Γιατί η Νέα Υόρκη ονομάζεται «Μεγάλο Μήλο»;

Η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Η.Π.Α., μητρόπολη της ανατολικής ακτής τους, έλαβε το σύγχρονο όνομά της προς τιμήν του τότε δούκα της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης. Αναφέρεται όμως συχνά και ως «Μεγάλο μήλο». Γνωρίζετε γιατί; Αν και η ιστορία του προσωνυμίου αυτού, ήταν για πολλά χρόνια μυστήριο, η έρευνα κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έδωσε μια αρκετά σαφή εικόνα της ιστορίας του όρου. Παλαιότερα, είχε δοθεί μια σειρά από ψευδείς εξηγήσεις και η παλαιότερη παραπομπή στον όρο αναφέρεται το 1909 στο βιβλίο «The Wayfarer in New York», του Edward Martin.

Στις αρχές του 1920, η λέξη «μήλο» χρησιμοποιήθηκε για πολλούς αγώνες (π.χ. με άλογα) που γίνονταν γύρω από τη Νέα Υόρκη. Το «μήλο» αναφερόταν στα βραβεία που απονέμονταν και είχαν μεγάλη αξία. Πάντως, η φράση «μεγάλο Μήλο» διαδόθηκε ευρέως ως αναφορά στην πόλη της Νέας Υόρκης από τον αθλητικογράφο John J. Fitz Gerald, σε μια σειρά άρθρων στη New York Morning Telegraph, τη δεκαετία του 1920, που αναφέρονταν στις ιπποδρομίες. Είχε ακούσει για πρώτη φορά την έκφραση αυτή, από δύο Aφροαμερικανούς σταβλίτες της Νέας Ορλεάνης, οι οποίοι αποκαλούσαν έτσι τον ιππόδρομο της Νέας Υόρκης.

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, το «Μεγάλο Μήλο» χρησιμοποιούνταν και εκτός ιπποδρομιών, ενώ τη δεκαετία του 1960, το «Μεγάλο Μήλο», ήταν γνωστό μόνο ως ένα παλιό όνομα της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1970 ωστόσο, η επίσημη οργάνωση για την προώθηση του τουρισμού στη Νέα Υόρκη, άρχισε να προωθεί τη φράση «Μεγάλο Μήλο», που από τότε παραμένει δημοφιλής.

πηγή: clickatlife.gr

Recommended For You