Η διατροφική αξία των Brazilian nuts

Τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν ένα είδος ξηρών καρπών που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει περιζήτητο εξαιτίας των πολλών ευεργετικών ιδιοτήτων που του αποδίδονται. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα τρόφιμο που δε διαφοροποιείται σημαντικά από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι στο σύνολό τους προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, ενώ η συστηματική κατανάλωσή τους στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου προτύπου διατροφής, έχει συσχετισθεί με σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το χαρακτηριστικό που θα λέγαμε ότι κάνει τα καρύδια Βραζιλίας να ξεχωρίζουν είναι η περιεκτικότητά τους σε σελήνιο, ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, στην άμυνα του οργανισμού, την αντιοξειδωτική του ικανότητα, αλλά και τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Ειδικότερα, τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν την πλουσιότερη διαιτητική πηγή σεληνίου, καθώς αρκεί μόνο ένα τεμάχιο για να καλύψει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού.

Κατά τα άλλα, περιέχουν φυτικής προέλευσης πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, θειαμίνη και βιταμίνη Ε. Επιπλέον, προσφέρουν μικρές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου, καθώς και φυτοχημικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και οι φυτοστερόλες, που συνδέονται με βελτίωση των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, αν και διαθέτουν υψηλή αναλογία μονοακόρεστων και πολυακόρεστων και σημαντικές ποσότητες ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, εν τούτοις διαθέτουν υψηλότερα ποσοστά κορεσμένων λιπαρών συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι ξηροί καρποί αποτελούν μεν τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά είναι πλούσια και σε θερμίδες. Ειδικότερα, τα καρύδια Βραζιλίας, λόγω του μεγάλου μεγέθους του καρπού τους, μπορούν να μας προσφέρουν αρκετές θερμίδες, εάν δεν καταναλωθούν σε ελεγχόμενη ποσότητα, καθώς αποδίδουν περίπου 30 θερμίδες ανά τεμάχιο.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

Recommended For You