Δόσεις δίεξοδος για 2,7 εκατομύρια οφειλέτες

Έρχεται η ρύθμιση για χρέη, φόρους και εισφορές για 2,7 εκατ. οφειλέτες προεκιμένου να διευκολυνθούν και να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους. Χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση και τις δυσκολίες θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες αλλά και τη ΔΕΗ.
Με ένα νομοσχέδιο «πακέτο» που θα κατατεθεί στη βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, θα δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να τακτοποιήσουν σε απεριόριστες δόσεις για αυτούς που χρωστούν από 5.000 ευρώ και ευκολίες πληρωμής ως 48 δόσεις για επαγγελματίες εμπόρους, επιχειρήσεις και μεγαλο-οφειλέτες.
Η ρύθμιση αυτή θα είναι ανάσα και για τα νοικοκυριά αλλά και «στήριξη» για τον προϋπολογισμό αφού το αδιέξοδο στα ταμεία είναι περισσότερο εμφανές από ποτέ καθώς ο αριθμός αυτών που αδυνατούν να πληρώσουν έφτασε τα 2.700.000 (φυσικά και νομικά πρόσωπα)! Το μοντέλο στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και Τρόικα αποτελεί αντιγραφή της ρύθμισης τακτοποίησης χρεών που ακολουθεί η οικονομική και φορολογική αστυνομία των ΗΠΑ.
Η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει τα εξής:
1. Τα χρέη που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση είναι αυτά που δημιουργήθηκαν μέχρι τις 31.12.2012
2. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν όσα χρέη δημιουργήθηκαν μετά τις 31.12.2012!
3. Ο οφειλέτης θα πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες του τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις μετά την 1.1.2013 και αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπαχθεί στη ρύθμιση.
4. Οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 μπορούν να αξιοποιήσουν την νέα ρύθμιση αργότερα αρκεί να μην ξεπερνά η διάρκεια του διακανονισμού την 30.9.2017 και να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις του από τον Ιανουάριο του 2013
5. Όσο αφορά στους νέους οφειλέτες με χρέη που συσσωρεύτηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου δεν θα έχουν την δυνατότητα να υπαχθούν στην  νέα ρύθμιση
6. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής και ότι θα μπορέσει να είναι τυπικός στις πληρωμές, με εξαίρεση όσους χρωστούν κάτω από τις 5.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό θα γίνει πλήρης προσδιορισμός των περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή η στον έλεγχο του ο οφειλέτης.
7. Δεν μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση όσοι έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή και ερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα η έχουν παραπεμφθεί στον Εισαγγελέα.
8. Τέλος για να υπαχθεί κάποιος στην ρύθμιση θα πρέπει να έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων τα τελευταία 5 χρόνια.
http://www.imoney.gr

Recommended For You