Αυτοκτονίες και Τηλεόραση

imagesΔυο νέες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα τηλεοπτικά δράματα των οποίων η πλοκή περιστρέφεται γύρω από αυτοκτονίες, καθώς και οι ειδήσεις της τηλεόρασης που καλύπτουν αυτό το θέμα, φαίνεται να προξενούν «μια προσωρινή αύξηση στον αριθμό των εφήβων που γίνονται αυτόχειρες», παρατηρεί η The New York Times.

Από τις εκθέσεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι η κάλυψη του θέματος αυτού από τα μέσα ενημέρωσης καταλήγει να έχει «μιμητική επίδραση» στους εφήβους, επηρεάζοντας έτσι το ρυθμό των αυτοκτονιών. Μια μελέτη που έγινε από δυο κοινωνιολόγους, αποκάλυψε ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξανόταν άλλα 7 τοις εκατό στις εφτά ημέρες μετά από ειδικά ρεπορτάζ ή τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων που αφορούσαν περιπτώσεις αυτοκτονίας.

Τα αποτελέσματα ήταν, «σχεδόν 3 επιπλέον αυτοκτονίες σ’ όλη τη χώρα για το κάθε πρόγραμμα, ή 110 αυτοκτονίες περισσότερες από τον αριθμό που θα αναμέναμε κάτω από άλλες περιστάσεις στα [έξι] χρόνια που διήρκεσε η μελέτη». Ο Δρ Ντέιβηντ Π. Φίλιπς συνιστά όπως «για μια εβδομάδα περίπου μετά από ειδήσεις για αυτοκτονίες, οι έφηβοι και οι φίλοι τους, οι γονείς και οι σύμβουλοι πρέπει να αγρυπνούν ιδιαίτερα για σημάδια που να δείχνουν ότι υπάρχουν τάσεις για αυτοκτονία»

Recommended For You