Δεν είναι σαφές πόσο καλά λειτουργεί και ελάχιστες πληροφορίες για το πώς το κάνει είναι γνωστές, ακόμη και σήμερα που έγιναν τα αποκαλυπτήρια.

Το Facebook άνοιξε τις πόρτες του στους δημοσιογράφους για να τους ξεναγήσει στο χώρο αυτό με έδρα στο Μένλο Πάρκ, στην Καλιφόρνια.

Μηχανικοί, επιστήμονες δεδομένων, ερευνητές και άλλοι εμπειρογνώμονες του Facebook από 20 ομάδες άρχισαν πρόσφατα να συνεργάζονται μέσα στο λεγόμενο «δωμάτιο πολέμου», όρος που οι πολιτικές εκστρατείες συνήθως χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα κέντρα λειτουργίας.

Η ενημέρωση του Τύπου παρείχε ελάχιστες νέες πληροφορίες σχετικά με τις συγκεκριμένες στρατηγικές και τις πρακτικές του Facebook στην καταπολέμηση των fake news.

Η εταιρεία είναι πρόθυμη να δείξει δημοσίως ότι αντιμετωπίζει σοβαρά τις καταχρήσεις στις πλατφόρμες της εν μέσω μιας χιονοστιβάδας σκανδάλων, αλλά το κάνει με φειδώ.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο καθώς στις ΗΠΑ πλησιάζουν οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και το Facebook αποκτά συνεχώς νέους πολέμιους.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο πως οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν την εσωστρέφεια και την μυστικοπάθεια του Facebook για ακόμη μια φορά

Ορισμένες οθόνες απαγορευόταν να φωτογραφηθούν, δήλωσαν εκπρόσωποι του Facebook. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοσίευση των ονομάτων των υπαλλήλων μέσα στο δωμάτιο. Επίσης οι ουσιαστικές πληροφορίες για τη λειτουργία δόθηκαν με το σταγονόμετρο.

Τα στελέχη του Facebook περιέγραψαν μια σειρά από τακτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διαφάνειας της πολιτικής διαφήμισης με στόχο τη μείωση της διανομής ψευδών ειδήσεων, την ανίχνευση και την κατάργηση συντονισμένων εκστρατειών από bots, την αποτροπή ανεπιθύμητων μηνυμάτων και πλαστών λογαριασμών και την έναρξη προσπαθειών ταχείας αντίδρασης όταν η εκλογική παραπληροφόρηση των εκλογών κλιμακώνεται.

Περίπου στα μέσα του χρόνου, το Facebook υιοθέτησε επίσης νέες πρακτικές που απαγορεύουν την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με εκλογικές διαδικασίες.

Στις πρόσφατες βραζιλιάνικες εκλογές, για παράδειγμα, η «αίθουσα πολέμου», ανακάλυψε και αφαίρεσε μια ψεύτικη ιστορία για υποτιθέμενη αλλαγή στην ημερομηνία εκλογών.

Το Facebook σημείωσε επίσης ότι συνεργάζεται με το Associated Press για καλύτερο έλεγχο σε όλες τις πολιτείες.

Mε πληροφορίες από Bloomberg/ Guardian