Εισαγγελική εντολή για τη σύλληψη του K. Bαξεβάνη

Σε εξέλιξη είναι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη. Οι έρευνες διενεργούνται κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, η οποία κινήθηκε αυτεπάγγελτα μετά τη δημοσιοποίηση ονομάτων της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ στο περιοδικό.
Συγκεκριμένα σε έκτακτο τεύχος του Ηοt Doc ο εκδότης δημοσιοποίησε 2.059 ονόματα Ελλήνων καταθετών, τα οποία φέρεται να ανήκουν στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ ή λίστα Φαλτσιάνι. Μεταξύ των ονομάτων που φιγουράρουν στη λίστα, γνωστοί επιχειρηματίες, κοσμηματοπώλες, βουλευτές, εκδότες και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, έως νοικοκυρές και φοιτητές.
Για προκλητική δίωξη κάνει λόγο ο εκδότης του Ηοt Doc σε ανάρτησή του στο site «Το Κουτί της Πανδώρας».
«Βράδυ δεν καταζητούν ούτε εγκληματίες. Αναζητούν εμένα. Είναι έξω απ το σπίτι, το γραφείο του Hot Doc, ακόμα και φιλικά σπίτια», αναφέρει σε μήνυμά του στο twitter.
«Η Δικαιοσύνη που για τρία χρόνια κωλυσιεργεί, κάνει τα στραβά μάτια και παρακολουθεί νωχελικά σαν απλός παρατηρητής την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, να πετούν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι των ευθυνών εκπλήσσει για μία ακόμη φορά, με τα “αντανακλαστικά” της», τονίζεται με νόημα στο κείμενο που ανέβηκε στο «Κουτί της Πανδώρας» και γίνεται λόγος για προκλητική δίωξη «στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου που τόλμησε να δημοσιεύσει μέσω του περιοδικού του, ονόματα ανθρώπων που κρατούνταν όμηροι εκβιασμών και λασπολογίας».
«Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι επικαλούνται προσωπικά δεδομένα, την ώρα που η συναλλαγή με την οποιαδήποτε τράπεζα γίνεται δημόσια. Επειδή σεβόμαστε ούτως ή άλλως το δικαίωμα του καθενός να διατηρεί λογαριασμό γι αυτό και ενσυνείδητα δεν δημοσιεύσαμε, αν και τα έχουμε στη διάθεσή μας, τα ποσά που περιέχονται στους εν λόγω λογαριασμούς», διευκρινίζεται και ταυτοχρονα υπογραμμίζεται πως η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, γιατί η Δικαιοσύνη, για μία ακόμη φορά, «αντί να στραφεί εναντίον αυτών που λασπολογούν-εκβιάζουν-κοροϊδεύουν έναν λαό στρέφονται κατά εκείνων που επιδιώκουν με αξιοπρέπεια την αλήθεια».
Νωρίτερα ο εκδότης – δημοσιογράφος είχε αντιδράσει για τη διάχυση των στοιχείων της λίστας που δημοσιεύεται στο Hot Doc, από άλλα μέσα κάνοντας λόγο για πειρατεία:
«Το τεύχος αυτό δεν πρόλαβε να φτάσει στα περίπτερα και αντιγράφτηκε από πειρατές. Δεν ήταν ανώνυμα μπλογκς, αλλά μεγάλα ‘μαγαζιά’. Αυτό ήταν ενδεχομένως και η απόδειξη της επιτυχίας του… Δεν σεβάστηκαν τίποτα», σχολίασε ο Κ.Βαξεβάνης και στον ίδιο τόνο πρόσθεσε:
«Με το πρόσχημα της είδησης και της αναπαραγωγής της, δεν έδωσαν κάποια στοιχεία της έρευνας (10 άνθρωποι δούλευαν γι αυτήν επί ένα μήνα) αλλά αντέγραψαν και δημοσιοποίησαν τη λίστα. Τη δουλειά μας. Την αγωνία που περάσαμε για να διασταυρώσουμε αν είναι γνήσια η λίστα, τα ξενύχτια που κάναμε για να ελέγξουμε στοιχεία, την πνευματική και την σωματική μας κούραση».
«Δεν είναι μόνο αλήτες που καπηλεύτηκαν τη δουλειά μας. Δεν είναι μόνο λήσταρχοι που δεν είχαν τα κότσια να κάνουν ό,τι κάναμε. Στόχος τους είναι η ισοπέδωσή μας. Να μην υπάρχουμε. Έδωσαν την ύλη μας στο κοινό, για να μην αγοράσει το περιοδικό. Να μην έχουμε έσοδα. Δεν θέλουν ανεξάρτητες φωνές, ψύλλους στον κόρφο τους και στον κόρφο των αφεντικών τους», υποστήριξε ο εκδότης.
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτική η δίωξη
Για προκλητική και απαράδεκτη πολιτική δίωξη κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την αυτεπάγγελτη δίωξη σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη.
«Δυστυχώς», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η δικαιοσύνη έσπευσε να κινηθεί εναντίον αυτού που αποκαλύπτει, ενώ επιδεικνύει νωθρότητα απέναντι σε αυτούς που συγκαλύπτουν, που έχασαν, ξέχασαν, δεν είδαν, δεν άκουσαν».
… η συνέχεια μετά τις διαφημίσεις …

http://www.naftemporiki.gr

Recommended For You