγραψε επτά αιώνες πριν και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Και τώρα, 700 χρόνια μετά, ένας απόγονος του Δάντη προσπαθεί να καθαρίσει το όνομά του και να τον οδηγήσει και πάλι στον Παράδεισο. Ο ποιητής είχε κατηγορηθεί για διαφθορά και καταδικάστηκε σε κάψιμο.

Ο αστροφυσικός Sperello di Serego Alighieri και ο καθηγητής νομικής Alessandro Traversi προσπαθούν να βρουν τρόπο για να ανατρέψουν την καταδίκη του για διαφθορά σε πολιτικά αξιώματα.

Τον 14ο Ιώνα, η Φλωρεντία διαιρέθηκε ανάμεσα σε Μαύρες και Λευκές φατρίες που είχαν πάρει το μέρος του Πάπα. Ο Δάντης είχε πάρει το μέρος των Γιβελίνων, που ήταν στο πλευρό του αυτοκράτορα και ήταν μέλος της Λευκής φατρίας. Όταν η Μαύρη φατρία πήρε την εξουσία της πόλης, το 1301, ο Δάντης καταδικάστηκε σε πρόστιμο, δύο χρόνια εξορία και μόνιμη απαγόρευση από το δημόσιο αξίωμα. Όταν απέτυχε να εμφανιστεί σε δικαστήριο τον Μάρτιο του 1302, καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο.

«Ήταν πολιτικές δίκες και οι ποινές της εξορίας και του θανάτου που επιβλήθηκαν στον Δάντη, τον αγαπητό μου πρόγονο, είναι άδικες και δεν ακυρώθηκαν ποτέ, κάτι που έγινε με τον Γκαλιλέο Γκαλιλέι» δήλωσε ο Alighieri στην Corriere Della Sera . Ως εκ τούτου, αν οι νόμοι το επιτρέπουν, θα ζητήσει ακύρωση των αποφάσεων.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, για να ανατραπεί κάποια απόφαση, θα πρέπει να υπάρχουν νέα στοιχεία που δείχνουν την αθωότητα του δράστη. Δεν υπάρχει χρονικό όριο στο αίτημα, που μπορεί να υποβληθεί από κληρονόμο του.

Στην περίπτωση του Δάντη, υπάρχουν δύο ποινές. Η πρώτη είναι η εξορία και η δεύτερη ο θάνατος. Σύμφωνα με το καταστατικό της Φλωρεντίας της εποχής και τις ισχύουσες νομικές αρχές, και οι δύο καταδίκες θα μπορούσαν να ανατραπούν, υποστηρίζει ο δικηγόρος.

Διάσκεψη τον Μάιο

Η επιχείρηση κάθαρσης του ονόματος του Δάντη θα ξεκινήσει με διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο. Σε αυτή θα μετέχουν ιστορικοί, γλωσσολόγοι και δικηγόροι, καθώς και ο Antoine de Gabrielli, απόγονος του αξιωματούχου που καταδίκασε τον Δάντη. Θα διερευνήσουν ουσιαστικά αν οι ποινές του Δάντη ήταν δίκαιες ή στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης.

Πάντως η επιχείρηση συγκεντρώνει και αντιδράσεις, καθώς πολλοί θεωρούν ότι μια τέτοια αποκατάσταση δεν είναι απαραίτητη.

Πηγή: prwtothema

Recommended For You