Εθιστικές σοκολάτα, πίτσα & τηγανητές πατάτες!

Ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα, η πίτσα και οι τηγανητές πατάτες είναι πολύ εθιστικά όπως τα ναρκωτικά, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν είναι μία από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα εμπλέκονται σε αυτό που αποκαλείται «εθισμός στο φαγητό». Προηγούμενες μελέτες σε ζώα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα, ή τα τρόφιμα με λίπος ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες (όπως το λευκό αλεύρι και η ζάχαρη) μπορεί να εγείρουν μια εθιστική διατροφική συμπεριφορά. «Είναι γνωστό ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι νόστιμα και τα προτιμούμε αλλά είναι άγνωστο ότι είναι εθιστικά καθώς επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου όπως συμβαίνει με τα σκληρά ναρκωτικά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Άσλευ Γκέρχαρτ.

perierga.gr - Εθιστικές σαν ναρκωτικά σοκολάτα, πίτσα & τηγανητές πατάτες!

Τα άτομα με συμπτώματα εθισμού στα τρόφιμα ή με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος , αναφέρουν μεγαλύτερα προβλήματα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι κάποια άτομα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στην «επιβράβευση» που προσφέρουν τα τρόφιμα αυτά. «Εάν οι ιδιότητες μερικών τροφίμων σχετίζονται με την εθιστική διατροφική συμπεριφορά, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές οδηγίες, καθώς και την δημόσια πολιτική», δήλωσε η Έρικα Σουλτ. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, χωρίς λίπος ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι και ο σολομός, δεν φάνηκε να εμπλέκονται στην εθιστική διατροφική συμπεριφορά.

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς τον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφίμων, και τις ιδιότητες των τροφίμων, που προκαλούν μια εθιστική απάντηση. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη θεραπεία της παχυσαρκίας», επεσήμαναν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι «δεν μιλάμε μόνο για περικοπές σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά για υιοθέτηση μεθόδων παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για να περιορίσουμε το κάπνισμα, τη κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών».

πηγή: news.gr

Recommended For You