Θαρραλέοι Τηρητές Ακεραιότητας Θριαμβεύουν επί του Ναζιστικού Διωγμού

«ΓΙΝΕ σοφός, γιε μου, και κάνε την καρδιά μου να χαίρεται, για να έχω τι να απαντήσω σε εκείνον που με εμπαίζει». (Παροιμίες 27:11) Αυτή η θερμή έκκληση αποκαλύπτει ότι τα νοήμονα πλάσματα του Θεού μπορούν να χαροποιούν την καρδιά του Ιεχωβά επειδή είναι πιστά και όσια σε αυτόν. (Σοφονίας 3:17) Ωστόσο, ο Σατανάς, ο εμπαίκτης, είναι αποφασισμένος να διαρρήξει την ακεραιότητα όσων υπηρετούν τον Ιεχωβά.—Ιώβ 1:10, 11.

Ιδιαίτερα από την αρχική περίοδο του 20ού αιώνα όταν ρίχτηκε από τον ουρανό στη γη, ο Σατανάς εκδηλώνει μεγάλο θυμό προς το λαό του Ιεχωβά. (Αποκάλυψη 12:10, 12) Εντούτοις, οι αληθινοί Χριστιανοί έχουν σταθεί «πλήρεις και με ισχυρή πεποίθηση» και έχουν διακρατήσει την ακεραιότητά τους στον Θεό. (Κολοσσαείς 4:12) Ας εξετάσουμε σύντομα ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας διακράτησης ακεραιότητας—το παράδειγμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Γερμανία πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η Γεμάτη Ζήλο Δραστηριότητα Οδηγεί σε Δοκιμασίες της Ακεραιότητας

Στη δεκαετία του 1920 και στις αρχές της δεκαετίας του 1930, οι Μπιμπελφόρσερ, όπως ήταν γνωστοί τότε οι Μάρτυρες του Ιεχωβά στη Γερμανία, διένειμαν μεγάλες ποσότητες Γραφικών εντύπων. Από το 1919 ως το 1933, έδωσαν κατά μέσο όρο οχτώ βιβλία, βιβλιάρια ή περιοδικά σε κάθε οικογένεια στη Γερμανία.

Εκείνον τον καιρό, στη Γερμανία υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες ομάδες χρισμένων ακολούθων του Χριστού. Μάλιστα, από τα 83.941 άτομα που πήραν από τα εμβλήματα στο Δείπνο του Κυρίου το 1933 σε όλο τον κόσμο, σχεδόν το 30 τοις εκατό ζούσε στη Γερμανία. Προτού περάσει πολύς καιρός, εκείνοι οι Γερμανοί Μάρτυρες αντιμετώπισαν σκληρές δοκιμασίες της ακεραιότητάς τους. (Αποκάλυψη 12:17· 14:12) Οι απολύσεις από τις εργασίες, οι επιδρομές στα σπίτια και οι αποβολές από τα σχολεία σύντομα κλιμακώθηκαν σε ξυλοδαρμούς, συλλήψεις και φυλακίσεις. (Εικόνα 1) Γι’ αυτό, στα χρόνια που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το 5 ως 10 τοις εκατό όλων όσων κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Γιατί Δίωκαν τους Μάρτυρες οι Ναζί

Γιατί, όμως, προκάλεσαν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά τη σφοδρή οργή του ναζιστικού καθεστώτος; Στο βιβλίο του Χίτλερ—1889-1936: Υπεροψία (Hitler—1889-1936: Hubris), ο καθηγητής ιστορίας Ίαν Κέρσο αναφέρει ότι οι Μάρτυρες έγιναν στόχος διωγμού επειδή αρνούνταν «να υποταχθούν στις απαιτήσεις του ναζιστικού κράτους».

Το βιβλίο Προδοσία—Οι Εκκλησίες της Γερμανίας και το Ολοκαύτωμα (Betrayal—German Churches and the Holocaust), το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής ιστορίας Ρόμπερτ Π. Έρικσεν και η καθηγήτρια Ιουδαϊκών σπουδών Σουζάνα Χάσελ, εξήγησε ότι οι Μάρτυρες «αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη βία ή στη χρήση στρατιωτικής δύναμης. . . . Οι Μάρτυρες πίστευαν στην πολιτική ουδετερότητα, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα ψήφιζαν τον Χίτλερ ούτε θα απέδιδαν το χιτλερικό χαιρετισμό». Αυτό, προσθέτει η ίδια πηγή, προκάλεσε την οργή των Ναζί και έθεσε τους Μάρτυρες στο στόχαστρο επειδή «ο εθνικοσοσιαλισμός δεν ανεχόταν μια τέτοια άρνηση».

Παγκόσμια Διαμαρτυρία και μια Γενικευμένη Επίθεση

Μέσω ενός ειδικού αγγελιοφόρου στις 9 Φεβρουαρίου 1934, ο Ιωσήφ Φ. Ρόδερφορντ, ο οποίος βρισκόταν τότε στην πρώτη γραμμή του έργου, έστειλε μια επιστολή διαμαρτυρίας στον Χίτλερ ως απάντηση στη ναζιστική μισαλλοδοξία. (Εικόνα 2) Στις 7 Οκτωβρίου 1934, την επιστολή του Ρόδερφορντ ακολούθησαν περίπου 20.000 επιστολές και τηλεγραφήματα διαμαρτυρίας που έστειλαν στον Χίτλερ Μάρτυρες του Ιεχωβά από 50 χώρες, μεταξύ αυτών και από τη Γερμανία.

Οι Ναζί αντέδρασαν εντείνοντας το διωγμό. Την 1η Απριλίου 1935, οι Μάρτυρες τέθηκαν υπό απαγόρευση σε όλη τη χώρα. Και στις 28 Αυγούστου 1936, η Γκεστάπο εξαπέλυσε μια γενικευμένη επίθεση εναντίον τους. Εντούτοις, οι Μάρτυρες «συνέχισαν να διανέμουν φυλλάδια και να διατηρούν την πίστη τους», αναφέρει το βιβλίο Προδοσία—Οι Εκκλησίες της Γερμανίας και το Ολοκαύτωμα.

Παραδείγματος χάρη, στις 12 Δεκεμβρίου 1936, ακριβώς κάτω από τη μύτη της Γκεστάπο, περίπου 3.500 Μάρτυρες διένειμαν δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα μιας γραπτής απόφασης αναφορικά με την κακομεταχείριση που αντιμετώπιζαν. Σχετικά με αυτή την εκστρατεία, Η Σκοπιά ανέφερε: “Ήταν μεγάλη νίκη και ισχυρό πλήγμα κατά του εχθρού, προς απερίγραπτη χαρά των πιστών εργατών”.—Ρωμαίους 9:17.

Ο Διωγμός Αποτυχαίνει!

Οι έρευνες των Ναζί για Μάρτυρες του Ιεχωβά συνεχίστηκαν. Μέχρι το 1939, έξι χιλιάδες είχαν φυλακιστεί και χιλιάδες είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. (Εικόνα 3) Ποια ήταν η κατάσταση στο τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου; Περίπου 2.000 φυλακισμένοι Μάρτυρες είχαν πεθάνει, από τους οποίους οι 250 και πλέον εκτελέστηκαν. Ωστόσο, οι καθηγητές Έρικσεν και Χάσελ έγραψαν: «Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ως επί το πλείστον προσκολλήθηκαν στην πίστη τους καθώς αντιμετώπιζαν αντιξοότητες». Ως αποτέλεσμα, όταν κατέρρευσε το καθεστώς του Χίτλερ, χίλιοι και πλέον Μάρτυρες βγήκαν νικητές από τα στρατόπεδα.—Εικόνα 4· Πράξεις 5:38, 39· Ρωμαίους 8:35-37.

Τι έδωσε στο λαό του Ιεχωβά τη δύναμη να υπομείνει το διωγμό; Ο Αντόλφ Άρνολντ που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης εξηγεί: «Ακόμη και αν νιώθεις πολύ καταβεβλημένος, ο Ιεχωβά σε βλέπει, γνωρίζει τι περνάς και θα σου δώσει την απαραίτητη δύναμη για να ξεπεράσεις την κατάσταση και να παραμείνεις πιστός. Το χέρι του δεν είναι τόσο μικρό».

Πόσο καλά εφαρμόζονται σε εκείνους τους πιστούς Χριστιανούς τα λόγια του προφήτη Σοφονία: «Ο Ιεχωβά ο Θεός σου βρίσκεται στο μέσο σου. Ως Κραταιός, θα σώσει. Θα αγάλλεται για εσένα με χαρά»! (Σοφονίας 3:17) Είθε όλοι οι λάτρεις του αληθινού Θεού σήμερα να μιμούνται την πίστη εκείνων των όσιων Μαρτύρων που διακράτησαν ακεραιότητα απέναντι στο ναζιστικό διωγμό και να κάνουν και αυτοί την καρδιά του Ιεχωβά να χαίρεται.—Φιλιππησίους 1:12-14.

http://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/2001202

Recommended For You