Γιατι ο ηλιος προκαλει φτερνισμα;

Αυτη η αντιδραση ειναι ενα καταγεγραμμενο συνδρομο, το οποιο ονομαζεται “Autosomal Compelling Helio-Ophthalmic Outburst”. Αν δεν το προσεξατε ηδη, τα αρχικα του σχηματιζουν το… ACHOO! Δηλαδη το αντιστοιχο του δικους μας “αψου” που ακουγεται οταν καποιος φτερνιζεται! Αυτη η αντιδραση του οργανισμου ειναι επισης γνωστη ως “φωτικο φτερνισμα” (photic sneeze), ενω εχει αποδειχτει οτι επηρεαζει το 17-35% του παγκοσμιου πληθυσμου.

perierga.gr - Γιατι ο ηλιος προκαλει φτερνισμα;

Δεν ειναι γνωστο το γιατι ακριβως συμβαινει αυτο, αλλα οι επιστημονες υποστηριζουν οτι θα μπορουσε να αφορα μια “διασταυρωση” οδων στον εγκεφαλο, μεταξυ του αντανακλαστικου τοξου της κορης του ματιου στο φως και του αντανακλαστικου τοξου του φτερνισματος. Τα αντανακλαστικα αυτα μπορει να ενεργοποιηθουν μονο μετα την αρχικη/πρωτη εκθεση στο φως, αλλα οχι οταν αυτη ξαναγινει (δηλαδη δεν υπαρχει νεα διεγερση οταν το ατομο ξανακοιταξει προς τον ηλιο).

Το ερεθισμα του φωτος στο αντανακλαστικο της κορης του ματιου μεταδιδεται μεσω του οπτικου νευρου, ενω σε αυτην τη διαδικασια εμπλεκεται και το οφθαλμοκινητικο νευρο. Συμφωνα με αυτη τη θεωρια, ενα εμμεσο ερεθισμα μεταδιδεται και στο οφθαλμικο τριδυμο νευρο. Αυτο προκαλει το ρινικο ερεθισμο και κατ’ επεκταση το φτερνισμα.

πηγη: iatropedia.gr

Recommended For You