Ιπτάμενοι Κηπουροί του Τροπικού Βροχερού Δάσους

ΟΠΩΣ ξέρει κάθε κηπουρός, η επιτυχής καλλιέργεια εξαρτάται από το αν η σπορά θα γίνει στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, η πιο επιτυχημένη σπορά στο βροχερό δάσος γίνεται μερικές φορές τη νύχτα—και από αέρος. Οι ιπτάμενοι κηπουροί που φροντίζουν για αυτήν είναι οι φρουτοφάγες νυχτερίδες του Παλαιού Κόσμου—μερικά είδη των οποίων είναι γνωστά ως ιπτάμενες αλεπούδες.

images

Σκορπίζουν τους Σπόρους

Οι περισσότερες φρουτοφάγες νυχτερίδες πετούν τη νύχτα και «χτενίζουν» το δάσος αναζητώντας δέντρα που έχουν να προσφέρουν νόστιμα φρούτα ή λουλούδια γεμάτα νέκταρ. Στα πλαίσια αυτής της εναέριας αναζήτησης τροφής, οι νυχτερίδες μεταβολίζουν φρούτα και αποβάλλουν τον πολτό που δεν έχουν χωνέψει καθώς και τους σπόρους των φρούτων. Ολοκληρώνουν την κηπουρική τους εργασία επικονιάζοντας τα λουλούδια ενόσω ρουφούν το αγαπημένο τους νέκταρ.

Λόγω του ότι οι νυχτερίδες ενίοτε καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις στη διάρκεια της νύχτας, διασκορπίζουν σπόρους σε μεγάλη έκταση. Και επειδή μερικοί σπόροι περνούν μέσα από το πεπτικό τους σύστημα, οι νυχτερίδες παρέχουν επίσης «λίπασμα» που συμβάλλει στην ανάπτυξη των σπόρων. Διόλου παράξενο που διάφορα είδη φυτών στο βροχερό δάσος εξαρτώνται από τις νυχτερίδες για την επικονίαση των λουλουδιών τους και το διασκορπισμό των σπόρων τους.

Εφόσον κάνουν τόσο μακρινές περιπλανήσεις, οι φρουτοφάγες νυχτερίδες χρειάζονται καλό προσανατολισμό και εξαιρετική όραση. Στο σκοτάδι βλέπουν καλύτερα από τους ανθρώπους. Μάλιστα διακρίνουν και μερικά χρώματα. Και μπορούν εξίσου άνετα να πετούν την ημέρα όσο και τη νύχτα.

Οικογενειακή Ζωή

ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ; Ανόμοια με άλλα είδη νυχτερίδων, οι φρουτοφάγες νυχτερίδες δεν βρίσκουν την τροφή τους με ηχοεντοπισμό, αλλά με την όραση και την όσφρηση. Τα μεγάλα τους μάτια είναι κατάλληλα για τη νυκτόβια δραστηριότητά τους

images

Η ιπτάμενη αλεπού των Σαμόα (Pteropus samoensis) μένει όλη της τη ζωή με το ίδιο ταίρι. Όπως έχει παρατηρηθεί σε μερικά είδη, το θηλυκό φροντίζει καλά το μικρό του κουβαλώντας το μαζί του για μερικές εβδομάδες και θηλάζοντάς το σχεδόν ως την ενηλικίωση. Στην περίπτωση δύο ειδών αυτής της νυχτερίδας, το θηλυκό μπορεί μάλιστα να δεχτεί τις υπηρεσίες μιας νυχτερίδας-«μαίας», η οποία τη βοηθάει στη γέννα.

Δυστυχώς, πολλά είδη φρουτοφάγων νυχτερίδων απειλούνται με εξαφάνιση, εν μέρει επειδή καταστρέφεται το φυσικό τους περιβάλλον. Στα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, τυχόν εξαφάνιση των φρουτοφάγων νυχτερίδων θα ήταν ολέθρια, επειδή μερικά είδη φυτών εκεί φαίνεται ότι δεν μπορούν να επικονιαστούν χωρίς τις νυχτερίδες. Αναμφίβολα, το έργο αυτών των ιπτάμενων κηπουρών δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένο.

ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ

images

Τα άνθη του δέντρου μπαομπάμπ έχουν διάρκεια ζωής το πολύ 24 ώρες. Αλλά αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό ώστε οι φρουτοφάγες νυχτερίδες να εντοπίσουν τα μεγάλα, γεμάτα νέκταρ άνθη και να μεταφέρουν τη γύρη σε άλλα δέντρα μπαομπάμπ

Όταν αποψιλώνεται μια έκταση βροχερού δάσους, οι νυχτερίδες συμβάλλουν καθοριστικά στην αποκατάσταση των δέντρων στην αποψιλωμένη περιοχή. Με την «κηπουρική» τους σπέρνουν σπόρους που τελικά γίνονται καινούρια δέντρα. «Η ποιότητα της ζωής των ανθρώπων συνδέεται άμεσα με ένα υγιές παγκόσμιο περιβάλλον, και για να διατηρείται αυτό το περιβάλλον υγιές είναι απαραίτητες οι νυχτερίδες», αναφέρει το βιβλίο Νυχτερίδες του Κόσμου (Bats of the World), του Γκάρι Λ. Γκρέιαμ.

http://www.jw.org

Recommended For You