ΕΣΠΑ – Προγραμματα Επιχειρησεις: Εως 25.000 ευρω σε ανεργους. Προϋποθεσεις, Κριτηρια

imagesΕκδοθηκε προδημοσιευση του Προγραμματος «Ενισχυση της Αυτοαπασχολησης Πτυχιουχων Τριτοβαθμιας Εκπαιδευσης» απο το Επιχειρησιακο Προγραμμα Ανταγωνιστικοτητα-Επιχειρηματικοτητα-Καινοτομια (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το προγραμμα, συμφωνα με την προδημοσιευση, θα ενισχυσει πτυχιουχους τριτοβαθμιας εκπαιδευσης, οι οποιοι εχουν γεννηθει πριν την 1η Ιανουαριου 1991, «για την εναρξη η υποστηριξη της ασκησης επαγγελματικης δραστηριοτητας συναφους με την ειδικοτητα τους και την οργανωση αυτοτελους επαγγελματικου χωρου». Οι επενδυτικες προτασεις που θα υποβληθουν θα εχουν επιχορηγουμενο προϋπολογισμο απο 5.000 ευρω εως 25.000 ευρω και το ποσοστο ενισχυσης οριζεται στο 100%.

Οπως σημειωνεται απο το υπουργειο Οικονομιας, στην ηλεκτρονικη του σελιδα για το ΕΣΠΑ (www.espa.gr):

– Προκειται για προδημοσιευση του προγραμματος, με στοχο την καλυτερη προετοιμασια των ενδιαφερομενων και την ανοικτη διαβουλευση, προκειμενου να βελτιστοποιηθουν τα χαρακτηριστικα των δρασεων απο τη συλλογη αποψεων και παρατηρησεων.

– Οταν πραγματοποιηθει η οριστικη προκηρυξη του προγραμματος, η Προσκληση που θα περιεχει τους τελικους ορους και προυποθεσεις και τα δικαιολογητικα θα αναρτηθει με ολα τα απαραιτητα συνοδευτικα αρχεια στο διαδικτυακο τοπο του ΕΣΠΑ www.espa.gr και της ΕΥΔ ΕΠΑνΕΚ www.antagonistikotita.gr

– Η περιοδος υποβολης προτασεων θα ξεκινησει με τη δημοσιευση της προσκλησης και θα διαρκεσει τουλαχιστον δυο μηνες.

– Στην αξιολογηση των αιτησεων ο χρονος υποβολης δεν προσφερει καποιο πλεονεκτημα, ενω στην παρουσα φαση δεν υπαρχει λογος προσφυγης σε συμβουλους ειδικευμενους στην καταθεση αιτησεων.

– Οι δαπανες θεωρουνται επιλεξιμες προς χρηματοδοτηση, εφοσον πραγματοποιηθουν, μετα την ημερομηνια υποβολης της αιτησης χρηματοδοτησης.

Δυνητικοι δικαιουχοι του προγραμματος επιχειρησεων ΕΣΠΑ ειναι:

– Ανεργοι πτυχιουχοι τριτοβαθμιας εκπαιδευσης, οι οποιοι εχουν γεννηθει πριν την 1.1.1991, εγγεγραμμενοι στα μητρωα ανεργων του ΟΑΕΔ κατα την υποβολη της αιτησης η φυσικα προσωπα πτυχιουχοι τριτοβαθμιας εκπαιδευσης, που εχουν γεννηθει πριν την 1.1.1991, ασκουν συναφη με την ειδικοτητα τους επαγγελματικη δραστηριοτητα και δεν εχουν σχεση μισθωτης εργασιας.

Οι επαγγελματικες δραστηριοτητες που θα χρηματοδοτηθουν απο το προγραμμα ενδεικτικα ειναι οι ακολουθες:

Ιατρου, οδοντιατρου, κτηνιατρου, φυσιοθεραπευτη, βιολογου, ψυχολογου, μαιας, δικηγορου, αρχιτεκτονα, μηχανικου, τοπογραφου, χημικου, γεωπονου, γεωλογου, δασολογου, ωκεανογραφου, σχεδιαστη, δημοσιογραφου, συγγραφεα, διερμηνεα, ξεναγου, μεταφραστη, καθηγητη η δασκαλου, καλλιτεχνη γλυπτη η ζωγραφου η σκιτσογραφου η χαρακτη, ηθοποιου, μουσικου, χορευτη, χορογραφου, σκηνοθετη, σκηνογραφου, ενδυματολογου, διακοσμητη, οικονομολογου, αναλυτη, προγραμματιστη, ερευνητη η συμβουλου επιχειρησεων, λογιστη η φοροτεχνη, αναλογιστη, κοινωνιολογου και κοινωνικου λειτουργου, κ.α.

Εξαιρουνται οι δραστηριοτητες που δεν στηριζονται απο το ΕΤΠΑ (ΕΚ. 1301/2013, αρθρο 3 παρ.2) και τον Κανονισμο για τις Ενισχυσεις Ησσονος Σημασιας-De minimis (ΕΚ.1407/2013, αρθρο 1), καθως, επισης και οι δραστηριοτητες οι σχετικες με την εστιαση. Το λιανικο εμποριο ειναι επιλεξιμο, μονον αν αποτελει συμπληρωματικη δραστηριοτητα απαραιτητη για την παροχη της υπηρεσιας (π.χ. πωληση φαρμακων απο κτηνιατρο).

Οι επιλεξιμες κατηγοριες επιχειρηματικων δραστηριοτητων (ΚΑΔ) οι οποιες θα τυχουν επιχορηγησης στο πλαισιο της δρασης θα ορισθουν αναλυτικα στην προσκληση του προγραμματος.

Εισοδηματικα κριτηρια και για τις δυο κατηγοριες δικαιουχων θα τεθουν στην Προσκληση του Προγραμματος.

Προϋποθεσεις για το προγραμμα επιχειρησεων ΕΣΠΑ

Οι δικαιουχοι που θα ενισχυθουν στο πλαισιο των επενδυτικων προτασεων θα πρεπει να πληρουν σωρευτικα τα ακολουθα:

– Να ειναι πτυχιουχοι σχολων τριτοβαθμιας εκπαιδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) η ισοτιμων προς αυτα, της Ελλαδος η του εξωτερικου (αναγνωρισμενα απο τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.).

– Να εχουν γεννηθει πριν την 1.1.1991.

– Να δραστηριοποιηθουν η να δραστηριοποιουνται επαγγελματικα σε δραστηριοτητα συναφη με την ειδικοτητα τους.

– Καθε επιλεξιμο φυσικο προσωπο να συμμετεχει στην υποβολη μιας και μονο επενδυτικης προτασης.

– Η επαγγελματικη τους δραστηριοτητα να αφορα στις επιλεξιμες κατηγοριες επιχειρηματικων δραστηριοτητων, καθ” ολη τη διαρκεια της επενδυσης.

– Να μην διαθετουν εισοδημα απο αλλη επιχειρηματικη δραστηριοτητα.

– Το συνολικο ποσο των ενισχυσεων ησσονος σημασιας, συμπεριλαμβανομενης της ενισχυσης απο αυτη τη Δραση, δεν υπερβαινει το ποσο των 200.000 ευρω (η 100.000 ευρω για τον τομεα των μεταφορων) στην τριετια (τρεχον οικονομικο ετος και τα 2 προηγουμενα οικονομικα ετη), πριν απο την ημερομηνια ενταξης της προτασης.

Προϋπολογισμος εργων και γεωγραφικη κατανομη

Στο πλαισιο του προγραμματος, ενισχυονται εργα συνολικου προϋπολογισμου υψους επενδυσης (επιχορηγουμενος προϋπολογισμος) απο 5.000 εως 25.000 ευρω.

Το ποσοστο ενισχυσης των επενδυτικων προτασεων οριζεται σε 100% του συνολικου προϋπολογισμου της επενδυσης.

Υπαρχει δυνατοτητα καταβολης προκαταβολης μεχρι και το 40% της αναλογουσας Δημοσιας Δαπανης εναντι ισοποσης εγγυητικης επιστολης, απο τραπεζικο η αλλο δημοσιο χρηματοδοτικο ιδρυμα εγκατεστημενο στην Ελλαδα.

Η χρηματοδοτηση γινεται απο το Ελληνικο Δημοσιο και απο την Ευρωπαϊκη Ενωση και, ειδικοτερα, απο το Ευρωπαϊκο Κοινωνικο Ταμειο (ΕΚΤ). Για τη χρηματοδοτηση των δαπανων εξοπλισμου θα ενεργοποιηθει η ρητρα ευελιξιας του ΕΚΤ για τη χρηματοδοτηση παρεμβασεων που εμπιπτουν στο πεδιο ενισχυσης του ΕΤΠΑ.

Ο προϋπολογισμος δημοσιας δαπανης της δρασης ανερχεται σε 50 εκατ. ευρω και θα κατανεμηθει σε δυο κυκλους (1ος κυκλος 2015: 35% και 2ος κυκλος 2016: 65% του προϋπολογισμου της δρασης).

Το προγραμμα του 1ου κυκλου χρηματοδοτειται με συνολικο ποσο 17,5 εκατ. ευρω (Δημοσια Δαπανη) και κατανεμεται στις περιφερειες της χωρας, ως εξης:

– Ανατολικη Μακεδονια- Θρακη, Κεντρικη Μακεδονια, Ηπειρος, Θεσσαλια, Δυτικη Ελλαδα 10.500.000 ευρω,

– Δυτικη Μακεδονια, Ιονια Νησια, Πελοποννησος, Βορειο Αιγαιο, Κρητη 3.115.000 ευρω,

– Αττικη 2.730.000 ευρω,

– Στερεα Ελλαδα 679.000 ευρω και

– Νοτιο Αιγαιο 476.000 ευρω.

Η διαρκεια υλοποιησης των εγκεκριμενων εργων οριζεται σε 24 μηνες απο την ημερομηνια της αποφασης ενταξης του επενδυτικου σχεδιου.

Επιλεξιμες δαπανες

Αναλυτικα, οι επιλεξιμες κατηγοριες δαπανων οι οποιες θα τυχουν επιχορηγησης θα ορισθουν στην προσκληση του προγραμματος.

Ενδεικτικες κατηγοριες επιλεξιμων δαπανων για τη διετη περιοδο ενισχυσης ειναι:

– Ο αναγκαιος επαγγελματικος παραγωγικος εξοπλισμος σε ποσοστο εως 40% του συνολικου προϋπολογισμου του σχεδιου (εκτος του κοστους της νεας θεσης εργασιας),

– το λειτουργικο κοστος της δραστηριοτητας (ενοικια επαγγελματικου χωρου, ασφαλιστικες εισφορες, παροχες τριτων οπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικο αεριο, κινητη επαγγελματικη τηλεφωνια),

– τα εξοδα φιλοξενιας σε θερμοκοιτιδες (παροχη γραμματειακης και διοικητικης υποστηριξης, χρηση εξοπλισμου, εξειδικευμενες συμβουλευτικες υπηρεσιες -αναλυση αγορας, νομικα και λογιστικα θεματα, αναπτυξη επιχειρηματικου σχεδιου, θεματα ανθρωπινου δυναμικου, εξειδικευμενες υπηρεσιες εκπαιδευσης /καταρτισης, ενεργειες δικτυωσης για τη στηριξη των επιχειρηματικων ομαδων, συντονισμο και αξιολογηση της υλοποιησης, κ.α.),

– οι δαπανες προβολης και δικτυωσης,

– το κοστος μισθωτης εργασιας (στην περιπτωση προσληψης υπαλληλου) εως μιας ετησιας μοναδας εργασιας (ΕΜΕ),

– ο γενικος εξοπλισμος (γραφεια, καθιστικα, κ.α.),

– οι παρεμβασεις προσβασιμοτητας για ΑΜΕΑ,

– οι αμοιβες τριτων.

Σημειωνεται οτι οι επιχειρησεις που θα επιχορηγηθουν για τον παραγωγικο τους εξοπλισμο θα πρεπει να διατηρηθουν για τουλαχιστον τρια ετη απο την ολοκληρωση του επιχειρηματικου σχεδιου.

Ως εναρξη επιλεξιμοτητας δαπανων οριζεται η ημερομηνια υποβολης της αιτησης χρηματοδοτησης. Σημειωνεται οτι η παρουσα ανακοινωση αποτελει προδημοσιευση.

Υποβολη, αξιολογηση, ενταξη, υλοποιηση

Για την ενταξη τους στο προγραμμα, οι δυνητικοι δικαιουχοι θα πρεπει να υποβαλουν προς αξιολογηση αιτηση χρηματοδοτησης με βαση τη διαδικασια που θα καθοριστει στην προσκληση του προγραμματος.

Οι προϋποθεσεις συμμετοχης, τα απαιτουμενα δικαιολογητικα, ο τροπος υποβολης των προτασεων, η διαδικασια εξετασης και αξιολογησης των προτασεων, η ενταξη τους για χρηματοδοτηση, οι υποχρεωσεις των δικαιουχων στην περιπτωση εγκρισης της αιτησης χρηματοδοτησης και οι λοιποι οροι του προγραμματος, θα περιγραφουν αναλυτικα στην προσκληση του προγραμματος, (καθως και στο συνολο των εγγραφων που την συνοδευουν). Σημειωνεται οτι κατα τον ελεγχο και την αξιολογηση των προτασεων θα γινουν αυστηρες διασταυρωσεις δεδομενων, ωστε να επαληθευθει η ακριβεια των στοιχειων που περιεχονται στις επενδυτικες προτασεις και να αποφευχθουν φαινομενα απατης σε βαρος του ενωσιακου προϋπολογισμου.

Η αξιολογηση των αιτησεων χρηματοδοτησης θα ειναι συγκριτικη, βασει των κριτηριων που θα οριστουν στην Προσκληση του Προγραμματος.

Recommended For You