«Καφεαπαγόρευση»! Πότε και πού είχε απαγορευτεί ο καφές!

Προτού όμως φτάσουμε στην απαγόρευση της παρασκευής, διακίνησης και πώλησης του αλκοόλ στις ΗΠΑ, αρκετά χρόνια πριν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μέχρι τη Μέση Ανατολή ορισμένες χώρες είχαν επιβάλλει… «καφεαπαγόρευση»! Δείτε παρακάτω ποιες χώρες απαγόρευσαν τον καφέ, όπως τις κατέγραψε η Emmy Blotnick σε δημοσίευμα του mentalfloss.com.
perierga.gr - "Καφεαπαγόρευση"! Πότε και πού είχε απαγορευτεί ο καφές!

1. Μέκκα, Σαουδική Αραβία

Ο καφές απαγορεύτηκε στη Μέκκα το 1511 καθώς θεωρήθηκε ότι διέγειρε τις ριζοσπαστικές σκέψεις και ότι έκανε τους ανθρώπους να κυκλοφορούν περισσότερο. Ο τότε κυβερνήτης πίστευε ότι αυτό θα μπορούσε να ισχυροποιήσει τους αντιπάλους του.

2. Ιταλία

Όταν έφτασε ο καφές στην Ευρώπη το 16ο αιώνα οι κληρικοί ασκούσαν πιέσεις προς την απαγόρευσή του, «βαφτίζοντάς» τον «σατανικό». Τα πράγματα άλλαξαν όταν το ρόφημα δοκίμασε ο Πάπας Κλήμης VIII, ο οποίος το βρήκε πολύ γευστικό και… έδωσε τις ευλογίες του. Με την παπική ευλογία, άρχισαν να ξεπηδούν τα καταστήματα που πωλούσαν καφέ σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

3. Κωνσταντινούπολη

Όταν το 1623 στο θρόνο της οθωμανικής αυτοκρατορίας ανέβηκε ο Μουράτ Δ΄, ο οποίος έμεινε γνωστός για το βίαιο χαρακτήρα του, φρόντισε σύντομα να απαγορεύσει τον καφέ και να επιβάλλει ένα σύστημα τιμωριών για τους παραβάτες. Η τιμωρία για όποιον πιανόταν για πρώτη φορά με καφέ ήταν το ξύλο, ενώ αν υπέκυπτε και δεύτερη φορά… ο παραβάτης δενόταν σε ένα δερμάτινο σάκο και τον έριχναν στα νερά του Βοσπόρου.

4. Σουηδία

Η Σουηδία απαγόρευσε τον καφέ το 1746. Μάλιστα, σύμφωνα με εντολές της κυβέρνησης κρίθηκαν παράνομα και τα σύνεργα παρασκευής του καφέ, με τους αστυνομικούς να… μαζεύουν πιατάκια και κούπες. Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ μάλιστα έδωσε εντολή όσοι είχαν καταδικαστεί με την κατηγορία της δολοφονίας να… πίνουν καφέ μέχρι να πεθάνουν, με τους γιατρούς να καταγράφουν πόσος καιρός και πόσα ποτήρια χρειάζονται για να τους σκοτώσουν!

5. Πρωσία

Ο Μέγας Φρειδερίκος της Πρωσίας εξέδωσε το 1777 ένα μανιφέστο, στο οποίο αναφερόταν στην υπεροχή της μπύρας έναντι του καφέ. Ισχυριζόταν ότι ο καφές επηρέαζε την κατανάλωση της μπύρας στη χώρα, ελπίζοντας ότι η βασιλική αυτή δήλωση θα έκανε τους πολίτες να αλλάξουν γνώμη. Φέρεται να είχε γράψει ότι «η Αυτού Μεγαλειότητα μεγάλωσε με μπύρα» εξηγώντας γιατί πίστευε ότι ήταν καλό να πίνει κανείς μπύρα με το πρωινό του.

πηγή: news.gr

Recommended For You