Δέκα θρυλικές ταβέρνες της Αθήνας Απολαύστε ένα ρετρό ταξίδι στα πιο ιστορικά, γευστικά στέκια της πόλης

Απολαύστε ένα ρετρό ταξίδι στα πιο ιστορικά, γευστικά στέκια της πόλης

Έχουν ιστορία που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής, γεύσεις που μένουν σταθερές στην πάροδο του χρόνου και παράδοση που συνεχίζεται με σύνεση και σεβασμό μέχρι και σήμερα. Έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, προσφέροντας διαχρονικές γευστικές εμπειρίες που μένουν πραγματικά αξέχαστες. Καθόλου επιτηδευμένες και με άκρως αυθεντικό χαρακτήρα οι θρυλικές ταβέρνες που ακολουθούν έχουν να σας διηγηθούν την δική τους ιστορία. Απολαύστε την.

Δίπορτο

Αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης, που αναβιώνουν το χτες. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.

Πληροφορίες

Σωκράτους 9 & Θεάτρου, τηλ. 210 3211463, Αθήνα




Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου

Με έτος ίδρυσης το 1865, η παραδοσιακή ταβέρνα Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου στη γραφική Πλάκα, δεν θεωρούνται άδικα μία από τις πιο θρυλικές της πόλης. Η επωνυμία του μπορεί να μαρτυρά τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού (μπακαλιάρος τηγανητός), ωστόσο προσφέρει έναν κατάλογο με λίγες αλλά καλές προτάσεις από κρέατα, φρέσκα ψάρια, κρύα και ζεστά ορεκτικά και φρέσκες σαλάτες. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με φωτογραφίες διασημοτήτων που έχουν διαβεί το κατώφλι της, διονυσιακά αποφθέγματα με τις υπογραφές των Πολέμη, Μωραϊτίνη και Χριστόπουλου, αλλά και χρυσά βραβεία που έχει αποσπάσει κατά καιρούς.

Πληροφορίες

Κυδαθηναίων 41, Αθήνα, τηλ. 210 3225084, www.mpakaliarakia.gr




Το Ειδικόν

Η μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Το Ειδικόν πρωτολειτούργησε το 1920 ως μπακάλικο –όπως είναι εμφανές από τη διακόσμηση του χώρου– και το 1980 μετατράπηκε σε ταβερνείο.

Πληροφορίες

Ψαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674




Κληματαριά

Λειτουργεί από το 1927 και βρίσκεται στην Πλατεία Θεάτρου, με σκηνικό που μας μεταφέρει σε αυλή αθηναϊκής κατοικίας της δεκαετίας του ’60. Η Κληματαριά, μπορεί να άλλαξε αρκετούς ιδιοκτήτες κατά την πορεία της, ωστόσο η ονομασία της παρέμεινε η ίδια, δείχνοντας ότι η πρώτη αρχή είχε γερά θεμέλια. Παραδοσιακή κουζίνα και απλές γεύσεις θα σας κάνουν να την επιλέξετε για ένα παρεΐστικο μεσημέρι με τους φίλους. Κρεατικά στη γάστρα, ποικιλία μαγειρευτών, υπέροχες πίτες στις βασικές επιλογές του καταλόγου. Live μουσικές βραδιές και μεσημέρια στα συν.

Πληροφορίες

Πλατεία Θεάτρου 2, Αθήνα, τηλ. 210 3216629, http://klimataria.gr, fb page: Klimataria




Καραβίτης

Ταβέρνα- θρύλος στην Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι που λειτουργεί από την δεκαετία του ’20 και αποτελεί σταθερή αξία τόσο για τους Αθηναίους, όσο και τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Με τα χαρακτηριστικά δρύινα βαρέλια να κυριαρχούν στο χώρο και να δημιουργούν μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, η έμφαση εδώ δίνεται στο κρέας –η ποιότητά του κατά κοινή ομολογία είναι άριστη– με τα φημισμένα μπιφτέκια του (γεμιστά με τυρί ή όχι) να κάνουν πραγματικά πάταγο. Αγαπημένες επιλογές του κοινού, επίσης, τα τραγανά παϊδάκια (άρτια κομμένα και ψημένα) και η γευστική στάμνα.

Πληροφορίες

Αρκτίνου & Παυσανίου 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7215155, www.karavitistavern.gr




Κούβελος

Από τις πιο ιστορικές ταβέρνες στο Κουκάκι, καθώς λειτουργεί από το 1908, ο Κούβελος συγκαταλέγεται σε εκείνες τις γευστικές στάσεις που πρέπει να πραγματοποιήσετε στην περιοχή. Πανέμορφο και ευχάριστο το περιβάλλον –θυμίζει γειτονιά της παλιάς καλής Αθήνας τόσο στον εσωτερικό χώρο όσο και στην αυλή με το χαλίκι και τα δεντράκια– με οικογενειακή ατμόσφαιρα, στο οποίο θα δοκιμάσετε νόστιμες προτάσεις της ελληνικής κουζίνας. Μοσχάρι κοκκινιστό με χοντρά μακαρόνια, μαρουλοντολμάδες αυγολέμονο, κατσικάκι γάλακτος στη γάστρα στις σταθερές αξίες του καταλόγου.

Πληροφορίες

Γεν. Κολοκοτρώνη 66, τηλ. 211 4052418, fb page: Κούβελος




Σαλματάνης

Το ιστορικό εστιατόριο Σαλματάνης, το παλαιότερο στην Κηφισιά, μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και τα ηνία του έχει αναλάβει, πλέον, η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών. Πρωτολειτούργησε ως μπακαλοταβέρνα το 1920 και σήμερα έχει μετατραπεί σε ένα αγαπημένο για τους κατοίκους της περιοχής εστιατόριο το οποίο συνεχίζει με σύνεση και σεβασμό την παράδοση. Η ελληνική κουζίνα έχει την τιμητική της με επιλεγμένα κρέατα, τηγανητές πατάτες Νάξου, σούπες βελουτέ και επιλογή σε μαγειρευτά, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Στα συν και η ενημερωμένη wine list με επιλογές από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Πληροφορίες

Συγγρού 18, Κηφισιά, τηλ. 210 8015394, http://salmatanis.gr, fb page: Μεζεδοπωλείο Εστιατόριο Salmatanis




Μαγεμένος Αυλός

Πίσω από την Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, συναντάται μία από τις “νεότερες” θρυλικές ταβέρνες στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Μαγεμένο Αυλό, αγαπημένη επιλογή των κατοίκων της περιοχής και όχι μόνο. Σημείο συνάντησης για κορυφαίους Έλληνες λόγιους και καλλιτέχνες –από τον Χατζιδάκι και τον Ελύτη, μέχρι τον Χορν, το Μινωτή και τον Σεφέρη– αποτελεί ιδανική επιλογή για γευστικές βραδιές συνοδεία προσεγμένης, πάντα, ζωντανιής μουσικής σε καθημερινή βάση. Στον κατάλογό του θα βρείτε προτάσεις της ελληνικής και διεθνούς κουζίνας.

Πληροφορίες

Aμύντα 4, Παγκράτι, τηλ. 210 7223195, fb page: Magemenos Avlos




Διόσκουροι

Το παραδοσιακό καφενείο- μεζεδοπωλείο στο Μοναστηράκι και την Πλάκα –αγαπημένο μας αυτό στην Πλάκα στην μικρή ανηφορίτσα της Διοσκούρων με θέα στην Αρχαία Αγορά– δεν χρειάζεται συστάσεις. Σίγουρα όλοι το έχετε επιλέξει έστω και μία φορά, και σίγουρα όλοι του αναγνωρίσατε το παρεΐστικο κλίμα που το διακρίνει. Μία ποικιλία κρεάτων με παγωμένη μπύρα ή τσίπουρο (ένα ή και παραπάνω) αποτελούν πάντα ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Η πορεία του στο χρόνο ξεκινά το 1934 όταν πρωτολειτουργεί ως καπηλειό, ενώ από το 1975 αποκτά την μορφή του καφενείου- μεζεδοπωλείου που όλοι λατερεύουμε σήμερα.

Πληροφορίες

Διοσκούρων 13, Πλάκα, τηλ. 210 3219607/ Αδριανού 39, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3253323




Αθηναϊκόν

Ιστορικό ουζερί στη γωνία Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου, που λειτουργεί από το 1932. Αγαπημένο στέκι για αρκετούς πολιτικούς αλλά και καλλιτέχνες (Ρίτσος, Τσαρούχης, Μερκούρη, Ρασούλης, Βασιλικός κ.α.), διαθέτει μια μεγάλη γκάμα σε παραδοσιακούς ουζομεζέδες, οι οποίοι το έχουν αναδείξει σε σημείο αναφοράς για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και όχι μόνο. Τσιροσαλάτα, γίγαντες φούρνου, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο, πολίτικο σαγανάκι με παστουρμά από τις γευστικές επιλογές που αξίζει να δοκιμάσετε. Το νεότερο αδερφάκι του βρίσκεται στη Μητροπόλεως από το 2013.

Πληροφορίες

Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, τηλ. 210 3838485, http://athinaikon.gr, fb page: Το Αθηναϊκόν

http://www.greekguide.com

http://www.greekguide.com/gr

Recommended For You