Η Ομορφιά Μπορεί να Είναι Μόνο Επιφανειακή

imagesΗ ΕΥΑ, η πρώτη και μοναδική γυναίκα που δημιούργησε ο Θεός, ίσως ήταν η πιο όμορφη γυναίκα που έζησε ποτέ. Όμως αυτή και ο σύζυγός της, ο Αδάμ, στασίασαν ενάντια στον Ιεχωβά. Έτσι η Εύα έχασε τη στενή σχέση που είχε με τον Θεό και συντέλεσε στο να επέλθει μια φοβερή τραγωδία πάνω στο ανθρώπινο γένος. Αναμφίβολα, ακόμα κι έπειτα απ’ αυτό, συνέχισε να είναι όμορφη, αλλά η ομορφιά της ήταν μόνο επιφανειακή.

Η ομορφιά είναι ουσιαστικά ένα δώρο από τον Θεό, και μερικοί έχουν κληρονομήσει περισσότερη ομορφιά απ’ όση άλλοι. Μερικά άτομα θα ήθελαν να ήταν πιο όμορφα απ’ όσο είναι, και πολλοί δαπανούν πολύ χρόνο και χρήμα για να αξιοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερο την ομορφιά που ήδη έχουν. Αλλά όπως δείχνει το παράδειγμα της Εύας, μόνη της η ομορφιά δεν έχει καμιά αξία μακροπρόθεσμα αν δεν συνοδεύεται από άλλες ιδιότητες. Ποιες άλλες ιδιότητες; Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις μέρες του Βασιλιά Σολομώντα μας βοηθάει να απαντήσουμε σ’ αυτό.

Κάτι Παραπάνω Από την Ομορφιά

Ένα βιβλίο της Αγίας Γραφής, το Άσμα Ασμάτων, λέει για μια όμορφη νεαρή κοπέλα από την επαρχία, μια Σουλαμίτισσα, που ήταν ερωτευμένη μ’ ένα νεαρό βοσκό της περιοχής. Η ομορφιά της τράβηξε την προσοχή του βασιλιά, κι αυτός έβαλε να τη φέρουν στην Ιερουσαλήμ ελπίζοντας να την κάνει γυναίκα του. Τι ευκαιρία θα ήταν αυτή για μια νεαρή γυναίκα! Εκεί, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ωραία εμφάνισή της για να αποκτήσει πλούτο, δύναμη και επιρροή στο βασίλειο. Όμως η νεαρή κοπέλα αποφασιστικά απέρριψε τις κολακευτικές προτάσεις του βασιλιά. Περιφρόνησε τη λάμψη και τον πλούτο της Ιερουσαλήμ και παρέμεινε πιστή στο νεαρό βοσκό της. Στην περίπτωσή της, η ομορφιά ήταν κάθε άλλο παρά επιφανειακή. Η κοπέλα δεν έδειξε επιπολαιότητα και απληστία, ούτε εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση. Αντίθετα, είχε μια εσωτερική ομορφιά η οποία έλειπε από την πρόγονό της, την Εύα.—Άσμα Ασμάτων 1:15· 4:1· 8:4, 6, 10.

Οι Παγίδες της Φυσικής Ομορφιάς

Η φυσική ομορφιά, αν και είναι επιθυμητή, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, τα οποία ποτέ δεν προκαλούνται από την εσωτερική ομορφιά. Για παράδειγμα, πριν από 4.000 χρόνια περίπου, ο πατριάρχης Ιακώβ είχε μια κόρη που ονομαζόταν Δείνα η οποία χωρίς αμφιβολία ήταν πολύ όμορφη. Όταν αυτή άρχισε άσοφα να περνάει τον καιρό της κάνοντας παρέα με ‘τις θυγατέρες του τόπου’, ένας νέος άντρας που ονομαζόταν Συχέμ ένιωσε τόσο μεγάλη έλξη γι’ αυτήν ώστε τη βίασε.—Γένεσις 34:1, 2.

Επιπλέον, η εξωτερική ωραία εμφάνιση, αν δεν συνοδεύεται από εσωτερική ομορφιά, μπορεί να κάνει κάποιον να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. Ο Βασιλιάς Δαβίδ είχε ένα γιο που τον έλεγαν Αβεσσαλώμ για τον οποίο διαβάζουμε: «Εις πάντα δε τον Ισραήλ δεν υπήρχεν άνθρωπος ούτω θαυμαζόμενος δια την ωραιότητα αυτού ως ο Αβεσσαλώμ». (2 Σαμουήλ 14:25) Όμως η φυσική ομορφιά του Αβεσσαλώμ έκρυβε μια εσωτερική ασχήμια: Ήταν ματαιόδοξος, φιλόδοξος, και άσπλαχνος. Ο νεαρός αυτός άντρας χρησιμοποίησε έντεχνα την προσωπική του γοητεία για να αποκτήσει ακολούθους στον Ισραήλ κι έπειτα συνωμότησε ενάντια στον πατέρα του, ο οποίος ήταν βασιλιάς. Τελικά έχασε τη ζωή του, αφού προηγουμένως οδήγησε το βασίλειο σε εμφύλιο πόλεμο.

Ανδρική Ομορφιά

Όπως δείχνει η περίπτωση του Αβεσσαλώμ, η Αγία Γραφή μιλάει για άντρες, καθώς επίσης και για γυναίκες, που ήταν όμορφοι. Ένα παράδειγμα ανθρώπου που δεν παγιδεύτηκε από την ομορφιά του ήταν ο Ιωσήφ, ο νεότερος ετεροθαλής αδελφός της Δείνας. (Γένεσις 30:20-24) Όταν ήταν νεαρός, τα αδέλφια του, εξαιτίας της ζήλειας τους, τον πούλησαν δούλο για να μεταφερθεί στην Αίγυπτο. Εκεί, τον αγόρασε ένας αξιωματικός του στρατού που ονομαζόταν Πετεφρής, και επειδή ο Ιωσήφ ήταν έντιμος και επιμελής, έφτασε στο σημείο να γίνει επιστάτης στο σπιτικό του Πετεφρή. Στο μεταξύ, «ήτο . . . ο Ιωσήφ ευειδής και ωραίος την όψιν».—Γένεσις 39:6.

Η γυναίκα του Πετεφρή ανέπτυξε πάθος για τον Ιωσήφ και προσπάθησε αδιάντροπα να τον αποπλανήσει. Αλλά ο νέος άντρας έδειξε ότι είχε εσωτερική ομορφιά παράλληλα με τη σωματική ελκυστικότητά του. Αρνήθηκε να αμαρτήσει ενάντια στον κύριό του, τον Πετεφρή, και απομακρύνθηκε από τη γυναίκα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να τον κλείσουν στη φυλακή. Γιατί; Η απογοητευμένη σύζυγος του Πετεφρή τον κατηγόρησε ψευδώς ότι προσπάθησε να τη βιάσει! Ωστόσο, ούτε κι αυτή η πικρή εμπειρία δεν επηρέασε αρνητικά τη στάση του Ιωσήφ και από τότε κι ύστερα, το θαυμάσιο παράδειγμα που έθεσε αυτός κάτω από φοβερές δυσκολίες έχει δώσει ενθάρρυνση σε άτομα με σωστή διάθεση καρδιάς.

Όπως δείχνουν αυτά τα παραδείγματα, η εσωτερική ομορφιά—η ομορφιά της προσωπικότητας, ιδιαίτερα όταν αυτή βασίζεται πάνω σε πίστη στον Θεό—είναι πολύ πιο σπουδαία από τη φυσική ωραία εμφάνιση. Τα νεαρά άτομα που σκέφτονται το γάμο είναι ανάγκη να το γνωρίζουν αυτό. Οι εργοδότες που ζητούν εργάτες πρέπει να το θυμούνται. Και όλοι μας πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι, είτε έχουμε ευλογηθεί με φυσική ομορφιά είτε όχι, μπορούμε ν’ αναπτύξουμε αυτή την πολύ πιο σπουδαία εσωτερική ομορφιά. Όμως από τι αποτελείται αυτή; Και πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε; Αυτό θα το συζητήσουμε στο επόμενο άρθρο.

Recommended For You