Αφράτα τυρόψωμα, από το πρωί έως το βράδυ

Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στις τυρόπιτες και τα τυρόψωμα και πολλές φορές αγοράζω από τον φούρνο της γειτονιάς για το πρωινό μου. Επειδή όμως προτιμώ να γνωρίζω την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω μόνη μου μικρά τυροψωμάκια για το πρωινό αλλά και για όλες τις ώρες της ημέρας. Στην αρχή σκέφτηκα να φτιάξω ζύμη με baking αλλά κατέληξα στο αγαπημένο μου φυσικό προζύμι. Η ζύμη δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, απλά το φυσικό προζύμι θέλει τον χρόνο του. Ένα βασικό πλεονέκτημα του φυσικού προζυμιού είναι και το ότι τα παρασκευάσματα που φτιάχνονται με αυτό, δεν χάνουν την φρεσκάδα τους και διατηρούνται πολύ καλά για αρκετές ημέρες.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

 

Υλικά Για 30 τυροψωμάκια

Για την προ-ζύμη:
125 gr φυσικό προζύμι
100 gr νερό
125 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:
250 gr αλεύρι κίτρινο
250 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 gr γιαούρτι παραδοσιακό πρόβειο
100 gr ελαιόλαδο παρθένο έξτρα
1 μεγάλο αυγό
1 γερή πρέζα ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτό αλάτι

Για τη γέμιση:
200 gr φέτα
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
ρίγανη

Για το ψήσιμο:
1 ασπράδι αυγού
σουσάμι

Προετοιμασία:

Ετοιμάστε την προ-ζύμη. Αναμείξτε όλα τα υλικά και αφήστε την προζύμη σε θερμοκρασία δωματίου (20°C) για 5-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Ετοιμάστε τη ζύμη. Βάλτε τα δύο αλεύρια στον κάδο του μίξερ, προσθέστε το γιαούρτι (να μην είναι κρύο από το ψυγείο, αφήστε το προηγουμένως για μια ωρίτσα σε θερμοκρασία δωματίου), την προ-ζύμη και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλάτι. Αναμείξτε και δουλέψτε τη ζύμη για ένα δεκάλεπτο, να γίνει λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, το οποίο θα έχετε αλείψει προηγουμένως με λάδι, σκεπάστε σε καμπάνα και αφήστε την να σταθεί για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τρίψτε τη φέτα με τα χέρια σας και προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αρκετή ρίγανη. Αδειάστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και, χωρίς να χρησιμοποιήστε τον πλάστη, ανοίξτε την με τα χέρια σας. Τοποθετήστε στο κέντρο την τριμμένη φέτα με τα μυρωδικά και δουλέψτε τη ζύμη να ενσωματωθούν. Φτιάξτε με τη ζύμη ένα μπαστουνάκι και κόψτε κομμάτια βάρους περίπου 70 gr. Με κάθε κομμάτι φτιάξτε ένα μπαλάκι και τοποθετήστε το μέσα σε ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το ταψί (θα χρειαστούν 2 ταψιά) σε χλιαρό μέρος και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μία ωρίτσα.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη

Χτυπήστε το ασπράδι του αυγού με λίγο νερό και με ένα πινέλο αλείψτε τα ψωμάκια. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν πριν τα δοκιμάσετε.

photo: Μαρίνα Μαυρομάτη
http://www.bostanistas.gr

Recommended For You