Γιατί είναι συγκεντρωμένες τόσες πολικές αρκούδες μαζί;

Τουρίστες που βρέθηκαν σε ένα ταξίδι εξερεύνησης της φύσης του νησιού Wrangel στην Αρκτική βρέθηκαν μπροστά σε ένα απίστευτο θέαμα. Καθώς πλησίασαν το νησί με το σκάφος Akademik Shokalskiy, είδαν κάτι που έμοιαζε με κοπάδι προβάτων – φυσιολογική εικόνα για την περιοχή!Όμως, μετά από πιο κοντινή ματιά είδαν ότι δεν επρόκειτο για πρόβατα. Ήταν μια ομάδα πολικών αρκούδων!

Οι πολικές αρκούδες είναι συνήθως μοναχικά ζώα, αλλά εκεί είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 230 στον αριθμό. Η συγκέντρωση αυτή των άγριων ζώων είναι άνευ προηγουμένου, πραγματικά ένα αξιοσημείωτο θέαμα. Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να λυθεί το μυστήριο ως προς το τι συνέβαινε. Οι αρκούδες συγκεντρώθηκαν γύρω από μια νεκρή φάλαινα που είχε ξεβραστεί στην ξηρά. “Είναι πραγματικά παράξενο πόσες φάλαινες συνυπήρχαν μαζί σε ένα σημείο, αλλά το φαγητό ήταν δέλεαρ για εκείνες”, αναφέρουν τα τοπικά Μέσα.

Το νησί Wrangel φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό πολικών αρκούδων στη Γη, με 400 μητέρες που χρησιμοποιούν το νησί κάθε χειμώνα για να μεγαλώσουν τα μωρά τους. Τα τελευταία χρόνια, η πυκνότητα του πληθυσμού στο νησί το καλοκαίρι έχει αυξηθεί σε ιστορικούς αριθμούς εξαιτίας της μείωσης των πάγων που κάποτε κάλυπταν το νησί, αναγκάζοντας τις αρκούδες να παραμείνουν στην ξηρά.

Αν και είναι μοναδικό θέαμα για τους επισκέπτες, τόσο μεγάλες ομάδες πολικών αρκούδων δεν είναι φυσιολογικές και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν σημάδια οικολογικού στρες. Είναι μια… ατυχής κλήση αφύπνισης ότι ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες προστατευόμενες περιοχές μας είναι ευάλωτες στην αλλαγή του κλίματος.

 
 http://perierga.gr

Recommended For You