Η συνάντηση της Βουγιουκλάκη με τον Γκρέγκορι Πεκ και τα αφιερώματα του ιταλικού Τύπου στο κορίτσι του «Παρθενώνα».

Στην κεντρική φωτογραφία απεικονίζεται η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο πλευρό του αμερικανού ηθοποιού Γκρέγκορι Πεκ. Η Αλίκη τον κρατάει από το μπράτσο και κοιτάζει τον φακό. Εκείνη την εποχή η Βουγιουκλάκη είχε ήδη αρχίσει να γίνεται διάσημη και είχε πρωταγωνιστήσει στις πρώτες της ταινίες στον κινηματογράφο.

Ο Γκέγκορι Πεκ βρισκόταν στην Ελλάδα για μια ελληνοαμερικανική ταινία που γύριζε κοντά στην Αθήνα και δέχτηκε να συναντήσει την Ελληνίδα για μια ενδεχόμενη συνεργασία.

Όταν την είδε, τη ρώτησε: «Θα σας άρεσε να δουλέψετε μαζί μου;», «Ναι» του απάντησε η Αλίκη. «Και για ποιον λόγο;» τη ρώτησε ο Γκρέγκορι Πεκ, «Γιατί είστε ένας τζέντλεμαν» ήταν η αφοπλιστική απάντηση της.

Ήταν η εποχή που Αλίκη Βουγιουκλάκη επεδίωκε να κάνει τα πρώτα της βήματα στο εξωτερικό. Είχε ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων, με τον ιταλικό τύπο να της αφιερώνει ολοσέλιδα ρεπορτάζ.

«Το κορίτσι του Παρθενώνα»

Με τον χαρακτηρισμό «Το κορίτσι του Παρθενώνα» δημοσιεύθηκαν οι φωτογραφίες της Βουγιουκλάκη σε γνωστό ιταλικό περιοδικό. Όπως έγραφε: «Είναι δύσκολο το όνομα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αλλά πολύ σύντομα ο κόσμος θα μάθει να το προφέρει…Μοιάζει με τη δική μας Μαρίζα Αλάζιο…Έχει ξανθοκόκκινα μαλλιά…Άρχισε ήδη να γίνεται γνωστή σαν το «Κορίτσι του Παρθενώνα» με τις φωτογραφίες που έβγαλε στο Ερέχθειο. Έχει μεγάλο σουξέ στη χώρα της. Η αγάπη της είναι το θέατρο με το οποίο άρχισε την καριέρα της και στο οποίο θα ξαναγυρίσει μόλις μπορέσει. Ετοιμάζεται να ερμηνεύσει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, αλλά δεν το ‘χει ανακοινώσει ακόμη… Έχει πολλά σχέδια. Να γυρίσει ελληνικές ταινίες και μια πρόταση από Ιταλό παραγωγό να γυρίσει την «Ελένη» της Ιλιάδας.

«Μια θεά της οθόνης στην Ακρόπολη των Αθηνών»

Τον Απρίλιο του 1959 το ιταλικό περιοδικό «Oggi» αφιέρωσε ολοσέλιδο ρεπορτάζ στην Αλίκη Βουγιουκλάκη με τίτλο «Μια θεά της οθόνης στην Ακρόπολη των Αθηνών».

Ο ιταλός δημοσιογράφος Giuseppe Piazzi συναντήθηκε με την Αλίκη στην Αθήνα και την περιέγραφε ως εξής: «Μια νεαρή ηθοποιός, ξακουστή στην Ελλάδα, όπως η Μπαρντό στη Γαλλία. Δεν έχει «αρραβωνιαστικό» ούτε αυτοκίνητο και ζει σ’ένα διαμερισματάκι υπαλλήλου…Είναι ξανθιά, δεν είναι ψηλή, δεν είναι πολύ όμορφη αλλά είναι ηθοποιός…Περπατάει αργά το απόγευμα στη γειτονιά των φτωχών της Αθήνας, στην Πλάκα. Από κάθε ανοιχτό παράθυρο ακούγεται η φωνή της που τραγουδάει στο ραδιόφωνο…Η Αλίκη Βουγιουκλάκη δεν είναι και δεν θεωρεί τον εαυτό της τραγουδίστρια. Ο κόσμος τη θέλει κοντά του, στο σπίτι του. Εκεί, στην Πλάκα, ανάμεσα στους ταπεινούς ανθρώπους, την οδηγήσαμε για να τη φωτογραφίσουμε. Τα παιδιά και οι μαυροντυμένες γριές «τρελαίνονται» με την εμφάνισή της Αλίκης στους δρόμους. Της φωνάζουν μέσα από την καρδιά τους «Αλίκη, Αλίκη».

Το δημοσίευμα συνεχίζει και περιγράφει μια συνάντηση που είχε η Αλίκη με τον πρόεδρος της κυβέρνησης, Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Κάποιο βράδυ, ο πρόεδρος της κυβέρνησης κ. Καραμανλής δειπνούσε με φίλους του σε μια ταβέρνα του Πειραιά, απέναντι από το Τουρκολίμανο που άραζαν τα γιοτς. Οι σωματοφύλακες του καθόντουσαν βαριεστημένοι σε μια γωνία.

Ξαφνικά «ξύπνησαν», γιατί κάποιοι ψαράδες έμπαιναν με φασαρία στο μαγαζί. Οι ψαράδες, όμως, δεν μπήκαν στο μαγαζί για τον Καραμανλή… Είχαν περικυκλώσει την Αλίκη Βουγιουκλάκη που έμπαινε στην ταβέρνα έχοντας τελειώσει την παράστασή της στο θέατρο Μουσούρη. Λίγο μετά ο Καραμανλής σηκώθηκε και έφυγε από την ταβέρνα μ’ ένα χαμόγελο, κάθε άλλο παρά ξέγνοιαστο.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος έγραφε: «Η Αλίκη Βουγιουκλάκη είναι η μοναδική Ελληνίδα ηθοποιός, που παίρνει ποσοστά από τις εισπράξεις των ταινιών της. Όλες οι άλλες δουλεύουν με μεροκάματο…Έχει μια γκαρνταρόμπα πολύ φτωχή και ζει με τη μητέρα της. Δεν έχει αυτοκίνητο , «γιατί θα ‘πρεπε να ‘χω; απορεί. Όταν γυρίζουμε ένα φιλμ έξω από την πόλη, η εταιρεία παραγωγής στέλνει ένα αυτοκίνητο να με πάρει και να με ξαναφέρει σπίτι»…Είναι μια προσωπικότητα πολύ διαφορετική απ’ αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Τσινετσιτά…

Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο του Αλκίνοου Μπουνιά: «Οι Αλίκη και οι…άλλοι», Ευρωπρες

Recommended For You