Η λίστα του Αϊνστάιν στη σύζυγό του: Θα με πλένεις και δεν θα έχεις επαφές μαζί μου

Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές της Ιστορίας, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, σε ηλικία 26 ετών διατυπώνει τη θεωρία της σχετικότητας

Η περίφημη εξίσωση Ε=mc2 αποτυπώνεται στο μυαλό όλων των ανθρώπων, με τον κορυφαίο, κατά πολλούς, επιστήμονα όλων των εποχών να γράφει Ιστορία.

Η ειδική σχετικότητα είναι μια θεωρία για τη δομή του χωροχρόνου, την οποία εισήγαγε ο Γερμανός φυσικός το 1905. Βασίζεται σε δύο αξιώματα τα οποία είναι αντίθετα με την κλασική μηχανική:

  • Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι για όλους τους παρατηρητές που βρίσκονται σε αδρανειακό σύστημα αναφοράς (αρχή σχετικότητας του Γαλιλαίου).
  • Η ταχύτητα του φωτός στο κενό είναι ίδια για όλους τους παρατηρητές, ανεξαρτήτως της σχετικής τους κίνησης ή της κίνησης της πηγής του φωτός.
  • Το 1905, λοιπόν, στις 27 του Σεπτέμβρη, ο Αϊνστάιν διατυπώνει την ειδική θεωρία, σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Χρονικά της Φυσικής».

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, κατά την οποία ο σπουδαίος κατά τα άλλα επιστήμονας διατύπωσε τη Θεωρία της Σχετικότητας πριν από 114 χρόνια, θα «μελετήσουμε» την ανθρώπινη πτυχή του εαυτού του, για την οποία δεν θα πρέπει να αισθανόταν και πολύ περήφανος…

Στο «Αϊνστάιν: Η ζωή τού και το Σύμπαν» ο συγγραφέας – βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον περιγράφει τον Αλμπερτ Αϊνστάιν μισογύνη σχεδόν ή τουλάχιστον ως έναν άντρα που έβλεπε τον γάμο του με τη Σέρβα Μιλέβα Μάριτς (η οποία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ευρώπη που σπούδασαν φυσική και μαθηματικά) σαν μαθηματική εξίσωση.

Οταν έπειτα από 11 χρόνια γάμου ο Αϊνστάιν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πια κανένα σημείο επαφής ανάμεσα σε εκείνον και τη σύζυγό του (με την οποία είχε παντρευτεί το 1903) αποφάσισε να φτιάξει έναν κανόνα «εσωτερικής διαχείρισης» προκειμένου να συνεχίσουν τη συμβίωση για το καλό των παιδιών τους…

Σύμφωνα με τον βιογράφο, ο Αϊνστάιν έβαλε τη σύζυγό του να υπογράψει τις εξής παραξενιές του…

  1. Οφείλεις να έχεις σε πλήρη τάξη τα καθαρά ρούχα μου
  2. Θα μου φέρνεις στο δωμάτιό μου στο σωστό χρόνο τα τρία γεύματα της ημέρας
  3. Η κρεβατοκάμαρα και οι εργασίες – βιβλία μου θα είναι σε τάξη και κανείς δεν θα κάθεται στο γραφείο μου
  4. Θα αποφεύγεις κάθε είδους σχέση μαζί μου, πλην των περιπτώσεων που αυτό θα είναι αναγκαίο για κοινωνικούς σκοπούς. Θα πρέπει να ξεχάσεις τις εξόδους και τα ταξίδια μαζί μου, αλλά και τον προσωπικό μας χρόνο στο σπίτι.
  5. Δεν θα περιμένεις καμία οικειότητα μαζί μου ή προσέγγιση
  6. Δεν θα μου μιλάς αν δεν σου το ζητήσω
  7. Θα εξαφανίζεσαι από την κρεβατοκάμαρά μου ή το γραφείο μου οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσω
  8. Δεν θα με υποτιμήσεις ποτέ μπροστά στα παιδιά, είτε με το λόγο σου, είτε με τη συμπεριφορά σου

Η Μάριτς για το καλό των παιδιών τους, αποδέχθηκε τη λίστα της παράνοιας, όμως λίγους μήνες αργότερα πήρε τους γιους τους, Χανς, Αλμπερτ και Εντουαρντ (σ.σ.: η κόρη τους είχε δοθεί για υιοθεσία), άφησε τον Αϊνστάιν στο Βερολίνο και μετακόμισε στη Ζυρίχη. Το 1919 ζήτησε διαζύγιο και τον διέγραψε διά παντός…

Recommended For You