Θερινο ηλιοστασιο σημερα – Επισημη εναρξη του καλοκαιριου και η μεγαλυτερη ημερα του ετους

Σημερα ελαβε χωρα το θερινο ηλιοστασιο στις 06:31 και ετσι ξεκινησε  επισημα το φετινο καλοκαιρι, με τη μεγαλυτερη σε διαρκεια ημερα του ετους.

Απο την Δευτερα και μετα οι μερες θα αρχισουν σιγα-σιγα να μικραινουν, εως οτου σχεδον εξισωθουν με τις νυχτες κατα τη φθινοπωρινη ισημερια, ενω στο χειμερινο ηλιοστασιο του Δεκεμβριου θα υπαρχει πια η μικροτερη ημερα.

Ο υπολογισμος του ετους βασιζεται ως γνωστον στην ετησια τροχια της Γης γυρω απο τον Ηλιο. Η τροχια αυτη, που δημιουργει τη διαδοχικη εναλλαγη των εποχων του ετους, εχει τεσσερα καθοριστικα σημεια: την εαρινη ισημερια (20 η 21 Μαρτιου), το θερινο ηλιοστασιο (20 η 21 Ιουνιου), τη φθινοπωρινη ισημερια (22 η 23 Σεπτεμβριου) και το χειμερινο ηλιοστασιο (21 η 22 Δεκεμβριου). Οι ημερομηνιες αυτες ισχυουν για το Βορειο Ημισφαιριο και οι αντιστροφες για το Νοτιο.

Καθε χρονο στις 20 η 21 Ιουνιου (21 Ιουνιου 2021 06:31 σημερα), ο ηλιος βρισκεται στο υψηλοτερο σημειο του ουρανου στο βορειο ημισφαιριο. Ετσι, παρατηρειται η μεγαλυτερη μερα του χρονου για το βορειο ημισφαιριο (θερινο ηλιοστασιο, το λιοτροπι, οπως το λεει ο λαος) και αντιστροφως η μικροτερη ημερα για το νοτιο ημισφαιριο. Για το Βορειο Ημισφαιριο ειναι η επισημη εναρξη του καλοκαιριου και για το Νοτιο Ημισφαιριο του χειμωνα.

Τι ειναι το Θερινο Ηλιοστασιο

Ηλιοστασιο ονομαζεται η χρονικη στιγμη κατα την οποια ο αξονας της Γης εμφανιζεται στραμμενος οσο περισσοτερο προς η μακρια απο τον Ηλιο και συμβαινει κατα την ετησια τροχια της Γης γυρω απο αυτον.

Αυτο ισοδυναμει με τον Ηλιο να βρισκεται στο βορειοτερο η νοτιοτερο (ετησιο) του ουρανου που βρισκεται ποτε το μεσημερι, οπως εμφανιζεται σε εμας πανω στην επιφανεια της Γης. Για περιοχες της Γης εκτος των Τροπικων (δηλαδη με γεωγραφικο πλατος μεγαλυτερο απο 23.5 μοιρες η μικροτερο απο -23.5 μοιρες), τα ηλιοστασια ειναι επισης οι ημερες κατα τις οποιες ο Ηλιος φτανει το ψηλοτερο (θερινο ηλιοστασιο) η το χαμηλοτερο σημειο (χειμερινο ηλιοστασιο) που εχει το μεσημερι στη διαρκεια ενος χρονου.

Recommended For You