Εκπληκτικές χρήσεις της Εικονικής Πραγματικότητας

Η τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας αναμένεται να αλλάξει ριζικά τη ζωή μας σε πάρα πολλούς τομείς, από τον ιατρικό κλάδο, μέχρι τις κατασκευές και τον Τουρισμό! 

Δείτε που εφαρμόζεται ήδη η Εικονική Πραγματικότητα, αλλάζοντας τα δεδομένα στον τρόπο που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και οι απλοί πολίτες:

  • Βοηθά παραπληγικούς να ανακτήσουν λειτουργίες του σώματος

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-1

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke, ανακάλυψαν τεράστια οφέλη της τεχνολογίας της Εικονικής Πραγματικότητας σε παραπληγικούς. Οι ασθενείς που φορούν VR headsets και καλούνται να προχωρήσουν μέσα σε ένα γήπεδο, σαν να ήταν ποδοσφαιριστές για παράδειγμα, ανακτούσαν ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου που σχετίζονταν με την κίνηση των ποδιών τους!

Από τους οκτώ ασθενείς που εξετάστηκαν, όλοι βελτίωσαν τον έλεγχο των άκρων τους. Οι μισοί μάλιστα έδειξαν τέτοια βελτίωση που οι γιατροί διέγνωσαν, από πλήρη, μερική παραπληγία.

  • Θεραπεύει μετατραυματικές αγχώδεις διαταραχές

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-2

Παραδοσιακά, οι γιατροί χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «θεραπεία έκθεσης» στους 8 εκατομμύρια ενήλικες που πάσχουν ετησίως από αγχώδεις διαταραχές. Με τη συγκεκριμένη θεραπεία ωθούν τους ασθενείς να δηγηθούν τα τραύματά τους, να τα απεικονίσουν στη φαντασία τους και να εξηγήσουν στον γιατρό τους τι ακριβώς συμβαίνει όταν βιώνουν την διαταραχή.

Η Εικονική Πραγματικότητα χρησιμοποιεί ουσιαστικά την ίδια μέθοδο: με τις μάσκες VR βάζουν τον ασθενή σε έναν εικονικό κόσμο – σχετικό με το τραύμα του (σε έναν βεταράνο πολέμου για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν ελικόπτερα, πολυβόλα και πολεμικές σκηνές). Ο ασθενής στη συνέχεια ξεκινά την αφήγηση αυτών που βλέπει και αισθάνεται.

  • Εκπαιδεύει φοιτητές ιατρικής

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-3

Η Εικονική Πραγματικότητα προσφέρει τη δυνατότητα σε φοιτητές ιατρικής και οδοντιατρικής ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον για μια χειρουργική επεμβάση στην πράξη. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές μπορούν να βιώσουν την εμπειρία όλων των διαδικασιών μια επέμβασης, όπου τους επιτρέπεται να κάνουν λάθη, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πιθανή επίδραση σε ένα πραγματικό ασθενή. Έτσι, προετοιμάζονται για τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Μια τέτοια εικονική επέμβαση προσφέρει μια αλληλεπίδραση με ένα εικονικό ασθενή και οι φοιτητές μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, τις οποίες αργότερα μπορούν να εφαρμόσουν στον πραγματικό κόσμο.

  • Αντιμετωπίζει πόνους διαφόρων ειδών

vr-pain-heal

Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «θεραπεία αντιπερισπασμού» μέσω της εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν τον πόνο, ενώ υποβάλλονται σε θεραπείες, όπως η φυσιοθεραπεία.

Μια μελέτη του 2011 σε στρατιώτες, θύματα εγκαυμάτων, έδειξε ότι το SnowWorld – ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει στους χρήστες να ρίξει χιονόμπαλες σε πιγκουίνους, ενώ ακούνε Paul Simon – έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από τη μορφίνη στη διαχείριση του πόνου.

  •  Βοηθάει στη θεραπεία κρίσεων πανικού

 oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-5

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν έρθει αντιμέτωποι με συμπτώματα στρες. Το παιχνίδι Εικονικής Πραγματικότητας Deep – «μια ψηφιακή έκδοση μίας διαφραγματικής άσκησης» – στοχεύει να βοηθήσει αυτά τα άτομα που πάσχουν από στρες και βιώνουν φοβίες, με τη χρήση μιας ζώνης που παρακολουθεί την αναπνοή.

Το παιχνίδι βάζει τον χρήστη σε ένα φυσικό περιβάλλον και τον καθοδηγεί σε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής από την κοιλιά, με αποτέλεσμα να τον ηρεμεί σε περίπου πέντε λεπτά.

  • Κοινωνικοποιεί παιδιά και εφήβους με αυτισμό

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-6

Καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας, έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας για να βοηθήσει παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Βάζοντας παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες σε κοινωνική δικτύωση, όπως συνεντεύξεις εργασίας ή ραντεβού στα τυφλά με εικονικές οντότητες, μαθαίνουν να λαμβάνουν κοινωνικά μηνύματα.

Οι ασθενείς που ήρθαν σε διάδραση με τέτοιες εικονικές κοινωνικές διαδράσεις, έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε τομείς που συνδέονται με την κοινωνική αντίληψη.

  • Μειώνει το κόστος των επιχειρήσεων

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-7

Οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δουλεύουν εικονικά με σκοπό να μειώσουν τα κόστη, να συντάξουν συνεντεύξεις με πιθανούς εργαζόμενους, να προσφέρουν μια ξενάγηση, να βιώνουν τις προβλέψεις και τις τάσεις, να οργανώνουν συσκέψεις.

Αντί να ταξιδεύουν σε συνέδρια ή να συμμετέχουν σε συσκέψεις ή να πραγματοποιούν συνεντεύξεις με υποψήφιους εργαζομένους  «πρόσωπο με πρόσωπο», οι εταιρείες χρησιμοποιούν εικονικές αίθουσες συνεδρίων.

Οι επιχειρήσεις που έχουν επικίνδυνα προϊόντα ή βρίσκονται σε αρχικά στάδια, χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας για να ελέγξουν την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία των εργαζομένων.

  • Αναβαθμίζει τα αρχιτεκτονικά σχέδια

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-8

Η Εικονική Πραγματικότητα θα επωφελήσει βασικούς παίκτες στο χώρο των κατασκευών, όπως αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στο χρήστη να διαχειριστεί σχέδια που έχει φτιάξει ο υπολογιστής αντί αυτών που είναι σχεδιασμένα στο χέρι και έτσι να εξοικονομούνται κόστη και χρόνος, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ασφάλεια.

Η προσομοίωση του πραγματικού κόσμου, όχι μόνο θα επιτρέψει στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν πιο εύκολα κτίρια και χώρους – από το φωτισμό μέχρι το δάπεδο – αλλά θα επιτρέψει στους σχεδιαστές να ελέγξουν το περιβάλλον πριν πραγματικά κατασκευάσουν το κτίριο. Για παράδειγμα, μπορούν ρεαλιστικά να καταλάβουν πόσο γρήγορα θα μπορέσει κάποιος να βγείτε από το κτίριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

  • Βοηθά στον έλεγχο της ασφάλειας

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-9

Η τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας δίνει τη δυνατότητα στους μηχανικούς αυτοκινήτων να δοκιμάσουν την ασφάλεια των οχημάτων σε ένα εικονικό περιβάλλον πριν από την πραγματική κατασκευή τους.

Εκτός από τη διαδικασία κατασκευής, οι μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η Ford, η Volvo και η Hyundai χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας και στις πωλήσεις. Έχουν δηλαδή, εικονικούς πιθανούς πελάτες που βλέπουν με τη χρήση μάσκας Εικονικής Πραγματικότητας, οι οποίοι έρχονται για να ελέγξουν το όχημα.

  • Αλλάζει τον τρόπο επιλογής τουριστικού προορισμού

oi-deka-ekpliktikes-xrhseis-tis-eikonikis-pragmatikothtas-10

Πολύ σύντομα οι χρήστες Εικονικής Πραγματικότητας θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν τουριστικούς προορισμούς, πριν κλείσουν μεταφορικά και διαμονή!

Οι ταξιδιώτες που αναζητούν να κλείσουν το επόμενο ταξίδι τους, μπορούν να δουν – σαν να ήταν παρόντες – το ξενοδοχείο, την πόλη, ακόμα και τα μουσεία του εκάστοτε προορισμού. Ήδη αρκετά αξιοθέατα σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, προβάλλονται σε βίντεο 360 μοιρών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παίρνουν μία γεύση, προτούν πατήσουν το πόδι τους εκεί…

http://www.vrnews.gr

Recommended For You