Βέρνερ Φον Ζίμενς η βιογραφία του ιδρυτή της ομώνυμης βιομηχανίας ηλεκτρικών ειδών.

Ο Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς (Ernst Werner von Siemens) γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1816 στο Λέντε του Ανοβέρου και ήταν το τέταρτο από τα δεκατέσσερα παιδιά ενός αγρότη. Παράτησε από νωρίς το σχολείο και κατατάχθηκε στο πρωσικό πυροβολικό για να γίνει μηχανικός.

Πολύ γρήγορα έδειξε το ταλέντο του και το 1842 έκανε την πρώτη του ανακάλυψη, μια μέθοδο επιμετάλλωσης με ηλεκτρισμό. Τα επόμενα χρόνια, εκμεταλλευόμενος τη μετάθεσή του στο Βερολίνο, ασχολήθηκε με τη βελτίωση του ηλεκτρικού τηλέγραφου, καθώς κατάλαβε αμέσως τις δυνατότητές του για την παγκόσμια επικοινωνία.

Ο Ζίμενς θέλησε να εκμεταλλευτεί οικονομικά αυτές τις ανακαλύψεις του και με τον φίλο του μηχανικό Γιόχαν Χάλσκε ίδρυσε στις 12 Οκτωβρίου 1847 την εταιρεία Telegraphen – Bauanstalt von Siemens & Halske (Εταιρεία Κατασκευής Τηλεγράφων Ζίμενς και Χάλσκε).

Οι δουλειές πήγαν καλά από την αρχή, με την εξασφάλιση συμβολαίων από το στρατό για την εγκατάσταση τηλεγραφικού δικτύου. Έτσι, ο Βέρνερ αποφάσισε να παραιτηθεί από το στράτευμα (1849) και να ασχοληθεί αποκλειστικά με την επιχείρηση και τις εφευρέσεις. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Ματίλντα Ντρούμαν, με την οποία απέκτησε δύο αγόρια. Μετά τον θάνατο της Ματίλντα, ήλθε σε δεύτερο γάμο με τη συγγενή του Αντωνία Ζίμενς, η οποία του χάρισε μία κόρη κι ένα γιο.

Η εταιρεία των Ζίμενς και Χάλσκε άρχισε να γιγαντώνεται και σύντομα απόκτησε πολυεθνικό χαρακτήρα, με παραρτήματα στο Λονδίνο και την Αγία Πετρούπολη, τα οποία διηύθυναν οι αδελφοί του Βέρνερ, Γουίλιαμ και Καρλ αντίστοιχα. Ο Χάλσκε διαφώνησε με αυτή την επιλογή και αποχώρησε από την εταιρεία, η οποία έμεινε αποκλειστικά στην οικογένεια Ζίμενς.

Το μυαλό του Βέρνερ συνέχισε να είναι σε εξαιρετική φόρμα και στις 14 Δεκεμβρίου 1877 έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον μετατροπέα κινούμενου πηνίου, που αργότερα μετεξελίχθηκε στο μεγάφωνο, ενώ πέντε χρόνια αργότερα (29 Απριλίου 1882) άρχισε τις δοκιμές του ηλεκτρικού λεωφορείου (τρόλεϊ).

Ο Βέρνερ Ζίμενς αναμίχθηκε στα κοινά και το 1866 έγινε μέλος της Πρωσικής Βουλής. Πάντοτε φιλελεύθερος, ψήφισε επανειλημμένα κατά της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών. Το 1888 απέκτησε τίτλο ευγενείας με την προσθήκη του φον στο όνομά του (Βέρνερ φον Ζίμενς). Αποχώρησε από την εταιρεία του το 1890 και στις 6 Δεκεμβρίου 1892 άφησε την τελευταία του πνοή στο Βερολίνο, που ήταν πλέον η πρωτεύουσα της ενοποιημένης Γερμανίας. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας ονομάστηκε «ζίμενς» (SI).

Σήμερα, η Ζίμενς (Siemens AG) είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, με 362.000 εργαζομένους (2013) και τζίρο 72 δισεκατομμυρίων ευρώ (2014). Δραστηριοποιείται στους τομείς των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, υπολογιστών, τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ιατρικών μηχανημάτων, του ηλεκτροφωτισμού και των συστημάτων αυτοματισμού και ελέγχου. Στη χώρα μας επιχειρεί από το 1930, όταν εγκατέστησε τα πρώτα αυτόματα τηλεφωνικά δίκτυα.

https://www.sansimera.gr

Recommended For You