Γιατί να Μαζεύω Αντί να Ξοδεύω;

images«ΕΙΝΑΙ βαρετό να κάνεις οικονομία. Καμία σχέση με αυτό που νιώθεις όταν ψωνίζεις—ρούχα, ηλεκτρονικά και άλλα τέτοια!» λένε πολλοί.

Είτε σας έχει αγγίξει η παγκόσμια ύφεση είτε όχι, αξίζει να εξετάσετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να κάνετε οικονομία αλλά και να ξοδεύετε με σύνεση. Προσέξτε τις συμβουλές μιας εγκυρότατης πηγής που έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τους αιώνες να τα βγάλουν πέρα με τα οικονομικά τους.

Τρεις Σοφές Ρήσεις της Αρχαιότητας

Σε μια από τις παραβολές του, ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ επισήμανε μια σημαντική χρηματοοικονομική αρχή. Σε εκείνη την παραβολή, ο κύριος επέπληξε τον υπηρέτη του λέγοντάς του: «Έπρεπε να είχες καταθέσει τα ασημένια νομίσματά μου στους τραπεζίτες, και εγώ κατά την άφιξή μου θα λάβαινα αυτό που είναι δικό μου με τόκο». (Ματθαίος 25:27) Τα λόγια που είπε ο Ιησούς τότε έχουν ιδιαίτερη αξία σήμερα. Ας δούμε γιατί.

Πριν από μερικά χρόνια, σε κάποιες χώρες οι τόκοι που λάβαινε κάποιος από τις καταθέσεις του μέσα σε μια δεκαετία ξεπερνούσαν το αρχικό κεφάλαιο. Αν και σήμερα δεν είναι πολλές οι τράπεζες που προσφέρουν τέτοια δελεαστικά επιτόκια και οι τόκοι από τις επενδύσεις συχνά διαψεύδουν τις προσδοκίες των επενδυτών, είναι σοφό να έχετε αποταμιεύσει κάποια χρήματα για ώρα ανάγκης.

Η Αγία Γραφή το επιβεβαιώνει αυτό λέγοντας: «Η σοφία είναι για προστασία, όπως και τα χρήματα». (Εκκλησιαστής 7:12) Αλλά πώς θα σας προστατέψουν τα χρήματα αν δεν έχετε αποταμιεύσει τίποτα; «Ας βάζει ο καθένας σας», συστήνει η Γραφή, «κάτι στην άκρη ανάλογα με το πόσο ευημερεί».—1 Κορινθίους 16:2.

Ιδέες για Οικονομία

Πρώτον, προτού αγοράσετε κάτι ακριβό, σκεφτείτε αν σας είναι όντως απαραίτητο.

Δεύτερον, αν χρειάζεστε κάτι, ψάξτε να το βρείτε είτε σε έκπτωση είτε μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση. Ο Έσπεν και η Γιάνε από τη Νορβηγία ήθελαν ένα καροτσάκι για το μωρό τους, τον Ντάνιελ. Αγόρασαν ένα σχεδόν καινούριο στη μισή τιμή. «Όταν ο Ντάνιελ δεν θα το χρειάζεται πια», λέει ο Έσπεν, «είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε να το πουλήσουμε σε καλή τιμή». Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί: «Μερικές φορές, για να βρεις μια καλή προσφορά χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο».

Τρίτον, μην ψωνίζετε παρορμητικά. Αφήστε να περάσει καμιά μέρα, και αν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι αυτό που είδατε σας είναι απαραίτητο, θα μπορούσατε να ψάξετε για κάτι παρόμοιο σε προσφορά ή μεταχειρισμένο. Επίσης, συνήθως γλιτώνετε χρήματα αν δεν είστε της νοοτροπίας ότι πρέπει σώνει και καλά να αγοράζετε γνωστές μάρκες. Και όσο για τα παιδιά σας, αντί να τους ψωνίζετε ακριβά ρούχα σύμφωνα με την τελευταία λέξη της μόδας, μήπως θα μπορούσαν να βολευτούν με ρούχα άλλων παιδιών που δεν τους κάνουν πια;

Στο ίδιο πνεύμα, μια καινούρια μητέρα θα μπορούσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί υφασμάτινες πάνες που πλένονται. Το βιβλίο Προϋπολογισμός—Σανίδα Σωτηρίας για να Επιβιώσετε από την Κρίση, της Ντενίζ Τσέιμπερς, αναφέρει: «Σε διάστημα δύο ετών, οι πάνες μιας χρήσης θα σας κοστίσουν γύρω στα 2.000 δολάρια ή και περισσότερο, ενώ οι υφασμάτινες . . . 300 με 500». Και προσθέτει: «Οι σημερινές υφασμάτινες πάνες είναι πολύ πιο εύχρηστες—και παράλληλα θα κάνετε και κάτι καλό για τον πλανήτη!»

Τέταρτον, να έχετε υπόψη ότι συνήθως στοιχίζει λιγότερο να μαγειρέψετε παρά να φάτε έξω. Αν έχετε παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, θα μπορούσατε να τους μάθετε να φτιάχνουν μόνα τους το κολατσιό τους αντί να το αγοράζουν απέξω πιο ακριβά. Επίσης, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα ακριβά ροφήματα και αναψυκτικά με νερό, που είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας αλλά και για το πορτοφόλι σας.

Δεν πάει καιρός που πολλές οικογένειες είχαν δικό τους λαχανόκηπο. Έχετε σκεφτεί να φυτέψετε και εσείς μερικά λαχανικά; Πολλοί, ακόμα και άτομα που μένουν σε διαμέρισμα ή σε μικρή μονοκατοικία, έχουν κάποιον χώρο για κήπο. Πιθανότατα θα τρίβετε τα μάτια σας όταν διαπιστώσετε τι μπορεί να παραγάγει ένα τόσο δα μέρος!

Μερικές ακόμη ιδέες: Αν σας είναι απαραίτητο το κινητό, μήπως γίνεται να το έχετε μόνο για ώρα ανάγκης προπληρώνοντας έναν συγκεκριμένο χρόνο ομιλίας; Ή αν έχετε στεγνωτήριο ρούχων, μήπως είναι δυνατόν να το χρησιμοποιείτε λιγότερο; Γιατί να μην απλώνετε μερικά ρούχα ή και όλη την μπουγάδα σας; Ίσως μπορείτε επίσης να περιορίσετε τη χρήση του κλιματιστικού ή του καλοριφέρ. Προτού το ανοίξετε, αναρωτηθείτε: “Είναι όντως η θερμοκρασία τόσο ανυπόφορη;” Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε ιδέες και από άλλους για το πώς να καταναλώνετε λιγότερο ρεύμα.

Κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει είναι να ανοίξετε λογαριασμό σε μια τράπεζα. Επίσης, ο Χίλτον, ο οποίος ζει στη Νότια Αφρική και συμμετέχει σε ένα εθελοντικό έργο, συμβουλεύει: «Δεν είναι συνετό να έχετε όλες σας τις οικονομίες στο ίδιο μέρος. Οι τράπεζες και οι οικονομικοί φορείς είναι δυνατόν να χρεοκοπήσουν. Εμείς το ζήσαμε αυτό από πρώτο χέρι». Θα ήταν λοιπόν συνετό να επιλέξετε μια τράπεζα όπου οι καταθέσεις σας θα είναι εγγυημένες από το κράτος σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Πώς να Ελευθερωθείτε από τα Χρέη

Πρώτον, για κάθε χρέος που έχετε—σε πιστωτικές κάρτες ή αλλού—προσπαθήστε να δίνετε κάθε μήνα περισσότερα χρήματα από την ελάχιστη καταβολή.

Δεύτερον, ρίξτε το βάρος στην αποπληρωμή του χρέους με το υψηλότερο επιτόκιο.

Τρίτον, τιθασεύστε τις καταναλωτικές σας συνήθειες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Μήπως δυσκολεύεστε να αντισταθείτε στις δελεαστικές διαφημίσεις; Ο Ντάνι, ένας οικογενειάρχης από τη Σουηδία, παραδέχεται ότι είχε αυτό το πρόβλημα. Αναγκάστηκε να πουλήσει την επικερδή του επιχείρηση για να εξοφλήσει τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί στις πιστωτικές του κάρτες. Πήρε, όμως, το μάθημά του και τώρα είναι πλέον σε θέση να ελέγχει τα χρήματά του. Δίνει μάλιστα την εξής συμβουλή: «Να προσέχετε την πλεονεξία. Μάθετε να είστε ευχαριστημένοι με αυτά που σας επιτρέπουν τα οικονομικά σας».

Χρέη με Βάσιμη Αιτία

Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αγοράσουν ένα σπίτι τοις μετρητοίς. Γι’ αυτό, πολλοί παίρνουν στεγαστικό δάνειο. Η μηνιαία δόση που πληρώνουν στην τράπεζα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το ενοίκιο που θα έδιναν για ένα σπίτι—με τη διαφορά όμως ότι, με την αποπληρωμή του δανείου, έπειτα από αρκετό καιρό το σπίτι θα είναι δικό τους!

Πολλοί επίσης θεωρούν καλή ιδέα να πάρουν δάνειο προκειμένου να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο που εξοικονομεί ενέργεια. Αποπληρώνοντας το δάνειο το συντομότερο δυνατόν, έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο που αποτελεί επένδυση, κάτι που θα τους εξοικονομήσει χρήματα. Άλλοι πάλι θεωρούν συνετό να αγοράσουν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση με σχετικά λίγα χιλιόμετρα, ενώ άλλοι γλιτώνουν χρήματα χρησιμοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφοράς ή ποδήλατο.

Σε κάθε περίπτωση, να είστε μετρημένοι και συνειδητοποιημένοι στις αγορές σας, σταθμίζοντας προσεκτικά τις αποφάσεις σας. Οι αλόγιστες δαπάνες μπορεί να σας γίνουν εθισμός και τελικά να το μετανιώσετε πικρά. Μάθετε, λοιπόν, να ξοδεύετε με προσοχή και σύνεση, πράγμα που θα συμβάλλει στο να διατηρείτε τη χαρά σας.

Επιπλέον, για να κάνετε οικονομία και να το απολαμβάνετε, πρέπει να ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε τα χρήματά σας. Με αυτό θα ασχοληθεί το επόμενο άρθρο.

Για να είστε βέβαιοι ότι αυτό που αγοράζετε δεν είναι κλεμμένο, είναι συνετό να ζητάτε απόδειξη στην οποία να αναγράφεται το όνομα και η διεύθυνση του πωλητή.

Να έχετε υπόψη ότι, αν για κάποιον λόγο χάσετε το εισόδημά σας και δεν είστε σε θέση να πληρώνετε τις δόσεις σας, μπορεί να χάσετε το σπίτι ή το αυτοκίνητό σας και μαζί όλα τα χρήματα που θα έχετε δώσει μέχρι τότε.

ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να ψάχνετε για προσφορές
Να αγοράζετε ρούχα με έκπτωση ή μεταχειρισμένα
Μάθετε στα παιδιά σας να φτιάχνουν μόνα τους το κολατσιό τους

*** g 9/11 σ. 4-6 Γιατί να Μαζεύω Αντί να Ξοδεύω; ***

Recommended For You