Η Βαρβάκειος Αγορά το 1947

Η κεντρική αγορά της Αθήνας πήρε το όνομά της από τον εθνικό ευεργέτη, πρώην πειρατή κι επικηρυγμένο από τους Οθωμανούς Ιωάννη Βαρβάκη από τα Ψαρά, ο οποίος στη διαθήκη του άφησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, που βρισκόταν σε ρώσικη τράπεζα, στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Η Βαρβάκειος σχολή στην οδό Αθηνάς άρχισε να χτίζεται το 1857 ενώ οι εργασίες για την αγορά ξεκίνησαν το 1878 και καθυστέρησαν αρκετά χρόνια.

Τον Ιανουάριο του 1944 οι σύμμαχοι βομβάρδισαν τον Πειραιά και οι βόμβες στόχεψαν κυρίως αμάχους, πολλοί από τους οποίους κατέφυγαν στο κέντρο της Αθήνας και στην αγορά. Ο Στάθης Τουρνάκης (μέλος της ΠΕΑΝ) μας έχει διηγηθεί πως συμμετείχε οπλισμένος στην περιφρούρηση, φροντίζοντας για το συσσίτιο των πειραιωτών και για την αποφυγή μικροταραχών. Η Βαρβάκειος σχολή χρησιμοποιήθηκε τότε ως νοσοκομείο ενώ κατά τη διάρκεια των δεκεμβριανών καταστράφηκε.

Να σημειώσουμε ότι το έτος 1947 ίσχυε το δόγμα Τρούμαν που απέφερε στην Ελλάδα συνολικά 191 εκ. δολλάρια. Ακολούθησε το σχέδιο Μάρσαλ (1948-1953) που τροφοδότησε τα άδεια κρατικά ταμεία με 946 εκ. δολλάρια (χωρίς τις στρατιωτικές δαπάνες).

Τρία χρόνια νωρίτερα κι ένα μήνα μετά την απελευθέρωση με δυσκολίες στις καθημερινές συναλλαγές λόγω της ραγδαίας υποτίμησης της δραχμής και του υπερπληθωρισμού. Μια οκά ψωμί έφτασε να κοστίζει περίπου 153 εκ. δραχμές.

Τότε, τον Νοέμβριο του 1944, κυκλοφόρησε και το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα, (100 δισεκατομμυρίων δραχμών) με σχεδόν μηδενική αξία, το οποίο αποσύρθηκε λίγες μέρες μετά.

Πηγές :
1. Λεύκωμα «150 χρόνια Βαρβάκειο, η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό κτίριο».
2.British Pathe
3. Τράπεζα της Ελλάδος: «Τα πρώτα πενήντα χρόνια της Τραπέζης της Ελλάδος», 1978

https://istories4050.wordpress.com

Recommended For You