Διαστρικό «μήνυμα από το μακρινό παρελθόν» στη Γη

Βέβαιοι για την πρώτη επίσκεψη «αντικειμένου» από άλλο ηλιακό σύστημα δηλώνουν πλέον οι επιστήμονες, μετά το πέρασμα του διαστρικού αστεροειδούς «Ουμουαμούα» και τη στενή παρακολούθησή του, καταλήγοντας πως βάση της τροχιάς του, είναι σχεδόν αδύνατον να προέρχεται εντός του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», το «περίεργο» αντικείμενο που παρακολούθησαν οι επιστήμονες μέσω του «Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου» (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπίου (ESO) της Χιλής, είναι το πρώο παρατηρούμενο αντικείμενο που προέρχεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι τελευταίες αναλύσεις τηλεσκοπίων, στις οποίες αναφέρεται ο Guardian, δείχνουν πως ο Ουμουαμούα είναι αρκετά παρόμοιος με ορισμένους κομήτες και αστεροειδείς του δικού μας ηλιακού συστήματος. Αυτό σημειώνεται ως σημαντικό, καθώς υποδηλώνει πως οι πλανητικές συνθέσεις σας τις δικές μας θα μπορούσαν να είναι τυπικές σε όλο τον γαλαξία.

Δείτε βίντεο του αντικειμένου που «συνελήφθη» στο αεροδρόμιο του Χίθροου:

Το επίσημο όνομά του είναι Α/2017 UI, ενώ γρήγορα πήρε το πιο εντυπωσιακό Ουμουαμουά, από την τοποθεσία που βρίσκεται το τηλεσκόπιο που το ανακάλυψε πρώτο στη Χαβάη. Υπογραμμίζεται πως η ανακάλυψή του δημιούργησε μία νέα κατηγορία αστεροειδών για την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, καθιστώντας τον τον πρώτο διαγαλαξιακό αστεροειδή

Στις 19 Οκτωβρίου, το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 της Χαβάης παρατήρησε ένα παράξενο αντικείμενο να κινείται εντός του ηλιακού συστήματος. Όπως αποδείχθηκε, τελικά ήταν ένας μακρινός επισκέπτης και δεν θύμιζε τίποτα από όσα έχουν δει μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι. Αρχικά, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το ταχέως κινούμενο φωτεινό αντικείμενο ήταν ένας κομήτης ή ένας αστεροειδής προερχόμενος από το ηλιακό μας σύστημα.

Όμως η τροχιά του αντικειμένου, που θυμίζει διαστημόπλοιο ή ένα μεγάλο «τσιγάρο» για τους πιο ευφάνταστους, κινείται με τροχιά που δεν είναι δυνατόν να προέρχεται εντός του ηλιακού συστήματος.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο αντικείμενο, στο μέγεθος τουλάχιστον ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, του οποίου η φωτεινότητα αλλάζει αρκετά δραματικά» δήλωσε στο CNN η συγγραφέας της αρχικής μελέτης, Κάρεν Μιχ, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σημειώνεται πως το αντικείμενο έχει μήκος 400 μέτρων, σκούρα κοκκινωπή απόχρωση, περιστρέφεται πολύ γρήγορα γύρω από τον εαυτό του (πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του σε μόλις 7,3 ώρες), και υφίσταται δραματικές μεταβολές στη φωτεινότητά του, ενώ το μήκος του είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από το πλάτος του και δεν ελκύει καθόλου σκόνη γύρω του. Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, είναι πιθανό να έχει μεγάλη πυκνότητα και μάλλον αποτελείται από πετρώματα και μέταλλα, χωρίς καθόλου νερό ή πάγο.

«Για δεκαετίες πιστεύαμε πως τέτοια διαστρικά αντικείμενα είναι εκεί έξω, και τώρα -για πρώτη φορά- έχουμε απτές αποδείξεις πως υπάρχουν» δήλωσε ο βοηθός διαχειριστή της Διεύθυνσης Επιστημών της Επιστήμης της NASA. «Αυτή η ιστορική ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο παράθυρο για τη μελέτη της δημιουργίας των ηλιακών συστημάτων, πέρα από το δικό μας» πρόσθεσε, προσδίδοντας την μεγάλη σημασία της ιστορικής αυτής ανακάλυψης.

Όπως αναφέρεται από τα σχετικά δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, το αντικείμενο δεν είναι πλέον ορατό από τη Γη, ενώ σημειώνεται πως δεν αναμένεται να το ξαναδούμε.

Ένας καινούριος, νέος κόσμος

Η ανακάλυψη του Ουμουαμούα έδωσε ώθηση σε μία σημαντική συζήτηση που διεξάγεται στις επιστημονικές τάξεις, καθώς σύμφωνα με τον Guardian, μία ακόμη ομάδα αστρονόμων, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Τζιούιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επιχειρεί να υπολογίσει πόσοι ανάλογοι αστεροειδείς μπορεί να επισκέπτονται το ηλιακό μας σύστημα.

Τα ευρήματα τους εκπλήσσουν, καθώς υπολογίζουν πως άλλοι 10.000 τέτοιοι αστεροειδείς θα μπορούσαν να βρίσκονται πιο κοντά στον Ήλιο απ΄ ότι ο όγδοος πλανήτης Ποσειδόνας, ο οποίος βρίσκεται 30 φορές πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη. Σημειώνεται ωστόσο πως αυτά τα στοιχεία δεν είναι σήμερα ανιχνεύσιμα.

Όπως αναφέρεται, κάθε ένας από αυτούς θα περάσει «απλώς», καθώς ταξιδεύουν πολύ γρήγορα για να παγιδευτούν από τη βαρύτητα του Ήλιου.

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις είναι σωστές, τότε στο ηλιακό μας σύστημα εισέρχονται και φεύγουν κάθε χρόνο περί τα 1.000 τέτοια αντικείμενα, κάτι που σημαίνει ότι περίπου τρεις καταφθάνουν και φεύγουν κάθε ημέρα.

Οι επικείμενες αναβαθμίσεις σε τηλεσκόπια όπως αυτό που ανακάλυψε τον Ουμουαμούα, καθώς και οι βελτιώσεις στις τεχνικές επεξεργασίας δεδομένων, σημαίνουν πως οι αστρονόμοι θα είναι σύντομα σε θέση να ανιχνεύσουν μικρότερα αντικείμενα, ενώ αναμένεται να συναντήσουν ακόμα περισσότερους αστεροειδείς όπως ο πρόσφατος επισκέπτης.

Αρχική

Recommended For You