Η Πτωσις της Αρχαιας Βαβυλωνος

imagesΤο 539 π.Χ., η αρχαια Βαβυλων επεσε μπροστα στα στρατευματα των Μηδων και Περσων, και οι Ισραηλιται ελευθερωθησαν απο τη δουλεια τους εκει. Η Γραφη αναφερει πολλα σχετικα μ’ αυτο το γεγονος. Και οι αρχαιοι Ελληνες συγγραφεις επισης περιγραφουν την πτωσι της Βαβυλωνας. Το βιβλιο Ναβονιδης και Βαλτασαρ υπο Ρ.Π. Ντογκερτυ συνοψιζει περιληπτικα τις δηλωσεις τον ιστορικου Ηροδοτου, Ξενοφωντος και Μπεροσου σχετικα μ’ αυτο.

«Ο Ηροδοτος βεβαιοι οτι οι Βαβυλωνιοι εξηλθαν εις αντιμετωπισιν των εισορμουντων στρατευματων του Κυρου και οτι στη μαχη που επηκολουθησε οι Βαβυλωνιοι ενικηθησαν. Οι τελευταιοι υποχωρησαν στην πολι των και εκλεισθησαν μεσα εμπιστευομενοι στις μεγαλες προμηθειες τροφιμων που ειχαν καμει. . . . Τελικα ο Κυρος μετεστρεψε τον ρουν του Ευφρατου μεχρι τετοιου σημειου, ωστε το ρευμα των υδατων να χαμηλωση τοσο ωστε να δυνηθουν τα στρατευματα του να εισβαλουν στην πολι. Το τελος επηλθε κατα τη διαρκεια μιας εορτης που την ετηρησαν με πολλη διασκεδασι.»

«Ο Ξενοφων αρχιζει την αφηγησι του για την πτωσι της Βαβυλωνος περιγραφοντας τις κινησεις των στρατευματων του Κυρου οταν για πρωτη φορα περιεκυκλωσε την πολι . . . Ο Κυρος απεσειρε τους στρατιωτες του στα καταλυματα τους εν οψει των βελων των Βαβυλωνιων. Ο Περσης Βασιλευς επεισθη οτι δεν θα μπορουσε να καταλαβη την πολι με επιθεσι και ως εκ τουτου εσκαψε μια μεγαλη ταφρο με τον σκοπο να εκτρεψη μερος του ρευματος του ποταμου που ερρεε δια μεσου της Βαβυλωνας.

Συγχρονως οικοδομησα πολυαριθμους πυργους, χρησιμοποιωντας τους κορμους των φοινικοδενδρων για θεμελια. Σ’ ολο το εν τω μεταξυ διαστημα οι Βαβυλωνιοι περιγελουσαν αυτες τις επιχειρησεις, διοτι ησθανοντο ασφαλεις τοσο ωστε ενομιζαν οτι θα μπορουσαν ν’ αντιμετωπισουν μια πολιορκια περισσοτερο απο εικοσι ετη. Οταν ειχαν τελειωσει ολες οι προετοιμασιες, ο Κυρος ανεμενε ως τον καιρο μιας εορτης που οι Βαβυλωνιοι ειχαν την συνηθεια να τηρουν με μεθυσι και οργια καθ’ ολη τη νυχτα. Επειτα κατωρθωσε να χαμηλωση το ρευμα τον ποταμου με το να καμη πολυ απο το νερο του ν’ αλλαξη ροη και ετσι η πολις κατεληφθη. . . . ολες οι ακροπολεις της πολεως εκυριευθησαν και καθε Βαβυλωνιος εξηναγκασθη να παραδωση τα οπλα του, . . .

«Ο Μπεροσος αναφερει οτι οταν ο Κυρος επλησιαζε την Βαβυλωνα, ο Ναβονιδης προσεπαθησε να τον αντιμετωπιση. Στην μαχη που επακολουθησε ο Ναβονιδης ενικηθη. Υστερ’ απ’ αυτο εφυγε μαζι με λιγους συντροφους του και βρηκε καταφυγιον στη Βορσιππα. Αφου ο Κυρος κατελαβε τη Βαβυλωνα διεταξε να κατεδαφισθουν τα τειχη της. Σκεπτομενος να πολιορκηση τον Ναβονιδη εβαδισε εναντιον της Βορσιππας, αλλα ο Ναβονιδης παρεδοθη χωρις καμμια προσπαθεια υπερασπισεως του εαυτου του. Χαρις στο ελεος του Κυρου ο Ναβονιδης εξωρισθηκε στην Καρμανια, οπου και εζησε το υπολοιπο της ζωης του.»—Σελιδες 179, 180.

*** g70 8/1 σ. 26 Η Πτωσις της Αρχαιας Βαβυλωνος ***

Recommended For You