Δεν αποσυρεται απο την κυκλοφορια το χαρτονομισμα των 500 ευρω

imagesH Ευρωπαϊκη Κεντρικη Τραπεζα (ΕΚΤ) διακοπτει την παραγωγη τραπεζογραμματιων ονομαστικης αξιας 500 ευρω ωστοσο τα κυκλοφορουντα χαρτονομισματα θα συνεχισουν να γινονται αποδεκτα ως μεσα πληρωμων.

Οπως ανακοινωσε πριν απο λιγο η ΕΚΤ, το διοικητικο συμβουλιο της τραπεζας απεφασισε σημερα να σταματησει την παραγωγη μονιμα τραπεζογραμματιων 500 ευρω και να την αποκλεισει απο τη σειρα Europa, λαμβανοντας υποψη τις ανησυχιες οτι αυτο το χαρτονομισμα θα μπορουσε να διευκολυνει παρανομες δραστηριοτητες. Η εκδοση των 500ευρων θα διακοπει γυρω απο το τελος του 2018, οταν τα νεα τραπεζογραμματων των 100 και 200 της σειρας Europa θα εισαχθουν στην κυκλοφορια. .

Τα υπολοιπα χαρτονομισματα απο 5 εως 200 ευρω, θα συνεχισουν να τυπωνονται κανονικα.

Οπως επισημαινει η ΕΚΤ τα χαρτονομισματα των 500 ευρω θα παραμεινουν νομιμο χρημα και μπορει συνεπως να εξακολουθησουν να χρησιμοποιειουνται ως μεσο πληρωμων αποταμιευσης. Το Ευρωσυστημα, το οποιο αποτελειται απο την ΕΚΤ και τις εθνικες κεντρικες τραπεζες της ζωνης του ευρω, θα λαβουν μετρα για να εξασφαλισει οτι οι υπολοιπες ονομασιες ειναι διαθεσιμα σε επαρκεις ποσοτητες.

Το τραπεζογραμματιο των 500 ευρω , οπως και οι αλλες ονομαστικες αξιες των τραπεζογραμματιων ευρω, θα διατηρουν παντα την αξια του και μπορουν να ανταλλασσονται στις εθνικες κεντρικες τραπεζες του Ευρωσυστηματος για απεριοριστο χρονικο διαστημα, καταληγει η ανακοινωση.

http://www.amna.gr

Recommended For You