Ανησυχητικές Ειδήσεις και τα Παιδιά Σας

«Η 11χρονη κόρη μου δεν θέλει καθόλου να βλέπει ειδήσεις γιατί μετά έχει εφιάλτες. Μια φορά είδε στις ειδήσεις ότι ένας άνθρωπος αποκεφάλισε κάποιον από την οικογένειά του. Το ίδιο βράδυ είδε στον ύπνο της ότι την αποκεφάλιζαν».—Κουίν.
«Η 6χρονη ανιψιά μου είδε στις ειδήσεις εικόνες από ανεμοστρόβιλους σε ένα άλλο μέρος της χώρας. Για εβδομάδες, ήταν τρομοκρατημένη. Με έπαιρνε τηλέφωνο βέβαιη ότι ένας ανεμοστρόβιλος ερχόταν κατά πάνω της και ότι θα πέθαινε».—Πέιτζ.
ΤΡΟΜΑΖΕΙ το παιδί σας από τα δελτία ειδήσεων; Σε μια έρευνα, σχεδόν το 40% των γονέων είπαν ότι τα παιδιά τους είχαν δει κάτι στις ειδήσεις που τα αναστάτωσε και μετά φοβούνταν ότι και εκείνα ή οι δικοί τους θα πάθαιναν κάτι παρόμοιο.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Ένας λόγος είναι ότι τα παιδιά συνήθως ερμηνεύουν τις ειδήσεις διαφορετικά από τους μεγάλους. Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά ίσως πιστεύουν ότι μια τραγωδία που μεταδίδεται επανειλημμένα συμβαίνει κιόλας επανειλημμένα.
Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι καθημερινές αναφορές ανησυχητικών γεγονότων μπορούν να διαστρεβλώσουν την εικόνα που έχει ένα παιδί για τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε “καιρούς κρίσιμους, δύσκολους στην αντιμετώπισή τους”. (2 Τιμόθεο 3:1) Αλλά η επανειλημμένη έκθεση σε ανησυχητικές ειδήσεις μπορεί να κάνει τα παιδιά να παραλύουν από φόβο. «Τα παιδιά που βλέπουν πολλά δελτία ειδήσεων τείνουν να υπερεκτιμούν την εξάπλωση της εγκληματικότητας και να θεωρούν τον κόσμο πιο επικίνδυνο μέρος από  ό,τι πραγματικά είναι», παρατηρεί το Ίδρυμα Οικογένειας Κάιζερ.
Αν βλέπετε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα δικά σας παιδιά, τι μπορείτε να κάνετε; Ακολουθούν μερικές ιδέες:
Προστατέψτε τα.
Ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα και την ψυχοσύνθεση των παιδιών σας, σκεφτείτε μήπως χρειάζεται να βάλετε κάποια όρια στο πόσο συχνά θα βλέπουν ειδήσεις. Βέβαια, καθώς ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, τα παιδιά δεν έχουν άγνοια της επικαιρότητας. Ακόμα και όταν είναι μικρά μπορεί να βλέπουν ή να ακούν περισσότερα από ό,τι νομίζετε. Γι’αυτό, να είστε άγρυπνοι ώστε να εντοπίζετε οποιεσδήποτε ενδείξεις φόβου ή ανησυχίας.
Εκπαιδεύστε τα.
Καθώς τα παιδιά σας μεγαλώνουν, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να βλέπετε τις ειδήσεις μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τις αξιοποιείτε για να τα διδάξετε. Ρίξτε το βάρος στη θετική πλευρά κάθε είδησης—για παράδειγμα, στη βοήθεια που παρέχεται στα θύματα κάποιας καταστροφής.
Καθησυχάστε τα.
Όταν οι ειδήσεις δείχνουν ένα ανησυχητικό γεγονός, βοηθήστε τα παιδιά σας να εκφραστούν για να καταλάβετε πώς νιώθουν για αυτό που συνέβη. «Μαζί με τη γυναίκα μου καθόμαστε και εξηγούμε στο γιο μας, τον Ναθάνιελ, αυτά που είδε στις ειδήσεις καθώς και τα μέτρα που έχουμε πάρει εμείς για να μη μας βρει μια τέτοια τραγωδία», λέει ο Μάικλ. «Κάποτε που ο Ναθάνιελ είδε στο δελτίο ειδήσεων ένα σπίτι να γίνεται στάχτη, άρχισε να φοβάται ότι θα καιγόταν και το δικό μας. Για να τον καθησυχάσουμε, του δείξαμε όλους τους ανιχνευτές καπνού του σπιτιού μας. Ξέρει πού ακριβώς είναι και σε τι χρησιμεύουν. Τώρα νιώθει ασφαλής».
Να έχετε ισορροπημένη άποψη.
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πολλές  φορές οι άνθρωποι κρίνουν το πόσο πιθανό είναι να συμβεί κάτι από το πόσο εύκολα μπορούν να θυμηθούν παραδείγματα τέτοιων περιστατικών. Λόγου χάρη, αν ακούσατε τώρα τελευταία ότι κάποιο παιδί έπεσε θύμα απαγωγής, πιθανότατα θα συμπεράνετε ότι η απειλή για το δικό σας παιδί είναι μεγαλύτερη από ό,τι πραγματικά είναι. Φυσικά, είναι καλό να έχετε συναίσθηση των πιθανών κινδύνων. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι οι ειδήσεις μπορούν να μας κάνουν να φοβόμαστε πράγματα που πιθανότατα δεν θα συμβούν ποτέ.—Παροιμίες 22:3, 13.
Αν οι γονείς δεν διατηρήσουν μια ισορροπημένη άποψη για τις ειδήσεις, κινδυνεύουν να γίνουν έρμαιο του φόβου τους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα παιδιά τους. Για παράδειγμα, το 2005 ένα 11χρονο αγόρι χάθηκε στα βουνά της Γιούτα στις ΗΠΑ. Φοβόταν τόσο πολύ μην πέσει θύμα απαγωγής ώστε κρυβόταν από τους διασώστες του επί τέσσερις ημέρες. Όταν τελικά κατάφεραν να το βρουν, ήταν αδύναμο και αφυδατωμένο. Αν και οι πιθανότητες να το αρπάξει ένας άγνωστος ήταν 1 στις 350.000, ο φόβος του ήταν τέτοιος ώστε προτίμησε να διακινδυνεύσει να πεθάνει από την πείνα παρά να δεχτεί βοήθεια.
«Τα παιδιά ηλικίας 3‐7 ετών τρομάζουν περισσότερο από ειδήσεις για φυσικές καταστροφές και ατυχήματα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά ηλικίας 8‐12 ετών τρομάζουν περισσότερο από ειδήσεις για εγκλήματα και περιστατικά βίας».—Ίδρυμα Οικογένειας Κάιζερ
Ποιο είναι το δίδαγμα; Φροντίστε ώστε εσείς και τα παιδιά σας να έχετε ισορροπημένη άποψη για τις ειδήσεις. Η αλήθεια είναι ότι πολλές συμφορές θεωρούνται αξιόλογες ειδήσεις επειδή συμβαίνουν σχετικά σπάνια—όχι επειδή είναι κάτι το συνηθισμένο.
Το έγκλημα, η βία και οι φυσικές καταστροφές είναι τραγικές πραγματικότητες της εποχής μας. Όπως είδαμε, όμως, οι προσπάθειες που κάνετε για να προστατεύετε τα παιδιά σας, να τα εκπαιδεύετε, να τα καθησυχάζετε και να τους μεταδίδετε μια ισορροπημένη άποψη θα τα βοηθήσουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις ανησυχητικές ειδήσεις.
http://www.jw.org

Recommended For You