Θρησκευτικός πόλεμος στις Κονίστρες

images«Οι μάρτυρες του Ιεχωβά είναι αιρετικοί και εχθροί της Εκκλησίας και της ορθοδόξου πίστεώς μας. Αλλοιώνουν το Ευαγγέλιο και διαστρεβλώνουν τα νοήματα της Αγίας Γραφής. Διδάσκουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που διδάσκει η Αγία Γραφή. Δεν λένε τον Εθνικό μας Υμνο.

Δεν τιμούν τις εθνικές επετείους και δεν χαιρετούν την ελληνική σημαία. Δεν δίνουν το αίμα τους για να σωθεί η ανθρώπινη ζωή και δεν συντηρούν στην Ελλάδα ούτε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα».

Το κείμενο αυτό, σε μορφή αφίσας -και δη πλαστικοποιημένης-, «φιγουράρει» σε κολόνες σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου των Κονιστρών Ευβοίας, στην ενορία του χωριού καθώς και σε αρκετά καταστήματα.

Πέραν όμως των δεκάδων αφισών που έχουν κατακλύσει το κεφαλοχώρι, ένα σταντ -άλλοτε επανδρωμένο και άλλοτε όχι- με τις ίδιες αφίσες ως έντυπο υλικό εμφανίζεται συχνά στο πεζοδρόμιο, κυρίως τις Κυριακές, όταν έχει λαϊκή αγορά και κυκλοφορεί πολύς κόσμος.

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ίδιος ο ιερέας της ενορίας αναλαμβάνει δράση και με μια τεράστια πικέτα στέκεται δίπλα στους μάρτυρες του Ιεχωβά που εκείνη την ώρα διανέμουν το υλικό τους, σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει.

«Η τοπική κοινότητα των μαρτύρων του Ιεχωβά δεν έχει αντιδράσει νομικά στις προκλήσεις του συγκεκριμένου ιερέα που συνιστούν κήρυγμα μίσους. Προσπαθεί με ευγενικό τρόπο να τον πείσει να σταματήσει αυτή τη μισαλλόδοξη συμπεριφορά και δραστηριοποιείται περαιτέρω για να εξηγήσει στους ντόπιους την αλήθεια για το πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας. Πάντως, τα όσα λέει και γράφει στις αφίσες δεν φαίνεται να τα συμμερίζονται οι ντόπιοι», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κεντρική Εκκλησία των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Φραστικές επιθέσεις

«Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2015 προσπάθεια μαρτύρων του Ιεχωβά να μιλήσουν για τα πιστεύω τους και να διανείμουν φυλλάδια στην Κάλυμνο προκάλεσε την παρέμβαση τοπικών ιερέων οι οποίοι τους επιτέθηκαν φραστικά. Κάλεσαν την αστυνομία, η οποία αντί να προστατεύσει τους μάρτυρες, τους ζήτησε να σταματήσουν ό,τι κάνουν και να φύγουν από το νησί.

Κάποιος μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε στον αξιωματικό υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να βρεθεί κατηγορούμενος, να συλληφθεί και να περάσει αυτόφωρο την επόμενη μέρα στην Κω για απείθεια κατά των αστυνομικών αρχών, όπου και αθωώθηκε.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ιερείς ζητούν την παρέμβαση των αστυνομικών οργάνων. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί μάρτυρες να βρίσκονται στα αστυνομικά τμήματα για εξακρίβωση στοιχείων, μερικές φορές για τρεις και τέσσερις ώρες. Αυτά τα περιστατικά δεν περιορίζονται μόνο όταν εκδηλώνουμε δημόσια τα πιστεύω μας αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούλιο, στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης, χτίστηκε τοίχος για να ξεχωρίζει τους μάρτυρες του Ιεχωβά από τους ορθόδοξους χριστιανούς. Εκείνο που μας ξενίζει περισσότερο είναι ότι ιερείς και φανατικά στοιχεία υποκινούν την παρέμβαση των αστυνομικών αρχών για να παρεμποδίσουν το συνταγματικό μας δικαίωμα να διαδίδουμε τα πιστεύω μας», προσθέτουν από την Κεντρική Εκκλησία των Χριστιανών Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Κάτοικοι της περιοχής μάς περιγράφουν το χωριό σαν μια κλειστή, συντηρητική επαρχιακή κοινωνία. Ωστόσο, μια επαρχιακή κοινωνία δεν συνάδει απαραίτητα με τον ρατσιστικό λόγο και τις φασίζουσες πρακτικές. «Πέραν του άκοσμου του πράγματος, με τον παπά σχεδόν να εφάπτεται στους μάρτυρες που μοίραζαν το υλικό τους, είναι και φασιστικό. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο δικαίωμα ο παπάς οικειοποιείται δημόσιο χώρο για θρησκευτική προπαγάνδα. Απ’ όσο γνωρίζω, η Ελλάδα δεν είναι θρησκευτικό κράτος. Τύποις τουλάχιστον…», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σ., τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας.

Δεν ασχολείται

Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου όπου ανήκουν οι Κονίστρες προκειμένου να μιλήσουμε με τον δήμαρχο. Η γραμματέας του μας είπε γελώντας ότι «ο δήμαρχος έχει σημαντικότερα πράγματα στο κεφάλι του για να ασχοληθεί με αφίσες».

Οσο για τον ιερέα της ενορίας, αφού δεχθήκαμε τις απειλές του για μηνύσεις στην περίπτωση που δημοσιεύσουμε τις αφίσες -οι οποίες βρίσκονται σε δημόσια θέα σε ολόκληρο το χωριό!- μας είπε ότι είναι προς ενημέρωση των ορθοδόξων ενοριτών και προέκυψαν ύστερα από τρεις μήνες έντονης προπαγάνδας των Ιεχωβάδων: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είναι παράνομο. Ο,τι γράφει η αφίσα είναι αλήθεια. Δεν έχει τίποτα προπαγανδιστικό. Προσέξτε πώς θα το δημοσιεύσετε γιατί η Εκκλησία δεν απειλείται». Σωστά. Μόνο απειλεί… –

πηγή

Recommended For You