Διευκρινισεις για την καταργηση επικυρωμενων αντιγραφων

Με μια σειρα ερωτησεων – απαντησεων που μεταξυ αλλων καλυπτουν το ευρος εφαρμογης της νεας ρυθμισης για καταργηση υποβολης επικυρωμενων αντιγραφων στο Δημοσιο, το νεο τροπο υποβολης εγγραφων, αλλα και τις υποχρεωσεις των δημοσιων υπηρεσιων και φορεων απεναντι στους πολιτες, το υπουργειο Διοικητικης Μεταρρυθμισης, δινει «οδηγιες» για το νεο καθεστως που ισχυει.

businesswoman stamping document

1. Ποιες υπηρεσιες και φορεις υποχρεουνται να εφαρμοσουν τη ρυθμιση;

Η ρυθμιση εφαρμοζεται στο Δημοσιο, τους Οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης (Ο.Τ.Α.), τα νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου, τα Δικαστηρια ολων των βαθμων, τα νομικα προσωπα ιδιωτικου δικαιου που ανηκουν στο κρατος η επιχορηγουνται τακτικως, συμφωνα με τις κειμενες διαταξεις απο κρατικους πορους κατα 50% τουλαχιστον του ετησιου προϋπολογισμου τους, τις δημοσιες επιχειρησεις και τους οργανισμους που προβλεπονται στις διαταξεις του αρθρου 1 του ν. 3429/2005, καθως και στα νομικα προσωπα και τις επιχειρησεις των Ο.Τ.Α. ΛΙΣΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

2. Ποτε αρχισε να ισχυει η ρυθμιση;

Απο τη δημοσιευση του νομου στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως, δηλαδη απο 26-3-2014.

3. Σε ποιες συναλλαγες αφορα η ρυθμιση;

Η ρυθμιση αφορα στο συνολο των συναλλαγων των ενδιαφερομενων με το Δημοσιο και δεν επιφερει αλλαγες στη μεταξυ των Δημοσιων Υπηρεσιων αλληλογραφια.

4. Η νεα ρυθμιση εφαρμοζεται στις Ανεξαρτητες Διοικητικες Αρχες;

Ναι, οι Ανεξαρτητες Διοικητικες Αρχες, οπως το ΑΣΕΠ, υποχρεουνται να εφαρμοσουν τη ρυθμιση.

5. Πως υποβαλλονται πλεον τα αντιγραφα εγγραφων στους υποχρεους φορεις;

– Εγγραφα εκδοθεντα απο τους υποχρεους φορεις

Οι υποχρεοι φορεις υποχρεουνται να αποδεχονται, πλεον, τα απλα, ευαναγνωστα αντιγραφα των πρωτοτυπων εγγραφων που εχουν εκδωσει οι υπηρεσιες και φορεις που εμπιπτουν στο πεδιο εφαρμογης της ρυθμισης η των ακριβων αντιγραφων τους.

– Ιδιωτικα και αλλοδαπα εγγραφα

Οι υποχρεοι φορεις υποχρεουνται να αποδεχονται, πλεον, τα απλα, ευαναγνωστα αντιγραφα των ιδιωτικων και αλλοδαπων εγγραφων, εφοσον τα εγγραφα αυτα εχουν επικυρωθει προηγουμενως απο δικηγορο.

Σημειωνεται οτι εναποκειται στη διακριτικη ευχερεια εκαστης Υπηρεσιας να εφαρμοσει τη νεα ρυθμιση αναλογικα και στα ιδιωτικα ημεδαπα και αλλοδαπα εγγραφα και να κανει αποδεκτα τα απλα αντιγραφα τους απο το πρωτοτυπο, χωρις να εχουν επικυρωθει προηγουμενως απο δικηγορο.

Ιδιωτικα εγγραφα που φερουν θεωρηση απο τους υποχρεους φορεις

Οι υποχρεοι φορεις υποχρεουνται να αποδεχονται, πλεον, τα απλα, ευαναγνωστα αντιγραφα απο τα πρωτοτυπα οσων ιδιωτικων εγγραφων φερουν θεωρηση απο τις υπηρεσιες και τους φορεις που εμπιπτουν στο πεδιο εφαρμογης της ρυθμισης (λ.χ. αδεια οικοδομης που φερει θεωρηση απο αστυνομικη αρχη, απολυτηριο ιδιωτικου λυκειου που εχει θεωρηθει απο την οικεια Διευθυνση Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης του Υπ. Παιδειας και Θρησκευματων, ιατρικη γνωματευση ιδιωτη ιατρου που φερει θεωρηση απο αρμοδιο ελεγκτη ιατρο).

Σε ποιες περιπτωσεις οι διοικητικες αρχες και τα ΚΕΠ εξακολουθουν να επικυρωνουν αντιγραφα εγγραφων;

Οι διοικητικες αρχες και τα ΚΕΠ εξακολουθουν να επικυρωνουν αντιγραφα απο το πρωτοτυπο η απο το ακριβες αντιγραφο της διοικητικης αρχης (οπως οριζεται στο αρθρο 1 του ν. 2690/1999 (Α΄ 45), που το εξεδωσε, μονο στην περιπτωση που αυτα υποβαλλονται απο τον ενδιαφερομενο σε φορεις που δεν εμπιπτουν στις διαταξεις της εν λογω ρυθμισης (λ.χ. πολιτης ζητα την επικυρωση αντιγραφου του δελτιου αστυνομικης ταυτοτητας προκειμενου να το υποβαλει σε: α. τραπεζα, β ιδιωτικη εταιρεια, γ. συμβολαιογραφο).

7. Ενεργειες αρχων και Υπηρεσιων που επικυρωνουν αντιγραφα εγγραφων.

Οι υπαλληλοι των Διοικητικων Αρχων και των ΚΕΠ που εχουν στην αρμοδιοτητα τους τη διαδικασια της επικυρωσης αντιγραφων εγγραφων, θα πρεπει να ρωτουν τον ενδιαφερομενο που θα υποβαλει το εν λογω αντιγραφο, προκειμενου, εν συνεχεια, να προβουν στην επικυρωση η μη του προσκομιζομενου αντιγραφου, με βαση τη νεα ρυθμιση. Ο υπαλληλος θα αρκειται στην προφορικη δηλωση του πολιτη.

8. Επικυρωνεται αντιγραφο εγγραφου οταν ο ενδιαφερομενος δηλωσει οτι το θελει για το αρχειο του;

Ο αρμοδιος υπαλληλος δεν θα προβαινει στην επικυρωση αντιγραφου εγγραφου, στην περιπτωση που ο πολιτης δηλωσει οτι το «θελει για το αρχειο του».

9. Διακινηση εγγραφων με τηλεομοιοτυπια.

Τα εγγραφα τα οποια διακινουνται με τηλεομοιοτυπια μεταξυ των Υπηρεσιων του Δημοσιου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμου, πλεον δεν επικυρωνονται απο τον εξουσιοδοτημενο υπαλληλο της Υπηρεσιας προς την οποια αποστελλονται ειτε αυτα προκειται να χρησιμοποιηθουν απο την ιδια την παραλαμβανουσα Υπηρεσια ειτε αυτα προκειται να χορηγηθουν στον ενδιαφερομενο πολιτη, ο οποιος στη συνεχεια θα τα προσκομισει σε υπηρεσιες και φορεις που υπαγονται στο ρυθμιστικο πεδιο του ν. 4250/2014. Εγγραφα τα οποια -κατα τα ανωτερω- διακινουνται με τηλεομοιοτυπια μεταξυ των Υπηρεσιων του Δημοσιου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμου επικυρωνονται απο τον εξουσιοδοτημενο υπαλληλο της Υπηρεσιας προς την οποια αποστελλονται μονο στην περιπτωση που αυτα θα χορηγηθουν σε πολιτη, ο οποιος ακολουθως θα τα υποβαλει σε ιδιωτικους φορεις που δεν εμπιπτουν στους αναφερομενους στην προαναφερθεισα περιπτωση.

10. Η νεα ρυθμιση τροποποιει τις διαδικασιες χορηγησης της επισημειωσης (Apostille) της Συμβασης της Χαγης η της προξενικης θεωρησης;

Η νεα ρυθμιση δεν επιφερει καμια αλλαγη στις διαδικασιες χορηγησης της επισημειωσης (apostille) της Συμβασης της Χαγης (ν.1497/1984) η της προξενικης θεωρησης που τιθενται στο πρωτοτυπο η στο ακριβες αντιγραφο ειτε των εγγραφων που υποβαλλονται σε φορεα της αλλοδαπης ειτε των αλλοδαπων εγγραφων που υποβαλλονται εν συνεχεια στη Χωρα μας.

localit.gr

Recommended For You