Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.Αίγινας κάνει τα πρώτα της βήματα. Ο κ. Γρηγόρης Μαλτέζος εξηγεί τους λόγους.

Την πρώτη της συνάντηση είχε σήμερα μία νέα προσπάθεια ξεκινά από κατοίκους του νησιού και έχει την ονομασία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αίγινας και αποτελεί μία βασική κοινωνική επιχειρηματική ιδέα είναι η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων του νησιού για την αξιοποίηση όλων των τοπικών πόρων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Ο κύριος Γρηγόρης Μαλτέζος ιδρυτικό μέλος αυτής της πρωτοβουλίας εξηγεί τους λόγους.

images

Πρώτο βήμα στην υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας η ανακύκλωση προϊόντων από τα απορρίμματα, καθώς:

· Τα απορρίμματα είναι προϊόντα, διότι έχουν εμπορική αξία.
· Παράγονται από τους πολίτες.
· Ο κάθε πολίτης και η τοπική κοινωνία δικαιούνται τα οφέλη από την διαχείριση των προϊόντων αυτών.
· Ο κάθε πολίτης συμμετέχει στον τρόπο διαλογής και διαχείρισης των απορριμμάτων, με απώτερο σκοπό την ευαισθητοποίηση του σε συλλογική και συνεργατική δουλειά.

Τα κοινωνικά ζητήματα στα οποία απαντά η επιχείρηση είναι:

– Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσω της συμμετοχής τους σε μια καινοτόμο, συλλογική και ορθολογική διαχείριση των πόρων του νησιού (απορρίμματα, πρωτογενής τομέας, τουρισμός κλπ).
-Η δημιουργία θέσεων εργασίας για ανέργους από την αξιοποίηση τοπικών πόρων και χωρίς κρατική επιδότηση.

Όραμα μας είναι η αειφόρος ανάπτυξη του νησιού μέσα από μία κοινωνική διαχείριση, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ιδιαίτερα μορφολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά κ.α. χαρακτηριστικά του. Μέρος του μοντέλου ανάπτυξης είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων –προϊόντων, που φρονούμε ότι μπορεί να μεταλαμπαδευτεί σε μικρά σε μεσαία νησιά μέσω ενός βιώσιμου και με χαμηλό κόστος μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να απαλλαγούν τα νησιά αυτά από το πρόβλημα των απορριμμάτων και να σταματήσει η λειτουργία των ΧΑΔΑ.

Απευθυνόμαστε στην ιδιωτική αγορά ανακυκλώσιμων μη επικίνδυνων υλικών, διαθέτοντας τα προδιαλεγμένα στην πηγή προϊόντα μας (χαρτί, χαρτόνι, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρο κ.α μέταλλα, πλαστικό, καθώς επίσης και τα τηγανέλαια για παραγωγή βιοντήζελ).

Ο κοινωνικός αντίκτυπος αντικατοπτρίζεται μέσα από:

– την εκπαίδευση των κατοίκων του νησιού στον χώρο της επιχείρησης μας, με ενημερωτικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι, ιδιώτες, επιχειρηματίες) στην ιδέα διαχείρισης των απορριμμάτων ως προϊόντα, αλλά και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου με συμμετοχή σε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια.
– τη δημιουργία περιβαλλοντικής ευαισθησίας και την εκπαίδευση στην περιβαλλοντική προστασία του νησιού, με ευρύτερες δράσεις και σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις.
– την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του νησιού, με τη διοργάνωση ξεναγήσεων, εκθέσεων κλπ.
– τη δημιουργία ομάδων εργασίας από κατοίκους του νησιού που θα ενημερωθούν σε θέματα ΑΠΕ, δικτύου διακίνησης – διάθεσης – προβολής και τυποποίησης τοπικών προϊόντων .

http://www.aeginaportal.gr

Recommended For You