Γεννήθηκε ο Ιησούς 25 Δεκεμβρίου;

Καμιά βάση για χειμερινή ημερομηνία γέννησης. Η ευρέως αποδεκτή ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου ως ημέρας γέννησης του Ιησού δεν έχει, επομένως, καμιά Γραφική βάση. Όπως δείχνουν πολλά εγκυκλοπαιδικά συγγράμματα, αυτή προέρχεται από μια ειδωλολατρική γιορτή. Αναφορικά με την προέλευση του εορτασμού της 25ης Δεκεμβρίου, ο Ιησουίτης λόγιος Ουρμπάνους Χολτσμάιστερ έγραψε:

«Σήμερα είναι γενικά παραδεκτό ότι αφορμή για τον εορτασμό της 25ης Δεκεμβρίου στάθηκε η γιορτή που γιόρταζαν οι ειδωλολάτρες αυτή την ημέρα. Ο Πετάβιος [Γάλλος Ιησουίτης λόγιος, 1583-1652] έχει ήδη παρατηρήσει ορθά ότι στις 25 Δεκεμβρίου γιορτάζονταν “τα γενέθλια του ακατανίκητου ήλιου”.

»Η γιορτή αυτή μαρτυρείται από: (α) Το Ημερολόγιο του Φούριου Διονύσιου Φιλόκαλου, το οποίο συντάχθηκε το έτος 354 [Κ.Χ.] και στο οποίο επισημαίνεται: “25 Δεκεμβρίου, τα Γ(ενέθλια) του ακατανίκητου (Ήλιου)”. (β) Το ημερολόγιο του αστρολόγου Αντίοχου (το οποίο συντάχθηκε περίπου το 200 [Κ.Χ.]): “Μήνας Δεκέμβριος . . . 25 . . . Τα γενέθλια του Ήλιου· αυξάνει το φως της ημέρας”. (γ) Ο Καίσαρας Ιουλιανός [Ιουλιανός ο Αποστάτης, αυτοκράτορας κατά τα έτη 361-363 Κ.Χ.] πρότεινε να τελούνται αγώνες στο τέλος του έτους προς τιμήν του ήλιου, ο οποίος αποκαλούνταν “ο ακατανίκητος ήλιος”».—Χρονολογία της Ζωής του Χριστού (Chronologia vitae Christi), Pontificium Institutum Biblicum, Ρώμη, 1933, σ. 46.

Ίσως η πιο φανερή απόδειξη ότι η ημερομηνία 25 Δεκεμβρίου είναι λανθασμένη είναι το στοιχείο που αναφέρει η Γραφή ότι οι βοσκοί φύλαγαν τα ποίμνιά τους στο ύπαιθρο τη νύχτα της γέννησης του Ιησού. (Λου 2:8, 12) Ήδη από το φθινοπωρινό μήνα Βουλ (Οκτώβριος-Νοέμβριος) άρχιζε η εποχή των βροχών (Δευ 11:14), και τα ποίμνια οδηγούνταν τη νύχτα σε προστατευμένους χώρους. Ο επόμενος μήνας, ο Χισλέβ (ο ένατος μήνας του Ιουδαϊκού ημερολογίου, Νοέμβριος-Δεκέμβριος), ήταν κρύος και βροχερός μήνας (Ιερ 36:22· Εσδ 10:9, 13), και ο Τεβέθ (Δεκέμβριος-Ιανουάριος) είχε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του έτους ενώ κάπου κάπου χιόνιζε στα βουνά. Επομένως, η παρουσία των βοσκών στο ύπαιθρο τη νύχτα εναρμονίζεται με τις αποδείξεις που καταδεικνύουν το μήνα Εθανίμ, στις αρχές του φθινοπώρου, ως τον καιρό της γέννησης του Ιησού.—Βλέπε ΒΟΥΛ· ΧΙΣΛΕΒ.

Επιπρόσθετα, το να επιλέξει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έναν χειμωνιάτικο, βροχερό μήνα για να βάλει τους Ιουδαίους υπηκόους του (οι οποίοι στασίαζαν συχνά) να ταξιδέψουν, «ο καθένας στη δική του πόλη», προκειμένου να απογραφούν θα ήταν εντελώς απίθανο, κάτι που επίσης αντικρούει την άποψη ότι επρόκειτο για ημερομηνία του Δεκεμβρίου.—Λου 2:1-3· παράβαλε Ματ 24:20· βλέπε ΤΕΒΕΘ.

Γιατί γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου;

Αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου, γιατί γιορτάζονται τα Χριστούγεννα αυτή την ημερομηνία; Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα (Encyclopædia Britannica) αναφέρει ότι οι εκκλησιαστικοί ηγέτες προφανώς την επέλεξαν για “να συμπίπτουν [τα Χριστούγεννα] με την ειδωλολατρική ρωμαϊκή γιορτή που γινόταν για τα «γενέθλια του ανίκητου ήλιου»”, στη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου. Σύμφωνα με το Συνοπτικό Λεξικό Θρησκευτικών και Λαϊκών Γιορτών (Petit lexique des fêtes religieuses et laïques), «σκοπός ήταν η θέσπιση μιας γιορτής που θα περιείχε ειδωλολατρικά στοιχεία, τα οποία θα “εκχριστιάνιζε”, προκειμένου να προσελκυστούν εύκολα μεγάλα πλήθη» στη Χριστιανοσύνη.

Η απάντηση της Αγίας Γραφής

Η Αγία Γραφή δεν αναφέρει την ημερομηνία της γέννησης του Ιησού Χριστού, όπως δείχνουν και οι παρακάτω πηγές:

«Η ημερομηνία Γεννήσεως του Χριστού δεν είναι γνωστή. Τα ευαγγέλια δεν αναφέρουν ούτε την ημέρα ούτε το μήνα Γεννήσεως».—Ν. Ιωαννίδη, «Η Εορτή των Χριστουγέννων – Θεοφανείων», σ. 170, στο Χριστιανικόν Εορτολόγιον, Πρακτικά Η΄ Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων, εκδ. «Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος», Σειρά Ποιμαντική Βιβλιοθήκη – 15, Αθήνα 2007.

«Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του Χριστού δεν είναι γνωστή».—Εγκυκλοπαίδεια της Πρώτης Χριστιανοσύνης (Encyclopedia of Early Christianity).

Παρότι η Αγία Γραφή δεν δίνει άμεση απάντηση στο ερώτημα “Πότε γεννήθηκε ο Χριστός;”, αναφέρει δύο γεγονότα που έλαβαν χώρα τον καιρό της γέννησής του. Αυτά οδηγούν πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Χριστός δεν γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου.

Δεν ήταν χειμώνας

Η απογραφή. Λίγο πριν γεννηθεί ο Ιησούς, ο Καίσαρας Αύγουστος διέταξε να «απογραφεί όλη η κατοικημένη γη». Ο καθένας έπρεπε να απογραφεί «στη δική του πόλη», κάτι που μπορεί να απαιτούσε ταξίδι μιας εβδομάδας ή περισσότερο. (Λουκάς 2:1-3) Ένα τέτοιο διάταγμα—το οποίο πιθανότατα αποσκοπούσε στην ενίσχυση του φορολογικού συστήματος και στη διευκόλυνση της στρατολόγησης—θα προκαλούσε δυσαρέσκεια οποιαδήποτε εποχή του έτους. Προφανώς, λοιπόν, ο Αύγουστος θα απέφευγε να επιτείνει τη δυσαρέσκεια των υπηκόων του αναγκάζοντάς τους να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι μέσα στην παγωνιά του χειμώνα.

Τα ποίμνια. Οι ποιμένες «έμεναν στο ύπαιθρο και φύλαγαν με βάρδιες τα ποίμνιά τους τη νύχτα». (Λουκάς 2:8) Το βιβλίο Καθημερινή Ζωή στην Εποχή του Ιησού (Daily Life in the Time of Jesus) αναφέρει ότι τα ποίμνια έμεναν στο ύπαιθρο από «την εβδομάδα πριν το Πάσχα [τέλη Μαρτίου]» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Έπειτα προσθέτει: «Από αυτό και μόνο μπορεί να φανεί ότι η παραδοσιακή ημερομηνία για τα Χριστούγεννα, στο καταχείμωνο, είναι απίθανο να είναι σωστή, αφού το Ευαγγέλιο λέει ότι οι ποιμένες βρίσκονταν στους αγρούς».

Ήταν αρχές φθινοπώρου

Μπορούμε να υπολογίσουμε πότε γεννήθηκε ο Ιησούς μετρώντας αντίστροφα από το θάνατό του, ο οποίος έλαβε χώρα την άνοιξη του έτους 33 Κ.Χ., και συγκεκριμένα το Πάσχα, στις 14 Νισάν. (Ιωάννης 19:14-16) Εφόσον ο Ιησούς ήταν περίπου 30 χρονών όταν άρχισε τη διακονία του, η οποία διήρκεσε τριάμισι χρόνια, λογικά γεννήθηκε στις αρχές φθινοπώρου του 2 Π.Κ.Χ.—Λουκάς 3:23. – πηγή

Recommended For You