Η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή του κόσμου

Η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή του κόσμου, ένας πλωτός γερανός, ικανός να σηκώνει ολόκληρες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου, καθελκύστηκε στα ναυπηγεία της Daewoo στη Νότια Κορέα και ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι προς το Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Το Pieter Schelte, το οποίο λέγεται πως κόστισε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ(!), κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Allseas, ελβετικής εταιρείας που ειδικεύεται στις υποβρύχιες κατασκευές και την εγκατάσταση υποβρύχιων αγωγών.

Το πλοίο, το οποίο έχει μήκος 382 μέτρα και πλάτος 124 μέτρα, είναι η πιο ογκώδης πλωτή κατασκευή του κόσμου, με εκτόπισμα 932.000 τόνων.
Συγκριτικά, ο Τιτανικός είχε μήκος 261 μέτρα και εκτόπιζε 50.000 τόνους νερού.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή του κόσμου

Το Pieter Schelte αναμένεται να φτάσει το Δεκέμβριο στο λιμάνι του Ρότερνταμ για την εγκατάσταση των τελευταίων συστημάτων. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του αγωγού South Stream στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα ποντίζει υπεράκτιες πλατφόρμες και υποβρύχιους αγωγούς. Ο γερανός του μπορεί να σηκώνει βάρος 48.000 τόνων.

Perierga.gr - Η μεγαλύτερη πλωτή κατασκευή του κόσμου

Η εταιρεία Allseas προγραμματίζει να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια έναν ακόμα μεγαλύτερο γερανό, ο οποίος θα έχει πλάτος 160 μέτρα και θα σηκώνει φορτία 72.000 τόνων.

http://perierga.gr/