Γνωρίστε τα 6 ταχύτερα supercomputers που υπάρχουν στον πλανήτη!

Όσους πυρήνες και να φέρει το τελευταίας τεχνολογίας PC που μόλις αγοράσατε (και μάλιστα είμαστε σίγουροι ότι το χρυσοπληρώσατε), οι δυνατότητες του μοιάζουν σαν μία σταγόνα στον ωκεανό εάν συγκριθεί με την ταχύτητα και την απόδοση των έξι ταχύτερων supercomputersπου υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας. Προορισμένα για να εκτελούνδισεκατομμύρια υπολογιστές πράξεις μέσα σε ελάχιστο χρόνο, τα supercomputers είναι το τελειότερο δείγμα της ανθρώπινης νοημοσύνης, αποτελώντας το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών και σκληρής επιστημονικής δουλειάς. Η χρήση των συγκεκριμένων υπερυπολογιστών είναι κυρίως για να τρέχουν προσομοιώσεις και να διαχειρίζονται πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις, με τα αποτελέσματα των πράξεων αυτών να χρησιμοποιούνται σε δεκάδες πεδία τηςεπιστημονικής έρευναςΓια να δούμε τους έξι πιο γρήγορους υπολογιστές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη…

Supercomputers

1. Tianhe-2

Ο κινεζικός Tianhe-2 είναι ο «βασιλιάς των supercomputers» και αποτελεί ένα δημιούργημα του πανεπιστημίου αμυντικής τεχνολογίας της Κίνας. Η απόδοση του Tianhe-2 μπορεί να φτάσει μέχρι τα 33.86 petaflops (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο) και στην καρδιά του βρίσκονται περισσότεροι από 3 εκατομμύρια επεξεργαστές με πυρήνες Intel Xeon, οι οποίοι τρέχουν στα 2.2GHz. Μάλιστα, οι παραπάνω επεξεργαστές συνοδεύονται από χιλιάδες συνεπεξεργαστές Intel Xeon Phi 31S1P.

tianhe-2-jack-dongarra-pdf

2. Titan

O δεύτερος πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι ο Titan, ο οποίος κατασκευάστηκε από τα Oak Ridge National Labs των Η.Π.Α. O Titan μπορεί να πραγματοποιήσει υπολογισμούς που φτάνουν μέχρι τα 17.6 petaflops και στηρίζεται σε εκατομμύρια επεξεργαστές AMD Opteron που o κάθε ένας εξ’ αυτών είναι χρονισμένος στα 2.2GHz. Αν και δεν φτάνει τα επίπεδα του Tianhe-2, ωστόσο είναι λιγότερo ενεργοβόρος.Titan

3. Sequoia

Ο τρίτος υπολογιστής που βρίσκεται στην κατηγορία των supercomputers είναι ο Sequoia, ένα υπολογιστικό σύστημα της IBM που έχει κατασκευαστεί πάνω στον σχεδιασμό του Blue Gene και βρίσκεται εγκατεστημένος στο Lawrence Livermore National Laboratory των Η.Π.Α. Με τα 17.17 petaflops που φτάνει, ο Sequoia δημιουργήθηκε για να τρέχει simulations… πυρηνικών εκρήξεων!

Sequoia

4. K-Computer

Ο επεξεργαστής SPARC που αποτελεί ένα δημιούργημα της εταιρείας Sun Microsystems και σίγουρα δεν πρόκειται για μία CPU που είναι ευρέως γνωστή στο καταναλωτικό κοινό, καθώς χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε συστήματα που ήταν προορισμένα για να εκτελούν βαριές  «υπολογιστικές» δουλειές. Ωστόσο, ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής K-Computer βασίζεται σε πολλαπλούς SPARC 64 VIIIfx 8C επεξεργαστές, οι οποίοι είναι η αιτία που ο K-Computer φτάνει τα 10.5 petaflops.

K-Computer

5. Mira

To πέμπτο πιο γρήγορο computer στον κόσμο είναι το Mira Blue Gene, το οποίο όπως ο Sequoia και αυτό με τη σειρά του φέρει την υπογραφή της IBM. Με περισσότερους από786.000 Power BQC επεξεργαστές που ο κάθε ένας φέρει 16 πυρήνες και τρέχει στο 1.6GHzπροσφέρει υπολογιστική δύναμη που φτάνει έως τα 8.6 petaflops. To supercomputer Mira ειδικεύεται στην ανάλυση και επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων.

Marius Stan MIRA simulations in building 240 30292D

6. CSCS Piz Daint

Τα πέντε προαναφερθέντα supercomputers «κατάγονται» από την Κίνα, την Ιαπωνία και τις Η.Π.Α., όμως και η Ευρώπη έχει το δικό της υπερυπολογιστή. Ο λόγος για τον CSCS Piz Daint, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Ο Piz Daint μπορεί να αγγίξει τα 6.3 petaflops και η συγκεκριμένη απόδοση επιτυγχάνεται μέσα από χιλιάδες επεξεργαστέςIntel Xeon E5-2670, όπου κάθε ένας εξ’ αυτών είναι χρονισμένος στα 2.6GHz.

CSCS-Piz-Daint

 

πηγή

Recommended For You