Ανακαλύφθηκε μεγάλο ηλιόψαρο κρυμμένο για χρόνια!

Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο είδος ηλιόψαρου μετά από μια τετραετή έρευνα. Μάλιστα, του έδωσαν την επιστημονική ονομασία Mola tecta και είναι το πρώτο που ανακαλύπτεται σε 130 χρόνια.

«Αυτό το είδος κατάφερε να αποφύγει την ανακάλυψη για σχεδόν τρεις αιώνες”, δήλωσε ο Marianne Nyegaard, φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Murdoch στη Δυτική Αυστραλία, ο οποίος ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

«Γι ‘αυτό το ονομάσαμε Mola tecta (Hoodwinker Sunfish), που προέρχεται από το λατινικό tectus, που σημαίνει μεταμφιεσμένο ή κρυμμένο». Πρόκειται για ένα από τα πιο βαριά ψάρια στον κόσμο, πoυ φτάνουν πολλές φορές να ζυγίζουν μέχρι και 2 τόνους.

Η ομάδα ανέλυσε περισσότερα από 150 δείγματα DNA ηλιόψαρων και διαπίστωσε ότι υπήρχαν 3 είδη (σύμφωνα και με το National Geographic) από τα οποία μόνο 2 είχαν εντοπιστεί. Έτσι αποφάσισε να το ανακαλύψει στον βυθό. Ο Nyegaard ταξίδεψε χιλιόμετρα για πολλά χρόνια, συλλέγοντας δεδομένα από χιλιάδες δείγματα που βρέθηκαν σε απομακρυσμένες παραλίες.

Η έρευνά του δημοσιεύθηκε στην Zoological Journal. Σε αντίθεση με τα άλλα δύο είδη, Mola mola και Mola ramsayi, το νέο είδος είναι πιο λεπτό, χωρίς ρύγχος να προεξέχει (όπως το «αδελφάκι» του Mola mola) ή ανάγλυφο δέρμα με ζάρες και βαθουλώματα στην επιφάνειά του. Φαίνεται να προτιμά το κρύο νερό και έχει βρεθεί μέχρι τώρα στη Νέα Ζηλανδία, στη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας, στη Νότια Αφρική και στη νότια Χιλή.

http://perierga.gr

Recommended For You