Αναδρομική αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος

Φουσκώνουν… στο δεύτερο εξάμηνο, και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιουλίου, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Το κόστος παραγόμενης ενέργειας από συμβατικά καύσιμα είναι ίσο με 70-75 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το αντίστοιχο κόστος από ΑΠΕ είναι στα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Πιο συγκεκριμένα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ – πρώην τέλος ΑΠΕ) κατά 118% στα νοικοκυριά και 60% κατά μέσον όρο σε όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων.
Η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ, όπως σημειώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ, αναγκάζονται να ανεβάσουν το ειδικό τέλος καθώς η πολιτική που ξεκίνησε από το 2010 για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα από υψηλές επιδοτήσεις οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα.
Είναι εξωφρενικό και παράδοξο το γεγονός πως, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, το δήθεν φθηνό ρεύμα από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά κ.λπ.) το πληρώνουν οι καταναλωτές 2,5 φορές ακριβότερα σε σχέση με τις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη της ΔΕΗ και των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.
Υπερδιπλάσιο
Το κόστος παραγόμενης ενέργειας από συμβατικά καύσιμα είναι ίσο με 70-75 ευρώ ανά μεγαβατώρα και το αντίστοιχο κόστος από ΑΠΕ είναι στα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κι αυτό συνέβη επειδή οι ταρίφες επιδότησης για τους παραγωγούς (μεγάλους και μικρούς) ρεύματος από ΑΠΕ ήταν υψηλές.
Αξίζει δε να αναφερθεί πως παρά τα έκτακτα μέτρα που έλαβε το ΥΠΕΚΑ με τις εισφορές στους τζίρους των επιχειρήσεων που πουλάνε ρεύμα από φωτοβολταϊκά και αιολικά, εντούτοις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους με το πρώτο του τρέχοντος εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά πάνω από 800 Μεγαβάτ, όσο δηλαδή δύο μεγάλες μονάδες της ΔΕΗ.
Απόρροια αυτής της ξέφρενης πολιτικής των επιδοτήσεων είναι, σύμφωνα με στοιχεία του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), της ΡΑΕ και του ΥΠΕΚΑ, το έλλειμμα του λογαριασμού για την πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο τέλος του 2013 κοντά στα 592 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ήταν στα 465 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι της τρόικας δέσμευση για μηδενισμό του ελλείμματος στο τέλος του 2014. Γι’ αυτόν τον λόγο αυξάνεται το ΕΤΜΕΑΡ, ενώ ελήφθησαν στο παρελθόν κι άλλα μέτρα όπως η έκτακτη επιβολή εισφορών στις επιχειρήσεις ΑΠΕ αλλά και η μείωση των επιδοτήσεων προς τα φωτοβολταϊκά.
ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ
Πόσο θα πληρώσουμε το νέο τέλος
Το ΕΤΜΕΑΡ για τα τιμολόγια οικιακής χρήσης, σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η οποία ταυτόχρονα τονίζει ότι δεν πρέπει οι καταναλωτές να πληρώσουν εκ νέου αυξήσεις, ανεβαίνει στα 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τετράμηνο), από 9,53 ευρώ. Δηλαδή πάνω από 60 ευρώ ετησίως, έναντι περίπου 40 ευρώ.
Στις λοιπές χρήσεις της χαμηλής τάσης (γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) η αύξηση είναι 46% και συγκεκριμένα το τέλος πάει στα 21,77 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 14,91 ευρώ. Στα τιμολόγια αγροτικής χρήσης από τη χαμηλή τάση η αύξηση είναι 13% κι έτσι ανεβαίνει στα 7,33 ευρώ, από 6,48 ευρώ.
Στα τιμολόγια των μεγάλων βιομηχανιών που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση το ΕΤΜΕΑΡ μειώνεται κατά 49% και πέφτει στο 1,79 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη μέση τάση η αύξηση είναι 14%. Για τους αγρότες της ίδιας κατηγορίας η αύξηση είναι 25%. Η ΡΑΕ λέει ότι η μεσοσταθμική τιμή του ΕΤΜΕΑΡ (συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες) καθορίστηκε στα 14,96 ευρώ, από 9,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν το πρώτο εξάμηνο. Τα μέτρα που έλαβε το ΥΠΕΚΑ τα τελευταία δύο χρόνια για το κλείσιμο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ απέτρεψαν μια αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στα 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
http://www.ethnos.gr

Recommended For You