Η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο

Η Μολδαβία είναι μια μικροσκοπική χώρα και μία από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχει ένα προϊόν το οποίο «εκτοξεύει» την οικονομία της και αυτό είναι η καλλιέργεια σταφυλιών, η οποία δίνει ζωή στη Μολδαβία και κρασί σε όλο τον κόσμο.

Οι χαμηλοί λόφοι της Μολδαβίας, οι πεδιάδες της, οι παρατεταμένες ηλιόλουστες ημέρες, τα ρέματα και τα δύο μεγάλα ποτάμια αλλά και το ότι βρέχεται από τη Μαύρη θάλασσα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες που απαιτούνται για την καλλιέργεια σταφυλιών. Το κρασί είναι το πιο γνωστό προϊόν της Μολδαβίας που εκτιμάται σε ανατολή και δύση.

Η πλούσια παράδοση της Μολδαβίας στον τομέα της οινοποίησης χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα απολιθώματα δείχνουν ότι τα πρώτα σταφύλια αναπτύχθηκαν φυσικά στην περιοχή πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η καλλιέργεια σταφυλιών και η οινοποίηση είναι τουλάχιστον 4.000 έως 5.000 ετών. Τα οινοποιεία της Μολδαβίας μπορούν να υπερηφανεύονται για χιλιάδες στρέμματα αμπελιών, αν και η μαγεία… βρίσκεται υπόγεια.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο στη Μολδαβία

Στην κοινότητα Mileştii Mici, υπάρχει ένα τεράστιο υπόγειο συγκρότημα με χιλιόμετρα από σήραγγες που φιλοξενούν μεγάλες ποικιλίες κρασιών. Σύμφωνα με το ρεκόρ Γκίνες, είναι η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο με 2 εκατομμύρια μπουκάλια αποθηκευμένα σε κελάρια που εκτείνονται για περίπου 200 χιλιόμετρα.

Οι σήραγγες ανήκαν σε ένα παλιό ορυχείο ασβεστόλιθου, το οποίο, όταν έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αναδιαμορφώθηκε για να γίνει κελάρι που θα φιλοξενεί κρασιά. Οι σήραγγες χαρακτηρίζονται από υψηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν τους 12-14 ° C καθ ‘όλη τη διάρκεια του έτους – συνθήκες ιδανικές για γήρανση του κρασιού.

Το κελάρι είναι τόσο μεγάλο, που στις σήραγγες έχουν δοθεί ονόματα δρόμων, για να βοηθήσουν τους επισκέπτες να πλοηγηθούν πιο εύκολα είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια σε αυτή την «υπόγεια πόλη κρασιού» στη Μολδαβία.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο στη Μολδαβία

Σε κοντινή απόσταση από την κοινότητα Mileştii Mici, βρίσκεται το οινοποιείο Cricova, που περιλαμβάνει επίσης ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων σηράγγων που εκτείνονται για περίπου 120 χιλιόμετρα. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κελάρι κρασιού στον κόσμο που διαθέτει 1.5 εκατομμύρια φιάλες σπάνιου κρασιού. Οι τεράστιες υπόγειες σήραγγες του οινοποιείου Cricova είναι αρκετά ευρύχωρες, ώστε ακόμα και ένα μεγάλο φορτηγό μπορεί να τις διασχίσει.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο στη Μολδαβία

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο στη Μολδαβία

https://perierga.gr