Αφράτα και ζουμερά σμυρνέικα σουτζουκάκια

ΥΛΙΚΑ
Για τα σουτζουκάκια
1 κιλό κιμάς (ανάμεικτος)
3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1-2 αυγά (προαιρετικά)
3-4 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
Ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
1 κουταλάκι κύμινο
1 κ. σούπας ξύδι
Κρασί ή μαυροδάφνη
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γλ. τοματοπελτέ
Κύμινο και κανέλα (κατά βούληση)
1 κ.γλ. ζάχαρη
Μπαχάρι (προαιρετικά)
Λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε στο τέλος του καλοκαιριού και απλά προσθέσαμε τα μπαχαρικά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σουτζουκάκια
Σε ένα βαθύ μπολ τοποθετούμε τον κιμά και στη συνέχεια το ψωμί αφού προηγουμένως το έχουμε μουλιάσει στο κρασί (κατά προτίμηση κόκκινο) ή τη μαυροδάφνη και το έχουμε στραγγίσει. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και πλάθουμε καλά. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο, τουλάχιστον για μία ώρα.
Μετά από μία ώρα, πλάθουμε μακρόστενα σουτζουκάκια και επιλέγουμε αν θα τα τηγανίσουμε ή θα τα βάλουμε στο φούρνο. Αν επιλέξουμε το τηγάνισμα, θέλει σιγανή φωτιά και ίσα ίσα να πάρουν χρώμα. Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει και για το φούρνο, δεν πρέπει να παραψηθούν και να πάρουν χρώμα.

Σάλτσα
Προσωπικά επιλέγω ένα τηγάνι βαθύ και πλατύ που μπαίνει και στο φούρνο. Αρχικά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Σ’ αυτή τη φάση μπορεί να χρειαστεί και λίγο νερό, ανάλογα με τα υγρά που θα βγάλουν οι ντομάτες.

Το «δέσιμο»
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια μέσα στην καυτή σάλτσα και αφήνουμε να πάρουν ακόμη μία βράση. Παράλληλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να «δέσουν». Εγώ προτιμώ να τα βάλω στο φούρνο και να γίνει εκεί αυτή η διαδικασία. Αν επιλέξετε πάντως τον φούρνο, 2-3 φορές θα χρειαστεί να τον ανοίξετε και να περιχύσετε τα σουτζουκάκια με τη σάλτσα, ώστε να γίνουν πιο ζουμερά. Μετά από λίγη ώρα τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα. Εμείς τα συνοδέψαμε με ρύζι, μπορείτε αντίστοιχα να κάνετε πουρέ ή πατάτες.

Extra tips: Αν θέλετε αφράτα σουτζουκάκια όπως τα δικά μας χρησιμοποιήστε ψωμί, διαφορετικά για πιο σφιχτά, προτιμήστε τριμμένη φρυγανιά. Οσον αφορά τον κιμά, μπορείτε να βάλετε σκέτο μοσχαρίσιο, αλλά και ανάμεικτο για πιο έντονη γεύση (αρνίσιο επίσης και χοιρινό).

Χρήσιμη πληροφορία: Για να είναι το «άρωμα ζωντανό», όπως έλεγαν οι παλιοί μάγειρες, κοπάνιζαν ολόκληρους σπόρους κύμινου στο γουδί. Μάλιστα, κάποιοι νωρίτερα, τους καβούρδιζαν σε ένα τηγανάκι χωρίς λάδι.

Καλή σας όρεξη!

Recommended For You