Γιατί Κάποιοι Δεν Γιορτάζουν Χριστούγεννα;

Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ τουλάχιστον 200 εκατομμύρια γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού Χριστού στις 7 Ιανουαρίου. Εντούτοις, εκατομμύρια άλλοι επιλέγουν να μη γιορτάζουν καθόλου Χριστούγεννα. Γιατί;

Κατ’ αρχάς, ίσως ανήκουν σε κάποια θρησκεία εκτός Χριστιανικού κόσμου. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι Εβραίοι, Ινδουιστές ή Σιντοϊστές. Άλλοι, όπως αθεϊστές, αγνωστικιστές, ελεύθεροι στοχαστές ή οπαδοί του κοσμικού ουμανισμού, θεωρούν μύθο την ιστορία των Χριστουγέννων.

Παραδόξως, όμως, υπολογίσιμος αριθμός ατόμων που πιστεύουν στον Ιησού απορρίπτουν τις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Γιατί; Επικαλούνται τουλάχιστον τέσσερις λόγους.

Πρώτον, πιστεύουν ότι ο Ιησούς δεν γεννήθηκε ούτε Δεκέμβριο ούτε Ιανουάριο. Η Αγία Γραφή δεν δίνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Απλώς αναφέρει: «Στην ίδια εκείνη περιοχή υπήρχαν επίσης ποιμένες που έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα. Και ξαφνικά άγγελος του Ιεχωβά στάθηκε δίπλα τους, και . . . ο άγγελος τους είπε: “. . . Σωτήρας γεννήθηκε σήμερα σε εσάς, ο οποίος είναι Χριστός ο Κύριος”».Λουκάς 2:8-11.

Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο Ιησούς γεννήθηκε γύρω στις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι ποιμένες θα διανυκτέρευαν ακόμη με τα ποίμνιά τους στους αγρούς. Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην ύπαιθρο της Βηθλεέμ. Επομένως, για να διατηρηθούν τα ποίμνια ζεστά τη νύχτα, οδηγούνται στα χειμαδιά.

Δεύτερος λόγος: Ο μόνος εορτασμός τον οποίο έπρεπε να τηρούν οι ακόλουθοι του Ιησού, σύμφωνα με συγκεκριμένη οδηγία του, ήταν η επέτειος του θανάτου του, όχι της γέννησής του. (Λουκάς 22:19, 20) Επίσης, λάβετε υπόψη ότι τα Ευαγγέλια του Μάρκου και του Ιωάννη δεν λένε τίποτα για τη γέννηση του Ιησού.

Ο μόνος εορτασμός τον οποίο έπρεπε να τηρούν οι ακόλουθοι του Ιησού, σύμφωνα με συγκεκριμένη οδηγία του, ήταν η επέτειος του θανάτου του, όχι της γέννησής του

Τρίτος λόγος: Κανένα ιστορικό στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν τη γέννηση του Χριστού. Τηρούσαν, όμως, την ανάμνηση του θανάτου του. (1 Κορινθίους 11:23-26) Χρειάστηκε να περάσουν 300 και πλέον χρόνια από τη γέννηση του Ιησού για να αρχίσει ο Χριστιανικός κόσμος να γιορτάζει επισήμως τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι, στα μέσα του 17ου αιώνα, ο εορτασμός των Χριστουγέννων απαγορεύτηκε στην Αγγλία με κοινοβουλευτική πράξη. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το νομοθετικό σώμα της Μασαχουσέτης κατέληξε στην ίδια απόφαση. Γιατί; Το βιβλίο Η Μάχη για τα Χριστούγεννα (The Battle for Christmas) λέει: «Δεν υπάρχουν βιβλικοί ή ιστορικοί λόγοι βάσει των οποίων να τοποθετείται η γέννηση του Ιησού στις 25 Δεκεμβρίου». Προσθέτει ότι, για τους Πουριτανούς, «τα Χριστούγεννα αποτελούσαν απλώς ειδωλολατρική γιορτή με Χριστιανικό επίχρισμα».

Και έτσι ερχόμαστε στον τέταρτο λόγο: Την ατιμωτική προέλευση της ίδιας της γιορτής. Τα Χριστούγεννα έχουν τις ρίζες τους στην ειδωλολατρική Ρώμη, όπου αναμείχθηκαν οι γιορτές προς τιμήν του Σατούρνου, ενός αγροτικού θεού, και του Σολ Ινβίκτους ή Μίθρα, του θεού του ήλιου. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Υδρία, η γιορτή για την επιστροφή του ήλιου «όπως άλλες ανάλογες ειδωλολατρικές, προσαρμόστηκε στη γιορτή των Χριστουγέννων».

Με βάση τα παραπάνω, αντιλαμβάνεστε γιατί οι αληθινοί Χριστιανοί δεν γιορτάζουν Χριστούγεννα;

Recommended For You