Copyright issues: μπορούμε να αναδημοσιεύουμε φωτογραφίες από το Google;

Μία ενδιαφέρουσα ελληνική δικαστική υπόθεση επανέφερε την περασμένη εβδομάδα το ζήτημα της αναδημοσίευσης φωτογραφιών από το Google σε άλλα websites, και των πνευματικών δικαιωμάτων των φωτογράφων. Η υπόθεση αυτή έχει σαφώς μεγάλη σημασία για τη χρήση φωτογραφιών για εμπορικούς σκοπούς, καθώς φανερώνει τα στοιχεία αυτά που τις προστατεύουν νομικά ως πνευματικά δημιουργήματα, αλλά και τις περιπτώσεις όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα.

Ενημερωτικό site που είχε αναδημοσιεύσει φωτογραφίες ελεύθερα διακινούμενες στο Google υποβλήθηκε σε αγωγή από τους φωτογράφους. Η απόφαση του Δικαστηρίου απέρριψε την αγωγή ως αόριστη, καθώς οι φωτογράφοι δεν είχαν καταθέσει στο δικόγραφο τα στοιχεία που συνιστούν την πρωτοτυπία των φωτογραφιων. Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσίευσε αναλυτικά στο blog του ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση, εάν η φωτογραφία δεν παρουσιάζει το στοιχείο της πρωτοτυπίας, τότε δεν μπορεί να προστατευτεί ως πνευματική ιδιοκτησία. Πιο συγκεκριμένα, “πρωτοτυπία είναι η ιδιαίτερη ατομικότητα του έργου που οφείλεται στην προσωπική συμβολή του δημιουργού”. Ο όρος αυτός δεν αναφέρεται στην καλλιτεχνική αξία ή στην μη αντιγραφή μίας φωτογραφίας, αλλά στο κατά πόσο έχουν γίνει επιλογές στη δημιουργία της που αντανακλούν την προσωπικότητα του καλλιτέχνη. Με λίγα λόγια, για να θεωρηθεί πνευματική δημιουργία, που δίνει στον καλλιτέχνη αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσής της, πρέπει να διαθέτει δημιουργικό ύψος, να μην διαθέτει generic περιεχόμενο.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι, ενώ μεν η χρήση φωτογραφιών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί πάντα υπευθυνότητα και συνεχή ενημέρωση, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Ενώ, φυσικά, κανείς δεν προτείνει τη χρήση προστατευόμενων φωτογραφιών, φαίνεται πως η προστασία που παρέχει ο Νόμος δεν είναι πάντα τόσο αυτόματη.

images

http://www.suit.gr

Recommended For You