Δεν θα δηλώσουν εισόδημα όσοι έμειναν απλήρωτοι το 2012

Οδηγίες προς φορολογουμένους, χωρίς πολλές επίμαχες λεπτομέρειες που χρειάζονται να γνωρίζουν πριν καταθέσουν τις δηλώσεις τους οι πολίτες, περιλαμβάνει το «βιβλιαράκι» που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομικών.
Στις 72 σελίδες του δεν γίνεται λόγος για το ύψος των τόκων πέραν του οποίου πρέπει να δηλώνονται στο Ε1.
Για πρώτη φορά όμως, το φυλλάδιο δεν εκτυπώθηκε αλλά αναρτήθηκε στο ίντερνετ. Δεν προλογίζεται πλέον από τον υπουργό Οικονομικών αλλά από τον επικεφαλής του φοροελεγκτικού μηχανισμού, γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη που ζητά από τους πολίτες να συνεργαστούν με τους εφοριακούς υπαλλήλους.
Στο σημείωμά του ο κ.Θεοχάρης τονίζει τις αλλαγές που παρουσιάζει το νέο σύστημα υποβολής των δηλώσεων.
Όπως αναφέρει:
Καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε το βασικό έντυπο αυτής της δήλωσης (έντυπο Ε1) να διατηρήσει τον ίδιο τύπο και περιεχόμενο με εκείνο του προηγούμενου έτους.
Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.
Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησης τους, καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.
Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.
Από τη Γ.Γ.Π.Σ. θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογούμενου που ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Επισημαίνεται ότι ειδικά οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε ξεχωριστή σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
Επίσης, οι αποδείξεις δαπανών δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τους φορολογουμένους, ώστε να είναι διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν για έλεγχο.
Τέλος, για θέματα που δεν καλύπτονται από τις οδηγίες οι οποίες δίνονται μέσω αυτού του φυλλαδίου, οι φορολογούμενοι μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.
ΠΗΓΗ: protothema.gr

Recommended For You