Η αλυσίδα που πουλάει κουλούρι Θεσσαλονίκης στην Αθήνα

H γέννηση της λέξης κουλούρι σχετίζεται με τη βυζαντινής προέλευσης ονομασία, κολλίκιον. Συνδέθηκε άρρηκτα με τη γαστρονομική παράδοση της Θεσσαλονίκης, προϊόν προσφύγων αρτοποιών που ταξίδεψαν στη συμπρωτεύουσα, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη.

Παλιότερα οι κουλουρτζήδες στη Θεσσαλονίκης διαλαλούσαν το διαλεχτό εμπόρευμά τους – στολισμένο απαραίτητα με σουσάμι – στους δρόμους της πόλης. «Κουλούρι Θεσσαλονίκης!», ακουγόταν από νωρίς το πρωί. Οι περαστικοί που πήγαιναν στη δουλειά τους αγόραζαν το δικό τους τραγανό κουλούρι από τους ταβάδες που ισορροπούσαν στο κεφάλι των κουλουρτζήδων.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι Κουλουράδες, μία αλυσίδα ταχείας εστίασης με κύριο προϊόν το κουλούρι, ξεκίνησε να εξαπλώνεται στην Αττική. Η ιδεά γρήγορα γνώρισε ευρεία ανταπόκριση, αποκτώντας κοινό που κατά κύριο προμηθευόταν το πρωινό του από τα παραδοσιακά αρτοποιεία.

Εμπνευστής της αλυσίδας, ήταν ο αρτοποιός, Δημήτρης Γρίβας, έχοντας θητεύσει σε αλυσίδες φούρνων με πανελλαδική εμβέλεια. Ο ίδιος δεν είχε καμία σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, αποφάσισε να πειραματιστεί με το κουλούρι Θεσσαλονίκης και πέτυχε.

Η αρχή έγινε από τον Πειραιά

To πρώτο μαγαζί άνοιξε στην οδό Ναυαρίνου στον Πειραιά. Από την πρώτη στιγμή σχηματίστηκαν ουρές αναμονής στο κατάστημα, καθώς ο κόσμος περίμενε να παραλάβει ένα ζεστό κουλούρι με σουσάμι. Το δεύτερο μαγαζί δεν άργησε να έρθει, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου και πάλι στον Πειραιά.

Το πρώτο franchise στη Νέα Ιωνία, το δεύτερο στον Άλιμο

Από το καλοκαίρι του 2017, ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτο franchise κατάστημα στη Νέα Ιωνία. Λίγο αργότερα η Άντζελα Καραβέλα συνάντησε το Δημήτρη Γρίβα, συζητώντας μαζί του για το δεύτερο franchise κατάστημα της αλυσίδας στην Αττική και συγκεκριμένα στον Άλιμο, όπως περιγράφει στη Voria.gr.

«Μέσα σε διάστημα – περίπου – ενός έτους λειτούργησαν 25 νέα καταστήματα», λέει η κυρία Καραβέλα.

2-3 νέα καταστήματα το μήνα

Αυτή τη στιγμή ανοίγουν 2-3 καταστήματα το μήνα, ενώ ο μέσος χρόνος αναμονής ραντεβού για τους υποψήφιους επενδυτές, λόγω της σημαντικής ζήτησης που παρουσιάζει το εμπορικό σήμα των Κουλουράδων, μπορεί να αγγίξει σε ορισμένες των περιπτώσεων, ακόμη και τον ένα μήνα.

Οι συνταγές για τα κουλούρια αποτελούν πρόταση του ιδρυτή των κουλουράδων, Δημήτρη Γρίβα, σύμφωνα με την κυρία Καραβέλα. «Ταυτόχρονα, εκείνος είναι υπεύθυνος και για την εκπαίδευση των αρτοποιών, οι οποίοι εργάζονται στα καταστήματα της αλυσίδας».

Προτεραιότητα η Αττική, στο πλάνο και η Θεσσαλονίκη

Με βάση την επιχειρηματική στρατηγική της επιχείρησης, προτεραιότητα αποτελεί αυτή τη στιγμή η εξάπλωση του δικτύου των Κουλουράδων στην Αττική. Εφόσον εδραιωθεί η εταιρεία στην Αθήνα, θα επιδιώξει σύμφωνα με την κυρία Καραβέλα, την είσοδο και σε άλλες πόλεις, μεταξύ των οποίων είναι και η Θεσσαλονίκη.

Σαντορίνη: Το πρώτο κατάστημα στην επαρχία

Πρόσφατα η εταιρεία εγκαινίασε και το πρώτο της κατάστημα εκτός Αθηνών, στη Σαντορίνη. Πρόκειται για εταιρικό κατάστημα και όχι για franchise, το οποίο επί της ουσίας επιδιώκει να δοκιμάσει τη δυναμική της επιχείρησης στη νησιωτική Ελλάδα. Μέσω του συγκεκριμένου καταστήματος, η εταιρεία αντιμετωπίζει ως πρόκληση την τουριστική περίοδο που ήδη διανύουμε.

Σύμφωνα με την Άντζελα Καραβέλα, η επιτυχία οφείλεται στη γεύση του προϊόντος και στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν με προσιτή τιμή. «H συνταγή έχει πετύχει, καθώς το κουλούρι διατηρείται ζωντανό και την επόμενη ημέρα, γεγονός που οφείλεται στον ιδανικό συνδυασμό των κατάλληλων υλικών. Από την ίδια ζύμη φτιάχνονται τόσο το κουλούρι Θεσσαλονίκης, όσο και το φρατζολάκι που διαθέτουμε στα καταστήματά μας».

«Για εμένα, οι Κουλουράδες ήταν μία ευκαιρία, η οποία προέκυψε τη στιγμή που αναζητούσα να δραστηριοποιηθώ επιχειρηματικά», εξηγεί.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει συνολικά 28 καταστήματα στην Αττική και ένα στην επαρχία (Σαντορίνη), εκ των οποίων περίπου τα 20 λειτουργούν υπό καθεστώς franchise και τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται η εταιρεία.

Το κουλούρι κυριαρχεί στο τζίρο των καταστημάτων

O Δημήτρης Γρίβας δραστηριοποιήθηκε στο κουλούρι, βλέποντας τη δυνατότητα να παρουσιάσει μία διαφορετική πρόταση στην αγορά της γρήγορης εστίασης. Επιθυμία του ήταν να προσφέρει αποκλειστικά το συγκεκριμένο προϊόν, σε σημαντικό αριθμό παραλλαγών σε γεύσεις. Μάλιστα, ο καφές παρά το γεγονός ότι οι Κουλουράδες συνεργάζονται με τη Nespresso, δεν αποτέλεσε προτεραιότητα για την εταιρεία. «Η ύπαρξη του καφέ, είναι επικουρικού χαρακτήρα στα καταστήματα. Βασική μας δραστηριότητα είναι το κουλούρι, από το οποίο προέρχεται περίπου το 70% του τζίρου μας», σημειώνει η κυρία Καραβέλα.

Recommended For You